Ciasto czekoladowe według poniższego przepisu jest rzeczywiście proste i szybkie do przygotowania, na dodatek jest bardzo smaczne. Jeżeli nie preferujesz słodkich ciast zmniejsz ilość cukru, ponieważ w tym przepisie jest go dość sporo, a ciasto przez to jest słodkie. To ciasto jednak ma być słodkie – trudno, żeby ciasto czekoladowe czuć było goryczką kakao. Ciasto czekoladowe najlepiej jest podawać z lodami – tutaj lody z mango i banana. Ty oczywiście możesz zaserować ciasto ze swoimi ulubionymi lodami, najlepiej takimi zrobionymi własnoręcznie w domu.

 

CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

  • 35 gramów mąki pszennej;
  • 120 gramów blanszowanych mielonych migdałów;
  • 130 gramów brązowego cukru;
  • 375 gramów posiekanej gorzkiej czekolady;
  • 5 jajek;
  • 2 łyżki mleka;
  • 125 gramów posiekanego masła;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Nastaw piekarnik na 170 stopni. W kąpieli wodnej stop czekoladę i masło. Najlepiej zrobić to w dużej metalowej misce, do której włóż czekoladę i masło. Miskę umieść na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj składniki i czekaj, aż się rozpuszczą i połączą wskutek wysokiej temperatury.

 

3. Do tak powstałej mikstury dodaj mleko, mielone migdały, cukier i mąkę – wymieszaj dokładnie.

 

4. Do ciasta wbij jajka i ponownie wymieszaj wszystko dokładnie, aż powstanie gładka masa.

 

5. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż pergaminem tak, aby wystawał on znacznie ponad jej brzegi (wcześniej wysmaruj tortownicę olejem). Wlej masę czekoladowo-migdałową. Od góry zakryj ciasto folią aluminiową tak, aby w środku pozostała wolna przestrzeń.

 

6. Piecz ciasto czekoladowe z migdałami około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij folię z góry i pozostaw do przestygnięcia.

 

7. Ciasto czekoladowe podawaj z ulubionymi lodami. Jest bardzo słodkie, ale także bardzo, bardzo pyszne.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *