Chrupiący kurczak w panierce oregano pachnący

Mój chrupiący kurczak to ugotowane nogi ptaka przyprawione solidnie suszonym oregano, a następnie umiejętnie obtoczone w bułce tartej i smażone. Co za smak!

Chrupiący kurczak intensywnie pachnący oregano to znakomite danie, które gorąco polecam. Jest banalne w przygotowaniu i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Części kurczaka należy ugotować, przyprawić, a następnie umiejętnie obtoczyć w słusznej ilości dobrej jakościowo bułki tartej i usmażyć. Krótko mówiąc, bajka. Skórka z kurczaka mocno pachnąca oregano jest niezwykle chrupka, pod spodem zaś soczysty kurczak stanowi istotę dania. Gotowany brokuł dopełnia całości.

Składniki

2 ćwiartki z kurczaka;
1 brokuł;
jarzyna lub suszone warzywa;
2 jajka;
2-3 duże ząbki czosnku;
suszone oregano;
bułka tarta;
sól, pieprz;

Przepis na chrupiący kurczak

Kurczaka umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej go zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Usuń szumowiny. Zależy nam na uzyskaniu smacznego kurczaka, a nie na wywarze z niego, zatem wywar dopraw suszonymi warzywami lub jarzyną, jak do rosołu nie przejmując się zbytnio proporcjami. Ważne, aby wywar nadał jak najlepszego smaku kurczakowi.

Wywar należy dość intensywnie posolić i popieprzyć tak, aby kurczaka po jego ugotowaniu nie trzeba dodatkowo doprawiać przed smażeniem. Wywar winien być zatem lekko przesolony i dość mocno pieprzny. Najlepiej będzie, jeśli sól morską i pieprz ziarnisty tuż przed dodaniem do garnka utłuczesz w moździerzu. Gotuj kurczaka 30 minut, a następnie wrzuć obrany i zmiażdżony czosnek. Tak według mnie 2-3 duże ząbki będą OK. Gotuj kurczaka dalsze 15 minut.

Kurczak nie może być rozgotowany, bo będzie się rozpadał podczas smażenia. Według mnie około 45 minut wystarczy, aby ćwiartki z kurczaka był ugotowane wystarczająco dobrze, ale nadal zachowały jędrność. Ugotowanego kurczaka wyłóż na talerz.

Podziel brokuła na różyczki, umyj pod bieżącą wodą i wrzuć do gotującego się wywaru z kurczaka. Gotuj brokuła 2-4 minuty, aż zmięknie.

Porada-> brokuł winien być „al dente”, nie rozgotuj go

Do jednej miski wsyp bułkę tartą, do drugiej wbij jajka. Jajka rozkłóć widelcem i wsyp 2 łyżki suszonego oregano. Możesz dodać również szczyptę soli. Wymieszaj. Kurczaka posyp sporą ilością suszonego oregano, a następnie obtocz w jajku z oregano i w bułce tartej. Sporo jajka i sporo bułki tartej, by panierka była chrupiąca, jak należy. Smaż kurczaka natychmiast po panierowaniu, na średnim ogniu, aby go nie przypalić. Kurczak jest już ugotowany, więc chodzi jedynie o zrumienienie panierki. Należy wyważyć czas smażenia kurczaka, aby nie był również za długi, bo panierka nasiąknie tłuszczem.

Chrupiący kurczak sposób podania

Odcedź brokuła, kurczaka odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wyłóż danie na talerz dodając jeszcze np. grillowaną paprykę. Chrupiący kurczak smakuje znakomicie, gorąco polecam to danie.


Wypróbuj także super przepis na zupa brokułowa z batatem i fenkułem. Bardzo smaczne zestawienie, polubisz.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *