Ciasto migdałowe z gruszkami miodem i cynamonem

Pyszne ciasto migdałowe z dodatkiem mąki migdałowej oraz ze startymi gruszkami, cynamonem, miodem i ubitą pianą z białek.

Ciasto migdałowe, które dzisiaj proponuję jest naprawdę łatwe w wykonaniu, w smaku zaś nieco zaskakujące. Wbrew pozorom żaden ze składników, które są przecież dość charakterystyczne w smaku nie wybija się na pierwszy plan. Moje ciasto migdałowe nie zawiera mąki, ani cukru. Jest wilgotne, nie za słodkie, nie za wytrawne, a i gruszki specjalnie nie są wyczuwalne. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników ciasto jest zrównoważone i bardzo, bardzo smaczne.

Składniki

230 gramów mielonych migdałów;
100 ml miodu;
50 ml oliwy extra vergine;
3 wiejskie jajka;
1-2 gruszki o łącznej wadze około 350 gramów;
1 łyżeczka mielonego cynamonu;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
pół łyżeczki sody oczyszczonej;
pół łyżeczki soli;

Przepis na ciasto migdałowe z gruszkami

Migdały (jeżeli masz całe) zmiksuj w malakserze. Możesz oczywiście kupić już mielone, ale takie mielone samodzielnie przed użyciem z pewnością mają lepszy smak i aromat. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka włóż do miski malaksera. Żółtka przełóż do miski, a następnie wlej do nich oliwę i miód. Smak miodu zależy od Ciebie, może to być np. akacjowy, czy lipowy, ale najlepiej sprawdził się u mnie miód spadziowy. Genialny.

Gruszki umyj, osusz ręcznikami papierowymi, zetrzyj na grubych oczkach tarki i przełóż do miski z żółtkami. Dodaj mielony cynamon i sól. Wsyp proszek do pieczenia i sodę, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie.

Do powstałej masy wsyp mielone migdały i całość ponownie wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się. Ciasto migdałowe może mieć różną konsystencję, która zależy m.in. od wielkości jajek i ilości soku ze startych gruszek. Ja zawsze dodaję cały sok z owoców, a gdy ciasto po wymieszaniu jest zbyt lejące się dodaję jeszcze nieco zmielonych migdałów albo kubek mąki pszennej.

Białka ubij na sztywno i partiami dodawaj do masy mieszając delikatnie, aby piana nie opadła.

Ciasto migdałowe z gruszkami sposób pieczenia

Ciasto migdałowe przełóż do tortownicy o średnicy 21 centymetrów. Wierzch ciasta możesz posypać płatkami migdałów. Piecz ciasto w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę. Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Jeżeli Twoje ciasto jest luźniejsze, czyli bardziej mokre, może wymagać dłuższego czasu pieczenia. Ostatecznie o prawidłowym stopniu wypieczenia decyduje zawsze tzw. test suchego patyczka.

Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną. Pycha, pycha, pycha.


Wypróbuj również przepis na ciasto z gruszkami i orzechami. Pycha!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *