chrupiący kurczak oregano pachnący

Chrupiący kurczak intensywnie suszonym oregano pachnący to znakomite danie, które gorąco Wam polecam. Danie jest banalne w przygotowaniu i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Części kurczaka należy ugotować, jak w rosole, a następnie obtoczyć w rozmąconym jajku z dodatkiem niewyobrażalnej ilości suszonego oregano. Takiego kurczaka należy obtoczyć w słusznej ilości dobrej jakościowo bułki tartej i usmażyć. Powiem wam, bajka. Skórka z kurczaka mocno pachnąca oregano jest niezwykle chrupka, pod spodem zaś soczysty kurczak stanowi właściwie meritum. Gotowany brokuł dopełnia całości.

 

CHRUPIĄCY KURCZAK

SKŁADNIKI:

  • 2 ćwiartki z kurczaka;
  • 1 brokuł;
  • jarzyna lub suszone warzywa;
  • 2 jajka;
  • 2-3 duże ząbki czosnku;
  • suszone oregano;
  • bułka tarta;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

chrupiący kurczak oregano pachnący

 

2. Kurczaka umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej go zimną wodą i doprowadź do wrzenia.

chrupiący kurczak oregano pachnący

 

3. Usuń szumowiny. Zależy nam na uzyskaniu smacznego kurczaka, a nie na wywarze z niego, zatem wywar dopraw suszonymi warzywami lub jarzyną, jak do rosołu nie przejmując się zbytnio proporcjami. Ważne, by wywar nadał jak najlepszego smaku kurczakowi.

chrupiący kurczak oregano pachnący

 

4. Wywar należy dość intensywnie posolić i popieprzyć tak, aby kurczaka po jego ugotowaniu nie trzeba dodatkowo doprawiać przed właściwym smażeniem. Wywar winien być zatem lekko przesolony i dość mocno pieprzny. Dobrze, gdyby sól morską i pieprz ziarnisty tuż przed zadaniem do garnka w moździerzu utłuc.

chrupiący kurczak oregano pachnący

 

5. Gotuj kurczaka 30 minut, a następnie wrzuć obrany i zmiażdżony czosnek. Tak według mnie 2-3 duże ząbki będą OK. Gotuj kurczaka dalsze 15 minut.

chrupiący kurczak oregano pachnący

 

6. Kurczak nie może być rozgotowany, bo będzie się rozpadał podczas smażenia. Według mnie około 45 minut wystarczy, aby ćwiartki z kurczaka był ugotowane wystarczająco dobrze, ale nadal zachowały jędrność. Ugotowanego kurczaka wyłóż na talerz.

chrupiący kurczak oregano pachnący

 

7. Podziel brokuła na różyczki, umyj pod bieżącą wodą i wrzuć do gotującego się wywaru z kurczaka. Gotuj brokuła 5-10 minut, aż zmięknie.

UWAGA: Brokuł winien być „al dente” – nie rozgotuj go.

chrupiący kurczak oregano pachnący

 

8. Do jednej miski wsyp bułkę tartą, do drugiej wbij jajka. Jajka rozkłóć widelcem i wsyp 2 łyżki suszonego oregano. Możesz dodać również szczyptę soli. Wymieszaj.

chrupiący kurczak oregano pachnący

 

9. Kurczaka posyp sporą ilością suszonego oregano, a następnie obtocz w jajku z oregano i w bułce tartej. Sporo jajka i sporo bułki tartej, by panierka była chrupiąca, jak należy.

chrupiący kurczak oregano pachnący

 

10. Smaż kurczaka natychmiast po panierowaniu. Ogień średni, by nie przypalić kurczaka – kurczak jest ugotowany, więc zależy nam jedynie na zrumienieniu panierki. Należy wyważyć czas smażenia kurczaka, by nie był również za długi, bo panierka nasiąknie tłuszczem.

Chrupiący KURCZAK OREGANO pachnący

 

11. Odcedź brokuła, kurczaka odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wyłóż danie na talerz dodając jeszcze np. grillowaną paprykę. Chrupiący kurczak smakuje znakomicie, gorąco polecam to danie.

Chrupiący KURCZAK OREGANO pachnący

Wypróbuj także ZUPĘ BROKUŁOWĄ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *