Chrupiące i soczyste skrzydełka z kurczaka to przysmak wielu z nas. Uwielbiamy zajadać się kurzymi skrzydełkami; a to ugotowanymi, takimi prosto z rosołu, a to panierowanymi i  smażonymi, a to w końcu pieczonymi. Takimi z chrupiąca skórką, jednak wciąż soczystymi w środku. Mój przepis na skrzydełka z kurczaka jest prosty i skupia się głównie na wskazaniu Wam sposobu, a przede wszystkim długości czasu pieczenia skrzydełek, tak aby nie były wysuszone, a jednocześnie skórka chrupała, jak należy. Eksperymenty dalsze pozostawiam już Wam.

 

SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram skrzydełek z kurczaka;
  • Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
  • sól (chyba, że zawiera ją Twoja przyprawa);
  • oliwa z oliwek;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Byłoby super, gdyby skrzydełka były z wiadomego pochodzenia, a nie od ptaków trzymanych po kilka tysięcy sztuk w ciasnej hali… Przecież nie jest Ci obojętne, co jesz, prawda? Bardzo dokładnie umyj każde skrzydełko i osusz ręcznikami papierowymi.

 

2. Weź jedno skrzydełko, złap w połowie i zdecydowanym ruchem odetnij lotkę. NIe wyrzucaj jej, a odłóż na bok. Potem zdradzę Ci, co z nią zrobić.

 

3. W dłoni pozostało Ci dwa elementy skrzydełka połączone stawem. Trzeba te dwie części rozdzielić.

 

4. Natnij nożem skórę nad stawem i dalej nacinaj skrzydełko, aż wyczujesz kość stawową (łączenie). Wtedy tak poprowadź nóż (z jednej lub z drugiej strony stawu), aby udało Ci się przeciąć w miarę swobodnie skrzydełko na dwie części. Nie ma abolutnie potrzeby przecinania (łamania) na siłę kości stawowej – wystarczy po prostu odpowiednio poprowadzić nóż. Wprawy nabędziesz już przy drugim skrzydełku.

UWAGA: Sprawne prowadzenie noża pozwoli Ci podzielić skrzydełka bez użycia siły.

 

5. Gdy już pięknie podzielisz skrzydełko otrzymasz dwie części. Ta pierwsza, bardziej mięsna jest nieładna. Ale ma dużo mięsa. Ta druga jest piękna, ale ma w środki dwie podłużne kości, więc mięsa jest … niewiele. Nie bez powodu to właśnie ta pierwsza część nazywana jest premium, a druga „zaledwie” medium… Czy już wiesz, dlaczego w restauracjach dostajesz właśnie ten drugi rodzaj elementów skrzydełka ? Obetnij nadmiar tłuszczu (skóry) ze skrzydełek. W zasadzie nie robi się tego, bo niby nie jest tego tłuszczu za wiele, ja jednak zaraz Ci udowodnię, że warto to robić.

 

6. Skrzydełka podzielone – dobra robota. W dolnej części zdjęcia widać odcięte lotki – włóż je do woreczka i zamroź. Gdy zajdzie potrzeba zrobisz na nich świetny wywar na zupę lub na sos. Ta druga „kupka” to … czysty tłuszcz (elementy skóry), o odcinanie którego prosiłem powyżej. Taka duża garść uzbierała się z 1 kilograma skrzydełek… Czy jest sens to jeść? Do kosza z tym…

UWAGA: Usunięcie nadmiaru skóry nie wpływa negatywnie na smak skrzydełek.

 

7. Do moździerza wsyp 2-3 łyżeczki przyprawy – sprawdź uprzednio, czy zawiera sól.

 

8. Jeżeli Twoja przyprawa nie zawiera soli wsyp do moździerza również 1 kopiatą łyżeczkę soli. Skrzydełka z kurczaka to nie jest danie szczególnie dietetyczne, więc udawanie, że dodanie mniejszej ilości soli ukoi Twoje nadszarpnięte sumienie mija się z celem 😉 Przyprawy utrzyj w moździerzu.

 

9. Skrzydełka z kurczaka dobrze natrzyj przygotowaną mieszanką przyprawy i soli.

 

10. Włóż przyprawione skrzydełka do dużej miski i wlej do nich 1 łyżkę oliwy – nie więcej. Dodatek oliwy możesz uznać za niepotrzebny (skrzydełka i tak mają sporo tłuszczu), ale ma ona za zadanie poprawić pieczenie się mięsa. Sprawdzone.

 

11. Wymieszaj skrzydełka z oliwą, miskę zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Idealnie byłoby przygotować skrzydełka nawet dzień wcześniej, aby fajnie się „przemacerowały”.

 

12. Pół godziny przed pieczeniem skrzydełek wyjmij je z lodówki i usuń folię spożywczą. Niech oddychają. W tym czasie nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Papier skrop oliwą i pędzelkiem rozprowadź ją po całej powierzchni. Zapobiegnie to przywieraniu skrzydełek…

 

13. Ułóż równomiernie skrzydełka na blasze i wstaw ją do piekarnika. Piecz skrzydełka na środkowej półce (grzanie góra – dół) 35-40 minut.

UWAGA: Optymalny czas pieczenia skrzydełek wynosi 35-40 minut.

 

14. Po tym czasie skrzydełka już są właściwie miękkie, ale… wyglądają słabo, Trzeba je zrumienić i uczynić chrupkimi. Muszą jednak pozostać soczyste w środku.

 

15. Wyjmij skrzydełka z kurczaka z piekarnika i przełóż je na kratkę grillową. Blachę, na której się piekły wstaw z powrotem do piekarnika na środkową półkę, kratkę ze skrzydełkami umieść zaś ponad nią. Podkręć temperaturę piekarnika do 220 stopni, ustaw grzanie grzałka i grill (możesz zaryzykować termoobieg, ale skrzydełka mogą wyschnąć…) od góry i piecz skrzydełka 5 minut.

 

16. Po tym czasie zwiększ temperaturę piekarnika do 250 stopni, a kratkę ze skrzydełkami umieść jeszcze wyżej w piekarniku… Piecz 2-4 minuty – nie przypal! Udało się? Nie przejmuj się – za drugim razem wyjdą idealnie 😉

 

17. Skrzydełka z kurczaka przygotowane według mojego przepisu są chrupiące jak należy, ale nadal pozostają soczyste w środku. Eksperymentuj, próbuj swoich przypraw, próbuj glazury miodowej, sosu BBQ itd. Do dzieła.

Spróbuj również mojego kurczaka pieczonego z warzywami – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *