CIASTO PIJAK pijane ciasto

Ciasto pijak (często zwane również pijanym ciastem) to bardzo popularne ciasto w Polsce. Jest to ciasto warstwowe, przy czym każda z warstw ma inną strukturę. Spód jest lekko chrupiący, na nim znajduje się masa budyniowa, następnie na niej układa się namoczone w wódce biszkopty, a całość wieńczy polewa czekoladowa. Być może nie brzmi to szczególnie atrakcyjnie (no może poza wódką…), ale diabeł tkwi w szczegółach. Jest w tym cieście mak, jest kakao, jest kokos. Jest dobrze. I choć przy tym cieście trzeba się trochę natrudzić to zdecydowanie warte jest zachodu.

 

CIASTO PIJAK

SKŁADNIKI:

  • 7 jajek;
  • 150 gramów cukru + 4 łyżki;
  • 200 gramów maku;
  • 200 gramów wiórek kokosowych;
  • proszek do pieczenia;
  • 2 budynie śmietankowe po 60 gramów każdy;
  • 750 ml mleka;
  • 300 gramów masła;
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów;
  • 200 ml czystej wódki;
  • 3-4 łyżki kakao;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

2. Oddziel białka jajek od żółtek. Białka włóż do miski malaksera, żółtka przełóż na talerzyk.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

3. Do dużej miski wsyp mak, wiórki kokosowe i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

4. Białka z 6 jajek ubijaj malakserem na sztywną pianę dodając stopniowo 150 gramów cukru.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

5. Nie przerywając miksowania dodaj po sztuce 3 żółtka jajek.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

6. Powstałą masę dodaj do „suchych” składników w misce.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

7. Wymieszaj wszystko dokładnie i przelej do natłuszczonej formy (u mnie 40×20) wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównaj szpatułką.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

8. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 20 minut, aż masa się lekko zarumieni. Po upieczeniu ciasto wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

9. Przygotuj budyń; z 750 ml mleka odlej 1/3 szklanki, a resztę zagotuj. W mleku odlanym do szklanki rozpuść 2 opakowania budyniu. Wlej budyń do gotującego się mleka i dobrze wymieszaj.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

10. Budyń przełóż do miski i przestudź.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

11. Do miski malaksera włóż 150 gramów miękkiego masła i dodaj 2 żółtka jajek. Zmiksuj na gładką masę.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

12. Do otrzymanej masy dodawaj stopniowo budyń i miksuj każdorazowo krótko, ale na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa wygląda na zważoną nie przejmuj się – miksuj dalej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

13. Masę budyniową wylej na uprzednio upieczone, przestudzone ciasto. Wyrównaj.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

14. Wylej wódkę na talerzyk, maczaj w niej biszkopty i układaj ciasto na masie budyniowej.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

15. Rozpuść 150 gramów masła i przestudź je. Do miski malaksera wsyp kakao, 4 łyżki cukru i 1 jajko. Miksuj.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

16. Stopniowo dolewaj masło nie przerywając miksowania.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

17. Uzyskaną polewę czekoladową wylej na ciasto, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

 

18. Ciasto pijak jest pyszne i nadaje się na każdą okazję.

CIASTO PIJAK pijane ciasto

Gdy wolisz CIASTO MIGDAŁOWE kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *