Ciasto marchewkowe z migdałami to moje pierwsze ciasto marchewkowe, jakie zrobiłem. Marchewka w cieście zawsze budziła u mnie lekkie zdziwienie, ale kiedyś takiego ciasta spróbowałem i zasmakowało. Przygotowanie takiego ciasta własnoręcznie stało się zatem kwestią czasu. Przepis na moje ciasto marchewkowe z migdałami jest dość prosty i myślę, że każdy jest w stanie podołać wyzwaniu, jakim jest jego upieczenie. Polewę zrobiłem dość klasyczną; od Twojej inwencji zależy, jaką zrobisz Ty.

 

CIASTO MARCHEWKOWE Z MIGDAŁAMI

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów marchewki;
  • 6 wiejskich jajek;
  • 100 gramów mąki pszennej;
  • 300 gramów mielonych migdałów;
  • 250 gramów cukru;
  • 200 gramów cukru pudru;
  • proszek do pieczenia;
  • 1-2 cytryny;
  • mielony cynamon;
  • mielone goździki;
  • likier owocowy;
  • bułka tarta;
  • ciasteczka maślane;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Marchewkę oczyść i zetrzyj na małych oczkach tarki lub nieco grubiej w malakserze – według Twojego upodobania.

 

3. W dużej misce wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.

 

4. Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

 

5. Do soku z cytryny wlej mały kieliszek likieru owocowego; u mnie to likier morelowy przywieziony swego czasu z austriackiej Doliny Wachau.

 

6. Oddziel żółtka od białek jajek. Białka na razie odłóż na bok, a żółtka przełóż do miski malaksera. Dodaj do nich po pół łyżeczki mielonego cynamonu i mielonych goździków, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryny. Ucieraj w malakserze krótko na gładką masę dolewając na koniec sok z cytryny z likierem.

 

7. Do miski z mąką i migdałami dodaj startą marchewkę oraz zmiksowane żółtka z sokiem z cytryny. Wymieszaj masę – będzie dość sztywna i gęsta – taka ma być.

 

8. Z białek jajek ubijaj pianę dodając na koniec cukier. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.

 

9. Połącz ubitą pianę z masą marchewkową delikatnie mieszając wszystko.

 

10. Gotową masę przelej do tortownicy. Delikatnie potrząśnij formą, aby ciasto równomiernie rozłożyło się w niej. Piecz ciasto na kratce na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 180 przez 1 godzinę.

 

11. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do wystygnięcia.

 

12. Przestudzone ciasto wyjmij z formy; pora zrobić lukier. Potrzebne będą 200 gramów cukru pudru, kieliszek tego samego likieru owocowego, który trafił do ciasta oraz nieco soku z cytryny. Wszystkie te składniki wymieszaj na glazurę, którą następnie oblej wierzch ciasta. Na koniec posyp ciasto pokuszonymi kawałeczkami ciasteczek maślanych.

 

13. Ciasto marchewkowe z migdałami nadaje się na każdą okazję; smakuje naprawdę super.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *