Ciasto pijak (często zwane również pijanym ciastem) to bardzo popularne ciasto w Polsce. Jest to ciasto warstwowe, przy czym każda z warstw ma inną strukturę. Spód jest lekko chrupiący, na nim znajduje się masa budyniowa, następnie na niej układa się namoczone w wódce biszkopty, a całość wieńczy polewa czekoladowa. Być może nie brzmi to szczególnie atrakcyjnie (no może poza wódką…), ale diabeł tkwi w szczegółach. Jest w tym cieście mak, jest kakao, jest kokos. Jest dobrze. I choć przy tym cieście trzeba się trochę natrudzić to zdecydowanie warte jest zachodu.

 

CIASTO PIJAK

SKŁADNIKI:

  • 7 jajek;
  • 150 gramów cukru + 4 łyżki;
  • 200 gramów maku;
  • 200 gramów wiórek kokosowych;
  • proszek do pieczenia;
  • 2 budynie śmietankowe po 60 gramów każdy;
  • 750 ml mleka;
  • 300 gramów masła;
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów;
  • 200 ml czystej wódki;
  • 3-4 łyżki kakao;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Oddziel białka jajek od żółtek. Białka włóż do miski malaksera, żółtka przełóż na talerzyk.

 

3. Do dużej miski wsyp mak, wiórki kokosowe i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj.

 

4. Białka z 6 jajek ubijaj malakserem na sztywną pianę dodając stopniowo 150 gramów cukru.

 

5. Nie przerywając miksowania dodaj po sztuce 3 żółtka jajek.

 

6. Powstałą masę dodaj do „suchych” składników w misce.

 

7. Wymieszaj wszystko dokładnie i przelej do natłuszczonej formy (u mnie 40×20) wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównaj szpatułką.

 

8. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 20 minut, aż masa się lekko zarumieni. Po upieczeniu ciasto wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

 

9. Przygotuj budyń; z 750 ml mleka odlej 1/3 szklanki, a resztę zagotuj. W mleku odlanym do szklanki rozpuść 2 opakowania budyniu. Wlej budyń do gotującego się mleka i dobrze wymieszaj.

 

10. Budyń przełóż do miski i przestudź.

 

11. Do miski malaksera włóż 150 gramów miękkiego masła i dodaj 2 żółtka jajek. Zmiksuj na gładką masę.

 

12. Do otrzymanej masy dodawaj stopniowo budyń i miksuj każdorazowo krótko, ale na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa wygląda na zważoną nie przejmuj się – miksuj dalej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

13. Masę budyniową wylej na uprzednio upieczone, przestudzone ciasto. Wyrównaj.

 

14. Wylej wódkę na talerzyk, maczaj w niej biszkopty i układaj ciasto na masie budyniowej.

 

15. Rozpuść 150 gramów masła i przestudź je. Do miski malaksera wsyp kakao, 4 łyżki cukru i 1 jajko. Miksuj.

 

16. Stopniowo dolewaj masło nie przerywając miksowania.

 

17. Uzyskaną polewę czekoladową wylej na ciasto, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny.

 

18. Ciasto pijak jest pyszne i nadaje się na każdą okazję.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *