Ciasto cytrynowe z ricottą jest ciastem wyjątkowym. Może nie z powodu jakiegoś szczególnego sposobu jego przygotowania, czy też jakichś tajemnych składników użytych do jego upieczenia. Jest wilgotne, lekko puszyste, a jego wyraźny, cytrynowy smak wspaniale orzeźwia. Być może jest tak z powodu niewielkiej ilości mąki, za to dużej ilości migdałów i masła. A także dużej ilości jajek i sera ricotta, który będąc na co dzień mało interesującym w tym cieście nabiera charakteru. Ciasto cytrynowe z migdałami świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, smakuje letnie, smakuje w temperaturze pokojowej. No cóż, kolejny raz okazuje się, że Włosi to mistrzowie kuchni. Kuchni prostej i niezwykle smacznej.

 

CIASTO CYTRYNOWE Z RICOTTĄ

SKŁADNIKI:

  • 270 gramów płatków migdałowych;
  • 90 gramów mąki;
  • 225 gramów masła;
  • 200 gramów drobnego cukru;
  • 300 gramów ricotty;
  • 6 wiejskich jajek;
  • 2 cytryny;
  • naturalny ekstrakt z cytryny;
  • cukier puder;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Płatki migdałowe wsyp do miski malaksera i zmiel na drobno. Oczywiście zamiast płatków możesz użyć całych migdałów blanszowanych. Zmielone migdały przesyp do miski.

 

3. Oddziel żółtka od białek ze wszystkich jajek.

 

4. Do zmielonych migdałów dodaj mąkę. Zamieszaj.

 

5. Do miski malaksera włóż pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wsyp cukier. Zacznij ucierać w malakserze.

 

6. Nie przerywając ucierania masła z cukrem dodawaj po jednym żółtku.

 

7. Gdy masa jest jednolita i gładka zatrzymaj miksowanie i przelej ją do dużej miski.

 

8. Do masy dodaj startą skórkę ze sparzonej lub ekologicznej cytryny (lub cytryn, jeżeli wolisz intensywniejszy smak).

 

9. Do masy dodaj również sok z 1-2 cytryn – według uznania. Jeżeli chcesz i masz możliwość dodaj również nieco naturalnego ekstraktu cytrynowego dla wzmocnienia smaku cytryny.

 

10. Do masy dodaj wreszcie ricottę.

 

11. Mieszaj dokładnie składniki, aż powstanie jednolita, gładka i przepyszna, kwaskowa masa.

 

12. Do właśnie przygotowanej masy wsyp wymieszane wcześniej, a znajdujące się w osobnej misce migdały z mąką. Całość dokładnie wymieszaj.

 

13. Do miski malaksera wlej białka jajek. Dodaj szczyptę soli i ubij z nich sztywną pianę. Pianę dodawaj partiami do masy cytrynowej i delikatnie mieszaj, aby składniki połączyły się w jednolitą masę.

 

14. Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 24 centymetry. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.

 

15. Piecz ciasto około 45 minut. Gdy upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

 

16. Ciasto wyjmij z formy i posyp dość obficie cukrem pudrem.

 

17. Ciasto migdałowe z ricottą podawaj letnie albo w temperaturze pokojowej. Jest znakomite.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *