Proste, szybkie, a przede wszystkim smaczne ciasto jogurtowe. Bez fajerwerków, bajecznych ozdób, bez zadęcia. Za to takie, które można szybko upiec popołudniem, by następnego ranka delektować się kawałkiem w pracy przy kawie. W zasadzie do tego ciasta można użyć dowolnego oleju np. słonecznikowego, jednak użycie arachidowego delikatnie wzbogaci jego smak. Również użycie jak najlepszego smakowo gęstego jogurtu zdecydowanie pozytywnie wpłynie na smak całości.

 

SKŁADNIKI:

  • 2 kubki mąki pszennej;
  • 3/4 kubka cukru;
  • 200 gramów gęstego jogurtu;
  • 3/4 szklanki oleju arachidowego lub słonecznikowego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 jajka;
  • 2 cytryny;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do miski wlej olej, wbij jajka i wyciśnij sok z całej cytryny. Dodaj również łyżkę startej skórki z cytryny.

 

3. Dodaj kubek gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej takiego typu greckiego.

 

4. Wsyp 3/4 szklanki cukru.

 

5. Utrzyj całość na gładką masę. Spróbuj, czy masa ma zrównoważony smak (kwaskowo – słodki). W razie potrzeby dodaj jeszcze soku wyciśniętego z drugiej z cytryny.

 

6. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

 

7. Masę wymieszaj bardzo dokładnie.

 

8. „Keksówkę” nasmaruj olejem i przelej do niej masę z miski.

 

9. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.

 

10. Ciasto jogurtowe podawaj całkowicie schłodzone, posypane cukrem pudrem.

Drukuj

5 thoughts on “Ciasto jogurtowe”

  1. jestem od jakiegoś czasu obserwatorem i zamierzam wypróbować kolejne smaczki z Twojego bloga. Super, że chcesz się dzielić swoją wiedzą i doświadczeniem.Dzięki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *