Ciasto śliwkowe z czekoladą

Ciasto śliwkowe z czekoladą zawiera chyba wszystko, co potrzebne człowiekowi do szczęścia. No bo jest słodko, owocowo i przede wszystkim czekoladowo. Samo ciasto przygotowuje się szybko, a jego istotnym składnikiem są śliwki. Winny to być nasze polskie, bardzo dojrzałe węgierki, które gwarantują, że ciasto będzie smakować rewelacyjnie. Podane ilości poszczególnych składników „odpowiadają” tortownicy o średnicy 23-24 centymetry. Moja tortownica (na zdjęciach poniżej) miała 20 centymentrów, więc jak dla mnie śliwek było za mało, a ciasto wyszło nieco za wysokie. Najważniejsze, że są to tylko detale, o rozwiązaniu których niech zadecyduje każdy z Was.

 

CIASTO ŚLIWKOWE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów dojrzałych śliwek węgierek;
  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 3 wiejskie jajka;
  • 100 gramów czekolady mlecznej;
  • 140 gramów cukru pudru;
  • 140 gramów masła;
  • 60 gramów drobnego cukru;
  • 200 ml mleka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • wanilia, cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy;
  • sok z cytryny lub ekstrakt cytrynowy;
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygototuj wszystkie składniki.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

2. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Usuń jej nadmiar.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

4. Do tej samej miski zetrzyj na grubych oczkach tarki czekoladę.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

5. Do miski malaksera przełóż posiekane, miękkie masło. Dodaj wanilię oraz cynamon.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

6. Dodaj również do smaku (według uznania) sok z cytryny lub jej ekstrakt.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

7. Zacznij ucierać masło dodając po łyżce cukru pudru.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

8. Oddziel żółtka jajek od białek. Gdy wsypiesz już cały cukier puder do masła dodawaj następnie po jednym żółtku do masy nie przestając ucierać.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

9. Aromatyczna od cytryny, cynamonu i wanilii masa maślana z żółtkami jest gotowa – przełóż ją do dużej miski.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

10. Białka z jajek przełóż do miski malaksera i zacznij ubijać na sztywną pianę dodając po jednej łyżce drobnego cukru.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

11. Do masy maślanej dodaj 2-3 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia i czekoladą, po czym dokładnie wymieszaj całość.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

12. Teraz do masy wlej nieco mleka i również dokładnie masę wymieszaj. Tak czyń naprzemiennie, aż do spożytkowana całej mąki i mleka.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

13. Na koniec delikatnie wmieszaj do masy ubitą na sztywno pianę.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

14. Przelej ciasto do tortownicy potrząsając nią na koniec, by ciasto równomiernie się rozłożyło. Na wierzchu rozłóż sporo połówek wypestkowanych śliwek. Ważne, by śliwki ułożyć środkiem do góry, aby sok ze śliwek nie zrobił zakalca.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

15. Piecz ciasto śliwkowe z czekoladą w temperaturze 180 stopni około 45 minut.

UWAGA: Oczywiście czas pieczenia zależy od Twojego piekarnika, wysokości ciasta i wielu innych czynników. Kontroluj zatem stopień wypieczenia Twojego ciasta już po 35 minucie.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

16. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, a gdy przestygnie posyp je obficie cukrem pudrem.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

 

17. Ciasto śliwkowe z czekoladą mleczną w środku jest puszyste i delikatne. Jest „wilgotne” i nie zapycha. Jeżeli nie trafi na łasuchów to spokojnie wytrzyma nawet 3 dni. Tylko po co to trzymać takie dobroci tyle czasu…

Ciasto śliwkowe z czekoladą

Przygotuj rewelacyjną KRUSZONKĘ ze ŚLIWKAMI przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *