Ciasto jogurtowe z gruszkami i orzechami to moja kolejna wersja ciasta jogurtowego, które bardzo, ale to bardzo lubię. Ten rodzaj ciasta przygotowuje się łatwo i szybko. Jeżeli nie masz przysłowiowych dwóch lewych rąk do pieczenia trudno je zepsuć. Pamiętać jedynie należy, że w zależności od zastosowanych dodatków czas pieczenia ciasta jogurtowego może się dość wyraźnie różnić. Istotnym jest również, jaki rodzaj tłuszczu w swoim cieście użyjesz. Ja tym razem postawiłem na masło. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto polać należy miodem, który robi naprawdę dużą różnicę, ponieważ w samym cieście cukru nie ma zbyt wiele.

 

CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI

SKŁADNIKI:

  • 360 gramów mąki pszennej;
  • 250 gramów masła;
  • 250 gramów gęstego jogurtu naturalnego;
  • 3-4 duże gruszki;
  • 4 jajka;
  • 160 gramów cukru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • mielony cynamon;
  • 1-2 laski wanilii, cukier waniliowy lub pasta waniliowa;
  • 1 duża cytryna;
  • mieszanka orzechów lub bakalie (według uznania);
  • miód;

 

PRZYGOTOWYWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Gruszki obierz ze skóry, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w nieduże kawałki lub kostkę – według uznania.

 

3. Do pokrojonych gruszek wsyp 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu i 3-4 łyżeczki cukru. Zamieszaj wszystko i odstaw na bok.

 

4. Bakalie umieść w misce malaksera i zmiksuj pulsacyjnie na małe kawałki. Wyłóż na talerz i odłóż na bok.

 

5. Do dużej miski przesiej mąkę i wsyp proszek do pieczenia. Zamieszaj.

 

6. Do miski malaksera włóż miękkie masło oraz skórkę otartą z cytryny. Można również dodać kilka kropli olejku cytrynowego dla wzmocnienia smaku cytryny.

 

7. Wsyp cukier oraz wanilię (pasta, laski lub cukier waniliowy).

 

8. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Nie wyłączając malaksera dodawaj po jednym jajku.

 

9. Miksuj chwilę, aż uzyskasz jednolitą, dosyć gęstą masę.

 

10. Do miski z mąki i proszkiem do pieczenia przełóż uzyskaną masę oraz jogurt.

 

11. Wymieszaj dokładnie wszystko – powstała masa będzie dosyć gęsta. Taka ma być. Przełóż ją do formy (25 x 25 cm) wysmarowanej tłuszczem.

 

12. Rozłóż masę na blasze i wyrównaj. Na wierzchu rozłóż kawałki gruszek.

 

13. Ciasto posyp bakaliami. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.

 

14. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, nieco przestudź, wyjmij z formy i polej dowolną ilością miodu.

 

15. Ciasto jogurtowe z gruszkami i orzechami jest lekkie i delikatne, o cytrynowym posmaku, a dzięki gruszkom z cynamonem i miodem zyskuje dodatkowej nuty owocowej świeżości.

Wypróbuj również moje ciasto jogurtowe z makiem – przepis znajdziesz TUTAJ >.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *