Ciasto pomarańczowe z jabłkami i cynamonem

Łatwe w przygotowaniu ciasto pomarańczowe z dodatkiem soku ze świeżych pomarańczy okraszone jabłkami na wierzchu.

Ciasto pomarańczowe to moja dzisiejsza propozycja dla łasuchów, amatorów czegoś na słodko. Połączenie jest naprawdę znakomite, a ciasto orzeźwiające. Im większe kawałki jabłek umieścisz na wierzchu ciasta, tym większe prawdopodobieństwo, że ciasto nie uniesie tego ciężaru. Moje ciasto niestety nieco opadło po przestudzeniu, dlatego sugeruję, aby jabłka pokroić na znacznie mniejsze kawałki, albo nawet potrzeć. Bez względu na to jak przygotujesz jabłka Twoje ciasto pomarańczowe i tak będzie pyszne.

Składniki

130 gramów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
2-3 jabłka;
4 wiejskie jajka;
2 łyżeczki mielonego cynamonu;
220 gramów oleju słonecznikowego (lub innego jeśli wolisz, np. arachidowego);
dodaj 300 gramów cukru plus 2 łyżki;
300 gramów mąki pszennej;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 łyżeczka pasty waniliowej lub wanilii;

Przepis na ciasto pomarańczowe

Wyciśnij sok z pomarańczy, powinno go być około 130 gramów. Pamiętaj, więcej soku mają cytrusy o cienkiej skórce. Obierz i pokrój w nieduże kawałki 2-3 jabłka. Jeśli wolisz zetrzyj je na grubych oczkach tarki (patrz wstęp). Najlepszymi jabłkami do tego celu są z pewnością jabłka winne, np. szara reneta. Jabłka umieść w misce, dodaj 2 łyżki cukru oraz 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Wymieszaj delikatnie i odłóż na bok.

Do innej miski wlej 220 gramów oleju słonecznikowego (lub innego jeśli wolisz, np. arachidowego), dodaj 300 gramów cukru a także 1 łyżeczkę pasty waniliowej lub wanilii. Wbij do miski 4 jajka i wymieszaj całość. Następnie wlej powoli uprzednio wyciśnięty sok pomarańczowy i całość bardzo dobrze i szybko wymieszaj.

W osobnej misce przygotuj suche składniki, czyli  300 gramów mąki pszennej oraz  3 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie do suchych składników wlej przygotowaną przed chwilą masę jajeczno pomarańczową. Dobrze wymieszaj ciasto i wlej od razu do tortownicy wysmarowanej masłem.

Ciasto pomarańczowe pora na degustację

Na koniec na wierzchu ciasta rozłóż jabłka połączone z cukrem i cynamonem. Piecz ciasto pomarańczowe w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 50 minut. Idealnie smakuje dobrze przestudzone.


Wypróbuj przepis na konfiturę z pomarańczy przygotowaną razem ze skórkami z tych pysznych owoców. Zajadaj również ze smakiem racuchy z jabłkami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *