Ciasto drożdżowe z borówkami to kolejna obowiązkowa pozycja w letnim menu, szczególnie w szczycie sezonu owoców leśnych. Jedzmy borówki (to krakowska nazwa jagód – nie mylić z borówkami amerykańskimi), gdy są, bo ich czas jest zwykle bardzo ograniczony. W tym przepisie borówki „zatopiłem” w tradycyjnym, bardzo klasycznym cieście drożdżowym, takim uniwersalnym. Efekt nie mógł być inny, aniżeli bardzo zadowalający – ciasto jest po prostu pyszne, zasmakuje szczególnie amatorom właśnie ciasta drożdżowego i oczywiście borówek – jednych z najsmaczniejszych owoców na całym świecie.

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mąki pszennej;
  • 170 ml ciepłego mleka;
  • 14 gramów suchych drożdży (lub 40 gramów świeżych);
  • 125 gramów masła;
  • 3 jajka;
  • 150 gramów drobnego cukru;
  • 1 litra dojrzałych borówek (jagód);
  • 2 łyżki cukru;
  • cukier puder;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do małej miski wlej 170 ml ciepłego mleka i rozpuść w nim 14 gramów suchych drożdży (lub 40 gramów świeżych). Miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut.

 

2. Składniki ciasta (podaję w kolejności wkładania do miski maszyny do pieczenia chleba): 125 gramów roztopionego, wystudzonego masła, roztrzepane 1 jajko i dwa żółtka, 500 gramów mąki pszennej, 150 gramów drobnego cukru. Na wierzch przelej z miseczki gotowy zaczyn. Uruchom program do zagniatania i wyrastania ciasta – u mnie nr 13, który trwa 1,25 godziny. Jeżeli nie masz maszyny do pieczenia chleba ciasto należy zagnieść tradycyjnie i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

UWAGA: Ciasto drożdżowe należy zagniatać ciepłymi dłońmi.

 

3. Gdy program w maszynie zakończy się wyjmij ciasto z maszyny – powinno być wspaniale wyrośnięte.

 

4. Wyjmij ciasto z formy, pozbaw łopatek mieszających, zagnieć kilka razy i formuj kulę zagniatając ciasto „do spodu”, jak chleb.

 

5. Tak przygotowane ciasto przełóż do nowej, dużej miski wysmarowanej lekko tłuszczem, z wierzchu również posmaruj je odrobiną oliwy, aby nie przeschło; przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut. Krótko przed końcem wyrastania ciasta umyj borówki i pozostaw je na chwilę do odcieknięcia.

 

6. Około 1 litra dojrzałych borówek (wcześniej umytych i odciekniętych) zasyp 2 łyżkami drobnego cukru. Zamieszaj delikatnie i odstaw na bok.

 

7. Wyjmij wyrośnięte ciasto z miski, rozpłaszcz je dłońmi i przełóż na blachę wysmarowaną olejem lub masłem (tutaj blacha rozmiar 40×24). Rozciągnij ciasto, aby pokryło całą blachę i zrób w nim wgłębienia palcami, aby weszły w nie borówki.

 

8. Na cieście rozłóż borówki wraz z ewentualnie sokiem, który z nich wyciekł po zasypaniu ich cukrem.

 

9. Piecz ciasto drożdżowe z borówkami w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut – decydującym o upieczeniu ciasta jest „test suchego patyczka”. Gdy ciasto jest upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

 

10. Przestudzone ciasto obsyp obficie cukrem pudrem.

 

11. Ciasto drożdżowe z borówkami to dużo ciasta, dużo owoców i całe mnóstwo smaku. Smaku lata…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *