Ciasto cytrynowe z serem ricotta i cytryną

Proste ciasto cytrynowe z dodatkiem mielonych migdałów oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny i serem ricottą.

Ciasto cytrynowe jest ciastem wyjątkowym. Może nie z powodu jakiegoś szczególnego sposobu jego przygotowania, czy też jakichś tajemnych składników użytych do jego upieczenia. Jest wilgotne, lekko puszyste, a jego wyraźny, cytrynowy smak wspaniale orzeźwia. Ciasto cytrynowe świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, smakuje letnie, smakuje w temperaturze pokojowej. No cóż, kolejny raz okazuje się, że Włosi to mistrzowie kuchni. Kuchni prostej i niezwykle smacznej.

Składniki

270 gramów płatków migdałowych;
90 gramów mąki;
225 gramów masła;
200 gramów drobnego cukru;
300 gramów ricotty;
6 wiejskich jajek;
2 cytryny;
naturalny ekstrakt z cytryny;
cukier puder;

Przepis na ciasto cytrynowe

Płatki migdałowe wsyp do miski malaksera i zmiel na drobno. Oczywiście zamiast płatków możesz użyć całych migdałów blanszowanych. Zmielone migdały przesyp do miski, a następnie dodaj do nich mąkę i zamieszaj.

Ucieramy ciasto

Oddziel żółtka od białek ze wszystkich jajek. Do miski malaksera włóż pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wsyp cukier. Zacznij ucierać w malakserze. Nie przerywając ucierania masła z cukrem dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa jest jednolita i gładka zatrzymaj miksowanie i przelej ją do dużej miski.

Do masy dodaj startą skórkę ze sparzonej lub ekologicznej cytryny (lub cytryn, jeżeli wolisz intensywniejszy smak). Do masy dodaj również sok z 1-2 cytryn, według uznania. Jeśli chcesz i masz możliwość dodaj również nieco naturalnego ekstraktu cytrynowego dla wzmocnienia smaku cytryny. Teraz dodaj do masy ricottę.

Mieszaj dokładnie składniki, aby powstała jednolita, gładka i przepyszna, kwaskowa masa. Do właśnie przygotowanej masy wsyp wymieszane wcześniej, a znajdujące się w osobnej misce migdały z mąką. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto cytrynowe z ricottą wielki finał

Do miski malaksera wlej białka jajek. Dodaj szczyptę soli i ubij z nich sztywną pianę. Pianę dodawaj partiami do masy cytrynowej i delikatnie mieszaj, aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 24 centymetry. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz je około 45 minut.

Gdy ciasto jest upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Ciasto wyjmij z formy i posyp na koniec dość obficie cukrem pudrem. Podawaj letnie albo w temperaturze pokojowej. Jest znakomite.


Przygotuj łatwe i szybkie ciasto bananowe przepis łatwy i szybki a efekt znakomity.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *