Ciasto na pizzę to absolutnie konieczny warunek, aby Twoja domowa pizza smakowała znakomicie. Uwierz, że nie warto kupować gotowego ciasta, które zwykle nafaszerowane jest spulchniaczami i inną chemią. Aby zrobić świetnie ciasto na pizzę, takie według oryginalnego, włoskiego przepisu potrzeba jedynie kilku składników, ale i odpowiedniej wiedzy, jak je zrobić. Składniki z pewnością będziesz wiedzieć gdzie kupić, natomiast jak zrobić super ciasto na pizzę dowiesz się poniżej. Bo wbrew pozorom chodzi o szczegóły…

 

CIASTO NA PIZZĘ

SKLADNIKI:

  • 500 gramów włoskiej mąki pszennej typ 00 (lub zwykłej typ 450);
  • 25 gramów świeżych drożdży;
  • około 280 ml letniej wody;
  • 1 łyżka soli drobnoziarnistej;
  • 2 łyżki oliwy extra vergine;
  • 1 łyżeczka cukru;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do szklanki z letnią wodą (około 200 ml) wsyp 1 łyżkę soli. Mieszaj, aby sól całkowicie się rozpuściła.

 

3. Pozostałą wodę (około 80 ml) wlej do miski i wsyp do niej 1 łyżeczkę cukru. Zamieszaj, by cukier się rozpuścił.

 

4. Do miski z rozpuszczonym cukrem wkrusz świeże drożdże (25 gramów) i bardzo dobrze rozmieszaj je; muszą się całkowicie rozpuścić. Pamiętaj, że woda powinna być dość ciepła, ale nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza, bo drożdże się „zagotują”. Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

UWAGA: Za gorąca, albo za zimna woda nie wzruszy drożdży i ciasto nie uda się.

 

5. Do dużej miski przesiej 500 gramów mąki typu 00. Taka mąka jest zdecydowanie najlepsza do przyrządzania pizzy. Jeżeli jej nie masz użyj zwykłej, np. typ 450. Twoja pizza może nie będzie aż tak elastyczna, ale i tak będzie świetna… Do przesianej mąki wlej zaczyn drożdżowy.

 

6. Delikatnie wmieszaj zaczyn w mąkę, a następnie wlej osoloną wodę ze szklanki. Woda powinna być letnia i najlepiej dolewać ją stopniowo mieszając mąkę.

 

7. Mieszaj chwilę mąkę z wodą dolewając ją do momentu, aż ciasto stanie się miękkie i łatwo da się ugniatać.

 

8. Wyjmij ciasto z miski na blat (stolnicę) podsypany niewielką ilością mąki. Wlej na ciasto 2 łyżki oliwy i energicznie zacznij ciasto ugniatać. O ile do tej pory następowało jedynie łączenie mąki i wody, to właśnie teraz musisz ciasto porządnie zagnieść. Ugniataj ciasto rozciągając je nadgarstkiem „od siebie”. Następnie tak rozciągnięte ciasto złóż na połowę, obróć o 90 stopni i ponownie ugniataj. Dzięki takiemu zabiegowi ciasto będzie elastyczne, jak nigdy. Warunek – ugniatanie musi trwać od tego momentu około 8-10 minut.

Tak zagniecione, miękkie i elastyczne  ciasto włóż do czystej miski wysmarowanej niewielką ilością oliwy (samo ciasto z wierzchu również posmaruj odrobiną oliwy, aby nie wyschło), przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

UWAGA: Prawidłowe zagniatanie ciasta to połowa sukcesu dobrej pizzy.

 

9. Urośnięte ciasto podziel na 3 równe części – będą 3 pizze. Każdą z części krótko zagniataj zawijając ciasto „do spodu” tak, aby wierzch był gładki, a wszystkie zmarszczki znalazł się na spodzie. Tak przygotowane ciasta włóż każde do osobnych, podsypanych niewielką ilością mąki misek. Miski przykryj ściereczkami i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

 

10. Gdy ciasto na pizzę podrośnie można przystąpić do zrobienia pizzy. Ale nie byle jakiej, a takiej prawdziwej, włoskiej. A jak ją zrobić dowiesz się <<<<TUTAJ>>>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *