Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

Chrupiące i soczyste skrzydełka z kurczaka to przysmak wielu z nas. Uwielbiamy zajadać się kurzymi skrzydełkami; a to ugotowanymi, takimi prosto z rosołu, a to panierowanymi i  smażonymi, a to w końcu pieczonymi. Takimi z chrupiąca skórką, jednak wciąż soczystymi w środku. Mój przepis na skrzydełka z kurczaka jest prosty i skupia się głównie na wskazaniu Wam sposobu, a przede wszystkim długości czasu pieczenia skrzydełek, tak aby nie były wysuszone, a jednocześnie skórka chrupała, jak należy. Eksperymenty dalsze pozostawiam już Wam.

 

SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram skrzydełek z kurczaka;
  • Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
  • sól (chyba, że zawiera ją Twoja przyprawa);
  • oliwa z oliwek;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Byłoby super, gdyby skrzydełka były z wiadomego pochodzenia, a nie od ptaków trzymanych po kilka tysięcy sztuk w ciasnej hali… Przecież nie jest Ci obojętne, co jesz, prawda? Bardzo dokładnie umyj każde skrzydełko i osusz ręcznikami papierowymi.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

2. Weź jedno skrzydełko, złap w połowie i zdecydowanym ruchem odetnij lotkę. NIe wyrzucaj jej, a odłóż na bok. Potem zdradzę Ci, co z nią zrobić.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

3. W dłoni pozostało Ci dwa elementy skrzydełka połączone stawem. Trzeba te dwie części rozdzielić.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

4. Natnij nożem skórę nad stawem i dalej nacinaj skrzydełko, aż wyczujesz kość stawową (łączenie). Wtedy tak poprowadź nóż (z jednej lub z drugiej strony stawu), aby udało Ci się przeciąć w miarę swobodnie skrzydełko na dwie części. Nie ma abolutnie potrzeby przecinania (łamania) na siłę kości stawowej – wystarczy po prostu odpowiednio poprowadzić nóż. Wprawy nabędziesz już przy drugim skrzydełku.

UWAGA: Sprawne prowadzenie noża pozwoli Ci podzielić skrzydełka bez użycia siły.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

5. Gdy już pięknie podzielisz skrzydełko otrzymasz dwie części. Ta pierwsza, bardziej mięsna jest nieładna. Ale ma dużo mięsa. Ta druga jest piękna, ale ma w środki dwie podłużne kości, więc mięsa jest … niewiele. Nie bez powodu to właśnie ta pierwsza część nazywana jest premium, a druga „zaledwie” medium… Czy już wiesz, dlaczego w restauracjach dostajesz właśnie ten drugi rodzaj elementów skrzydełka ? Obetnij nadmiar tłuszczu (skóry) ze skrzydełek. W zasadzie nie robi się tego, bo niby nie jest tego tłuszczu za wiele, ja jednak zaraz Ci udowodnię, że warto to robić.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

6. Skrzydełka podzielone – dobra robota. W dolnej części zdjęcia widać odcięte lotki – włóż je do woreczka i zamroź. Gdy zajdzie potrzeba zrobisz na nich świetny wywar na zupę lub na sos. Ta druga „kupka” to … czysty tłuszcz (elementy skóry), o odcinanie którego prosiłem powyżej. Taka duża garść uzbierała się z 1 kilograma skrzydełek… Czy jest sens to jeść? Do kosza z tym…

UWAGA: Usunięcie nadmiaru skóry nie wpływa negatywnie na smak skrzydełek.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

7. Do moździerza wsyp 2-3 łyżeczki przyprawy – sprawdź uprzednio, czy zawiera sól.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

8. Jeżeli Twoja przyprawa nie zawiera soli wsyp do moździerza również 1 kopiatą łyżeczkę soli. Skrzydełka z kurczaka to nie jest danie szczególnie dietetyczne, więc udawanie, że dodanie mniejszej ilości soli ukoi Twoje nadszarpnięte sumienie mija się z celem 😉 Przyprawy utrzyj w moździerzu.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

9. Skrzydełka z kurczaka dobrze natrzyj przygotowaną mieszanką przyprawy i soli.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

10. Włóż przyprawione skrzydełka do dużej miski i wlej do nich 1 łyżkę oliwy – nie więcej. Dodatek oliwy możesz uznać za niepotrzebny (skrzydełka i tak mają sporo tłuszczu), ale ma ona za zadanie poprawić pieczenie się mięsa. Sprawdzone.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

11. Wymieszaj skrzydełka z oliwą, miskę zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Idealnie byłoby przygotować skrzydełka nawet dzień wcześniej, aby fajnie się „przemacerowały”.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

12. Pół godziny przed pieczeniem skrzydełek wyjmij je z lodówki i usuń folię spożywczą. Niech oddychają. W tym czasie nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Papier skrop oliwą i pędzelkiem rozprowadź ją po całej powierzchni. Zapobiegnie to przywieraniu skrzydełek…

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

13. Ułóż równomiernie skrzydełka na blasze i wstaw ją do piekarnika. Piecz skrzydełka na środkowej półce (grzanie góra – dół) 35-40 minut.

UWAGA: Optymalny czas pieczenia skrzydełek wynosi 35-40 minut.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

14. Po tym czasie skrzydełka już są właściwie miękkie, ale… wyglądają słabo, Trzeba je zrumienić i uczynić chrupkimi. Muszą jednak pozostać soczyste w środku.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

15. Wyjmij skrzydełka z kurczaka z piekarnika i przełóż je na kratkę grillową. Blachę, na której się piekły wstaw z powrotem do piekarnika na środkową półkę, kratkę ze skrzydełkami umieść zaś ponad nią. Podkręć temperaturę piekarnika do 220 stopni, ustaw grzanie grzałka i grill (możesz zaryzykować termoobieg, ale skrzydełka mogą wyschnąć…) od góry i piecz skrzydełka 5 minut.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

16. Po tym czasie zwiększ temperaturę piekarnika do 250 stopni, a kratkę ze skrzydełkami umieść jeszcze wyżej w piekarniku… Piecz 2-4 minuty – nie przypal! Udało się? Nie przejmuj się – za drugim razem wyjdą idealnie 😉

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

 

17. Skrzydełka z kurczaka przygotowane według mojego przepisu są chrupiące jak należy, ale nadal pozostają soczyste w środku. Eksperymentuj, próbuj swoich przypraw, próbuj glazury miodowej, sosu BBQ itd. Do dzieła.

Chrupiące i soczyste SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

Spróbuj również KURCZAKA z WARZYWAMI – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *