chrzanówka na białej kiełbasie

Chrzanówka to znana szczególnie na południu Polski zupa na wywarze z mięs i wędzonego boczku podlana na koniec serwatką. Do takiej zupy dodać należy sporą ilość startego chrzanu. Moja chrzanówka ma jednak zupełnie inny charakter i jest propozycją na Wielkanoc dla tych, dla których świąteczne żurki są po prostu za ciężkie. Zupa przyrządzona została na małej ilości surowej białej kiełbasy z dodatkiem warzyw korzeniowych. Delikatny wywar z dobrze przyprawionej kiełbasy wzmocniony został dużą ilością gęstej, kwaśnej śmietany, sporą ilością czosnku i startego chrzanu. Całość jest bardzo delikatna, jednak o wyraźnym posmaku chrzanu.

 

CHRZANÓWKA

SKŁADNIKI:

      • 400 gramów surowej białej kiełbasy;
      • świeży korzeń chrzanu lub gotowy starty najwyższej jakości;
      • kawałek marchewki;
      • kawałek pietruszki;
      • kawałek selera;
      • 3-4 ziemniaki;
      • 1-2 główki czosnku;
      • suszony majeranek;
      • ziele angielskie;
      • liść laurowy;
      • 150 gramów gęstej, kwaśnej śmietany;
      • mąka pszenna;
      • sól, pieprz;

     

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kiełbasę włóż do garnka i zalej 1,5 litrami zimnej wody. Nastaw i zaczekaj, aż woda się zagotuje.

 

3. Obierz ziemniaki, marchewkę, selera i pietruszkę, przygotuj czosnek. Warzyw ma być nie za dużo, bo nie ma to być zupa jarzynowa. Warzywa mają jedynie wzbogacić smak wywaru. Czosnku musi być dużo, to oczywiste…

 

4. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, a warzywa zetrzyj na dużych oczkach tarki.

 

5. Gdy woda w garnku się zagotuje zdejmij szumowiny, zmniejsz gaz i wrzuć warzywa.

 

6. W moździerzu utrzyj sól gruboziarnistą z kolorowym pieprzem i zielem angielskim. Wsyp przyprawy do zupy.

 

7. Dodaj do zupy grubo posiekane ząbki czosnku. Oczywiście jak najwięcej. Wsyp również 1-2 łyżki suszonego majeranku. Moja chrzanówka nie będzie zawierać zakwasu, ale ma przypominać do złudzenia barszcz biały. Musi być więc biała kiełbasa, sporo suszonego majeranku i mnóstwo czosnku. Plus chrzan oczywiście. Gotuj zupę 10 minut.

UWAGA: Cienka biała surowa kiełbasa nie powinna gotować się dłużej niż 10 minut. W przeciwnym razie będzie kiepskim dodatkiem do zupy.

 

8. Tuż przed wyjęciem kiełbasy z garnka ponakłuwaj ją w kilku miejscach, aby wypuścić z niej smakowity płyn, który wzbogaci zupę. Po około 1-2 minutach od tej czynności wyjmij kiełbasę z garnka i pozostaw do przestygnięcia. Pora wykończyć zupę.

 

9. W szklance rozpuść 1 kopiatą łyżeczkę mąki pszennej w odrobinie zimnej wody. Dodaj mnóstwo gęstej, kwaśnej śmietany i dobrze wszystko rozmieszaj. Zahartuj śmietanę i wlej ją następnie do zupy.

 

10. Chrzanówka musi zawierać chrzan, to oczywiste. Ja niedawno przywiozłem z Austrii wyśmienity świeżo tarty chrzan ze Styrii. Oczywiście bez żadnej chemii, czysty chrzan o słusznej mocy. Jeżeli nie masz takiego musisz zetrzeć świeży korzeń chrzanu – nie ma rady.

 

11. Nie odpowiem na pytanie ile dodać chrzanu. Robiłem już tę zupę kilka razy i tak naprawdę za każdym razem korzeń chrzanu inaczej smakował i miał inną moc. Szczerze powiedziawszy najlepsza chrzanówka to była ta, w której użyłem chrzanu ze słoiczka, jak na zdjęciu… Posmakuj zupę i w razie potrzeby dodaj jeszcze czosnku, suszonego majeranku i soli. Zupa powinna mieć dobrze śmietankowy smak z wyraźnym akcentem świeżego chrzanu, nie może jednak być ostra.

 

12. Kiełbasę pokrój w małe kawałki i wrzuć do zupy.

 

13. Gotową zupę dobrze jest przetrzymać przez noc, aby smaki przegryzły się. Owszem, straci przez to na chrzanowym smaku, ale jest na to sposób.

 

14. Tuż przed jej podaniem chrzanówka powinna przyjąć jeszcze trochę świeżo startego chrzanu, ewentualnie możesz słoiczek z takim chrzanem postawić na stole, aby każdy z biesiadników samodzielnie mógł sobie zupę doprawić. Gwarantuję, że nikt nie zorientuje się, że moja chrzanówka to nie klasyczny barszcz biały na białej kiełbasie. Jest naprawdę pyszna.

chrzanówka na białej kiełbasie

A może wolisz jednak zawiesisty ŻUR STAROPOLSKI? Jeśli tak przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *