CIABATTA Z DORSZEM pieczonym i kapustą

Ciabatta z dorszem pieczonym to łatwy sposób na wykorzystanie np. poniedzielnych pozostałości w lodówce, czy zamrażalniku. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki posiłek przygotować sobie extra, ale umówmy się – kanapki to lepiej, gdy robi się szybko. A zatem, jeżeli dysponujesz np. duszoną kapustą w nadmiarze lub kapustą kiszoną, masz bułki (ciabatta najlepsza, bo najmiększa, jednocześnie nie „napompowana”, jak inne…) oraz trochę ryby (może być mrożona) to taka kanapka rozwiąże Twój problem. I zapewniam, że to świetny sposób na pyszny posiłek w nowej odsłonie.

 

CIABATTA Z DORSZEM

SKŁADNIKI:

  • świeże dorsze o łącznej wadze około 800 gramów lub 250 gramów fileta z dorsza;
  • 1-2 bułki, najlepiej ciabatty;
  • duszona czerwona kapusta lub kapusta kiszona;
  • oliwa z oliwek;
  • cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

CIABATTA Z DORSZEM pieczonym i kapustą

 

2. Ryby umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i posól. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek.

CIABATTA Z DORSZEM pieczonym i kapustą

 

3. Ryby skrop również świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Piecz dorsze w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.

CIABATTA Z DORSZEM pieczonym i kapustą

 

4. Upieczone ryby wyjmij z naczynia, a powstałe na jego dnie soki z ryby, oliwy i soku z cytryny wymieszaj i przelej na miseczkę.

CIABATTA Z DORSZEM pieczonym i kapustą

 

5. Dokładnie obierz mięso z ryby pozbawiając je najdrobniejszych nawet ości oraz skóry.

CIABATTA Z DORSZEM pieczonym i kapustą

 

6. Przygotuj kapustę (jeżeli jest duszona to ją podgrzej) i ciabattę (jeżeli jest niezbyt świeża lekko skrop ją wodą i wstaw do piekarnika na kilka minut obok ryby).

CIABATTA Z DORSZEM pieczonym i kapustą

 

7. Bułkę nasącz sokami powstałym podczas pieczenia ryby. Następnie nałóż na bułkę kapustę, a na nią rybę. Ciabatta z dorszem jest gotowa.

CIABATTA Z DORSZEM pieczonym i kapustą

 

8. Ciabatta z dorszem świetnie smakuje dodatkowo skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

CIABATTA Z DORSZEM pieczonym i kapustą

Makaron, DORSZ i SZPINAK razem smakują wybornie przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *