ciasto migdałowe z gruszkami i miodem

Ciasto migdałowe, które Wam dzisiaj proponuję jest naprawdę łatwe w wykonaniu, w smaku zaś nieco zaskakujące. Wbrew pozorom żaden ze składników, które są przecież dość charakterystyczne w smaku nie wybija się na pierwszy plan. Moje ciasto migdałowe nie zawiera mąki, ani cukru. Jest wilgotne, nie za słodkie, nie za wytrawne, a i gruszki specjalnie nie są wyczuwalne. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników ciasto jest zrównoważone i bardzo, bardzo smaczne.

 

CIASTO MIGDAŁOWE

SKŁADNIKI:

  • 230 gramów mielonych migdałów;
  • 100 ml miodu;
  • 50 ml oliwy extra vergine;
  • 3 wiejskie jajka;
  • 1-2 gruszki o łącznej wadze około 350 gramów;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • pół łyżeczki soli;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Migdały (jeżeli masz całe) zmiksuj w malakserze. Możesz oczywiście kupić już mielone, ale takie mielone samodzielnie przed użyciem z pewnością mają lepszy smak i aromat.

 

3. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka włóż do miski malaksera, żółtka pozostaw w innej, dużej misce.

 

4. Do miski żółtkami wlej oliwę i miód. Smak miodu zależy od Ciebie; może to być np. akacjowy, czy lipowy, ale najlepiej sprawdził się u mnie miód spadziowy. Genialny.

 

5. Gruszki umyj, osusz ręcznikami papierowymi, zetrzyj na grubych oczkach tarki i przełóż do miski z żółtkami.

 

6. Dodaj mielony cynamon i sól.

 

7. Wsyp proszek do pieczenia i sodę, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie.

 

8. Do powstałej masy wsyp mielone migdały i całość ponownie wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się. Ciasto migdałowe może mieć różną konsystencję, która zależy m.in. od wielkości jajek i ilości soku ze startych gruszek. Ja zawsze dodaję cały sok z owoców, a gdy ciasto po wymieszaniu jest zbyt lejące się dodaję jeszcze nieco zmielonych migdałów albo kubek mąki pszennej.

 

9. Białka ubij na sztywno i partiami dodawaj do masy mieszając delikatnie, aby piana nie opadła.

 

10. Ciasto migdałowe przełóż do tortownicy o średnicy 21 centymetrów.

 

11. Wierzch ciasta możesz posypać płatkami migdałów. Piecz ciasto w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę. Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Jeżeli Twoje ciasto jest luźniejsze, czyli bardziej mokre, może wymagać dłuższego czasu pieczenia. Ostatecznie o prawidłowym stopniu wypieczenia decyduje zawsze tzw. test suchego patyczka.

 

12. Ciasto migdałowe z dodatkiem gruszek oraz z miodem po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną. Pycha, pycha, pycha.

Wypróbuj również CIASTO Z GRUSZKAMI i orzechami – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *