Ciasto czekoladowe z migdałami dla łasucha

Ciasto czekoladowe z migdałami

Ciasto czekoladowe z migdałami według poniższego przepisu jest rzeczywiście proste i szybkie do przygotowania, co ważniejsze, jest bardzo smaczne. Jeżeli nie przepadasz za słodkimi ciastami zmniejsz ilość cukru, ponieważ w tym przepisie jest go dość sporo, a ciasto przez to jest dość słodkie. To ciasto jednak ma być słodkie, trudno żeby ciasto czekoladowe czuć było goryczką kakao. Ciasto czekoladowe najlepiej jest podawać z lodami. Oczywiście możesz serwować ciasto ze swoimi ulubionymi lodami, najlepiej takimi zrobionymi własnoręcznie w domu.

Składniki

35 gramów mąki pszennej;
120 gramów blanszowanych mielonych migdałów;
130 gramów brązowego cukru;
375 gramów posiekanej gorzkiej czekolady;
5 jajek;
2 łyżki mleka;
125 gramów posiekanego masła;

Przepis na ciasto czekoladowe z migdałami

Nastaw piekarnik na 170 stopni. W kąpieli wodnej stop czekoladę i masło. Najlepiej zrobić to w dużej metalowej misce, do której włóż czekoladę i masło. Miskę umieść na garnku z gotującą się wodą. Zwróć uwagę, żeby miska nie dotykała gotującej się wody, ponieważ wówczas osiągnie zbyt wysoką temperaturę, a to nie będzie dobre dla czekolady. Mieszaj składniki i czekaj cierpliwie, aż się rozpuszczą i połączą tworząc jednolitą błyszczącą masę.

Kiedy czekolada z masłem już się roztopią i dobrze połączą zdejmij miskę z garnka i połóż na blacie kuchennym, najlepiej na ściereczce. Do miski dodaj mleko, mielone migdały, cukier, a także mąkę i wymieszaj dokładnie. Do ciasta wbij jajka i ponownie wymieszaj wszystko dokładnie, aby powstała gładka masa.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż pergaminem tak, aby wystawał on znacznie ponad jej brzegi (wcześniej wysmaruj tortownicę olejem). Wlej masę czekoladowo-migdałową. Od góry zakryj ciasto folią aluminiową tak, aby w środku pozostała wolna przestrzeń, ma to wyglądać jak przykryty komin wystający ponad formę.

Piecz ciasto czekoladowe około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij folię z góry i pozostaw do przestygnięcia.

Podawaj z ulubionymi lodami. Jest bardzo słodkie, ale także bardzo, bardzo pyszne.


Wypróbuj niepowtarzalny przepis na omlet z krewetkami i pieczarkami. Zachwyt i smak!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *