ciabatta włoska

Ciabatta to bardzo popularny we Włoszech rodzaj pszennego pieczywa, które podaje się do wielu posiłków. Bardzo często ciabatta bywa również w pewnym sensie rodzajem przystawki; podawana jest z oliwą extra vergine i odrobiną soli. Ciabattę robi się łatwo i stosunkowo szybko. Warto samemu czasem upiec chleb, by przekonać się, że nie ma wielu smaczniejszych rzeczy od świeżego pieczywa smarowanego wiejskim masłem lub maczanego w oliwie extra vergine najwyższej jakości. I pamiętajcie – skórka ciabatty musi być ładnie przyrumieniona. Zrobić prawdziwa ciabattę nie jest łatwo, ale mój przepis uprości Wam sprawę.

 

CIABATTA

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki zwykłej mąki pszennej;
  • 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 20 gramów świeżych drożdży;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miseczki wlej szklankę ciepłej wody (temperatura wody powinna oscylować wokół 36 stopni), dodaj 1 łyżeczkę cukru i dorzuć 20 gramów świeżych drożdży. Całość szybko i dobrze wymieszaj, aby składniki rozpuściły się w wodzie, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.

 

2. Do miski przesiej 2 szklanki zwykłej mąki pszennej; ja czasem dodaję jeszcze 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej. Do mąki dodaj 1 łyżeczkę soli.

 

3. Do miski z mąką wlej zaczyn z drożdży.

 

4. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ja w zimie nagrzewam bardzo delikatnie piekarnik i właśnie tam moje ciasto zwykle wyrasta.

 

5. Po tym czasie ciasto winno podwoić swoją objętość. Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni.

 

6. Ciasto wyłóż na papier do pieczenia dość obficie obsypany mąką. Trzymając za końce papieru uformuj bochenek chleba; ciasto doskonale oblepi się mąką.

 

7. Pędzelkiem usuń nadmiar mąki z papieru i chleba. Włóż chleb na papierze do podłużnej foremki. Piekarnik spryskaj wodą, najlepiej spryskiwaczem do kwiatów (alternatywnie wrzuć do piekarnika 10 dużych kostek lodu) i natychmiast włóż ciasto.

 

8. Piecz ciabattę 15-25 minut, aż się przyrumieni. Dobrze zrobiona ciabatta powinna być w środku puszysta, a z zewnątrz chrupiąca.


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “CIABATTA włoskie pieczywo przepis łatwy”

  1. Czy można by ją spróbować zrobić w takim podłużnym prodziżu? zepsuł mi się piekarnik niestety i szukam pieczywa, które mogłabym zrobić mimo to…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.