Ciasto czekoladowe z migdałami według poniższego przepisu jest rzeczywiście proste i szybkie do przygotowania, na dodatek jest bardzo smaczne. Jeżeli nie preferujesz słodkich ciast zmniejsz ilość cukru, ponieważ w tym przepisie jest go dość sporo, a ciasto przez to jest słodkie. To ciasto jednak ma być słodkie; trudno, żeby ciasto czekoladowe czuć było goryczką kakao. Ciasto czekoladowe najlepiej jest podawać z lodami – tutaj lody z mango i banana. Ty oczywiście możesz zaserować ciasto ze swoimi ulubionymi lodami, najlepiej takimi zrobionymi własnoręcznie w domu.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI
SKŁADNIKI:
- 35 gramów mąki pszennej;
- 120 gramów blanszowanych mielonych migdałów;
- 130 gramów brązowego cukru;
- 375 gramów posiekanej gorzkiej czekolady;
- 5 jajek;
- 2 łyżki mleka;
- 125 gramów posiekanego masła;
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Nastaw piekarnik na 170 stopni. W kąpieli wodnej stop czekoladę i masło. Najlepiej zrobić to w dużej metalowej misce, do której włóż czekoladę i masło. Miskę umieść na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj składniki i czekaj, aż się rozpuszczą i połączą wskutek wysokiej temperatury.
3. Do tak powstałej mikstury dodaj mleko, mielone migdały, cukier i mąkę – wymieszaj dokładnie.
4. Do ciasta wbij jajka i ponownie wymieszaj wszystko dokładnie, aż powstanie gładka masa.
5. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż pergaminem tak, aby wystawał on znacznie ponad jej brzegi (wcześniej wysmaruj tortownicę olejem). Wlej masę czekoladowo-migdałową. Od góry zakryj ciasto folią aluminiową tak, aby w środku pozostała wolna przestrzeń.
6. Piecz ciasto czekoladowe około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij folię z góry i pozostaw do przestygnięcia.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI
Podawaj z ulubionymi lodami. Jest bardzo słodkie, ale także bardzo, bardzo pyszne.
A może łatwe EKLERKI przepis <<TUTAJ>>.