Drukuj przepis

Chutney morelowy z imbirem to moja odpowiedź na bardzo klasyczne czatneje, jakie można zwykle spotkać w handlu. Chutney (czyt. czatnej) to gęsty, zwykle dość aromatyczny, często pikantny sos przyrządzony z owoców lub warzyw, który stanowi doskonały dodatek do bardzo wielu dań. Pochodzi z Indii. W szczycie sezonu owocowego, czyli w lipcu świetnie do przygotowania czatneja nadają się morele . Połączenie słodyczy dojrzałych moreli z nutą pikantności imbiru oraz cebuli oto moja wersja czatneja, na którą dokładny przepis zamieszczam poniżej. Spróbujcie taki czatnej podać np. do pieczonej kaczki… Efekt znakomity.

 

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów bardzo dojrzałych moreli;
  • 1-2 cebule;
  • 100 gramów cukru;
  • mały kawałek świeżego imbiru;
  • 1 cytryna;
  • 100 ml białego octu winnego;
  • 1 łyżka cukru żelującego 3:1;
  • likier morelowy lub inny (do smaku);

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Dojrzałe, słodkie i mało mączyste morele to absolutna podstawa dobrego czatneja. Koniecznie spróbuj morele, czy dobrze smakują zanim je kupisz. W domu umyj je, osusz, wypestkuj i podziel na połówki.

 

3. Wyciśnij sok z cytryny, cebule obierz i drobno posiekaj, imbir obierz  zetrzyj.

 

4. Do małego garnka lub rondelka wsyp zwykły cukier i podgrzewaj często mieszając, aż się skarmelizuje.

 

5. Na skarmelizowany cukier wrzuć morele.

 

6. Wrzuć do garnka posiekaną cebulę i starty imbir. Wlej sok z cytryny, ocet winny oraz likier morelowy. Spróbuj, czy takie proporcje odpowiadają Twojemu smakowi. Jeśli nie dodaj jeszcze któregoś ze składników chatneja.

 

7. Zamieszaj wszystko dokładnie i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż część owoców się rozpadnie i powstanie masa przypominająca marmoladę i dżem. Nie powinno to trwać dłużej, aniżeli 10 minut.

 

8. Na koniec wsyp do moreli cukier żelujący; ja dałem łyżkę, ale proporcje ze zwykłym cukrem możesz odwrócić, jeżeli wolisz chutney morelowy dużo gęstszy.

 

9. Zamieszaj i gotuj jeszcze 1-2 minuty (ile dokładnie sprawdź na opakowaniu). Kolejne owoce powinny się rozpaść, jednak część nadal pozostanie w kawałkach.

 

10. Gorący chutney morelowy wlewaj do małych, wyparzonych słoiczków, które następnie starannie i mocno zakręć.

 

11. Włóż słoiczki na wysoką patelnię z brzegami lub do garnka wyłożonych ściereczką, wlej wrzątek do wysokości ⅔ słoiczków i pasteryzuj na bardzo małym ogniu 20 minut.

 

12. Dobrze zakręcone słoiki rozłóż na ściereczce dnem do góry. Przykryj je następną ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę. Po tym czasie odwróć słoiki wieczkiem do góry, ponownie przykryj ściereczką i pozostaw przez noc do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu.

 

13. Chutney morelowy z imbirem będzie smakował z wieloma daniami, ale spróbuj szczególnie pieczonej piersi z kaczki. Jak ją przyrządzić dowiesz się TUTAJ > .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *