CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

Ciasto cytrynowe z ricottą jest ciastem wyjątkowym. Może nie z powodu jakiegoś szczególnego sposobu jego przygotowania, czy też jakichś tajemnych składników użytych do jego upieczenia. Jest wilgotne, lekko puszyste, a jego wyraźny, cytrynowy smak wspaniale orzeźwia. Być może jest tak z powodu niewielkiej ilości mąki, za to dużej ilości migdałów i masła. A także dużej ilości jajek i sera ricotta, który będąc na co dzień mało interesującym w tym cieście nabiera charakteru. Ciasto cytrynowe z migdałami świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, smakuje letnie, smakuje w temperaturze pokojowej. No cóż, kolejny raz okazuje się, że Włosi to mistrzowie kuchni. Kuchni prostej i niezwykle smacznej.

 

CIASTO CYTRYNOWE Z RICOTTĄ

SKŁADNIKI:

  • 270 gramów płatków migdałowych;
  • 90 gramów mąki;
  • 225 gramów masła;
  • 200 gramów drobnego cukru;
  • 300 gramów ricotty;
  • 6 wiejskich jajek;
  • 2 cytryny;
  • naturalny ekstrakt z cytryny;
  • cukier puder;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

2. Płatki migdałowe wsyp do miski malaksera i zmiel na drobno. Oczywiście zamiast płatków możesz użyć całych migdałów blanszowanych. Zmielone migdały przesyp do miski.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

3. Oddziel żółtka od białek ze wszystkich jajek.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

4. Do zmielonych migdałów dodaj mąkę. Zamieszaj.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

5. Do miski malaksera włóż pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wsyp cukier. Zacznij ucierać w malakserze.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

6. Nie przerywając ucierania masła z cukrem dodawaj po jednym żółtku.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

7. Gdy masa jest jednolita i gładka zatrzymaj miksowanie i przelej ją do dużej miski.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

8. Do masy dodaj startą skórkę ze sparzonej lub ekologicznej cytryny (lub cytryn, jeżeli wolisz intensywniejszy smak).

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

9. Do masy dodaj również sok z 1-2 cytryn – według uznania. Jeżeli chcesz i masz możliwość dodaj również nieco naturalnego ekstraktu cytrynowego dla wzmocnienia smaku cytryny.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

10. Do masy dodaj wreszcie ricottę.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

11. Mieszaj dokładnie składniki, aż powstanie jednolita, gładka i przepyszna, kwaskowa masa.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

12. Do właśnie przygotowanej masy wsyp wymieszane wcześniej, a znajdujące się w osobnej misce migdały z mąką. Całość dokładnie wymieszaj.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

13. Do miski malaksera wlej białka jajek. Dodaj szczyptę soli i ubij z nich sztywną pianę. Pianę dodawaj partiami do masy cytrynowej i delikatnie mieszaj, aby składniki połączyły się w jednolitą masę.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

14. Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 24 centymetry. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

15. Piecz ciasto około 45 minut. Gdy upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

16. Ciasto wyjmij z formy i posyp dość obficie cukrem pudrem.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

 

17. Ciasto migdałowe z ricottą podawaj letnie albo w temperaturze pokojowej. Jest znakomite.

CIASTO CYTRYNOWE z ricottą

Przygotuj łatwe i szybkie CIASTO BANANOWE przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *