Chłopskie jadło to odpowiednia nazwa mojego makaronu z kiełbasą zwyczajną i warzywami. Choć są tutaj warzywa, to obecność makaronu (zamiast ziemniaków), zwyczajnej kiełbasy, cebuli i czosnku oraz sposób przyrządzenia dania wskazuje na jego pożywność, prostotę i właśnie tradycyjny charakter. Nie oszukujmy się, to po prostu danie z tego, co w lodówce akurat zbędne. Ale czyż nie pisałem już kiedyś, że to właśnie w takich przypadkach rodzą się rzeczy nadzwyczajne? Jak dla mnie takie dania są kwintesencją lokalnego jedzenia, ponieważ w lodówkach zwykle „zalegają” składniki, które są najpopularniejsze w danym regionie. Czyż nie mam racji?
CHŁOPSKIE JADŁO
SKŁADNIKI:
- 200 gramów makaronu penne;
- 300 gramów niezbyt tłustej kiełbasy zwyczajnej;
- 1-2 cebule;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 mała czerwona papryka;
- garść zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona);
- 1 mała papryczka chilli;
- sól, pieprz;
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Fasolkę szparagową pozbaw końcówek, umyj i pokrój w kawałki wielkości makaronu. Tak przygotowaną fasolkę wrzuć wraz z makaronem do osolonej, gotującej się wody. Gotuj fasolkę i makaron około 10 minut (sprawdź na opakowaniu, jak długo należy gotować makaron – czas potrzebny na jego ugotowanie powinien wystarczyć, aby fasolka zmiękła).
3. Cebule obierz i pokrój w piórka.
4. Paprykę pokrój w niedużą kostkę lub paski długości i szerokości makaronu, jeżeli wolisz.
5. Pokrój kiełbasę w półplasterki.
6. Czosnek i chilli drobno posiekaj, a następnie przygotuj mały „pęczek” świeżego tymianku.
7. Ugotowane makaron i fasolkę odcedź i odstaw na bok.
8. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego (im bardziej tłusta kiełbasa tym mniej oleju) i wrzuć cebulę. Podsmaż ją, aż się lekko zeszkli.
9. Dodaj kiełbasę i smaż wszystko 2 minuty. Kiełbasa ma się właściwie podgrzać, niekoniecznie usmażyć „na wiór”.
10. Wrzuć paprykę, chilli, czosnek, tymianek i dobrze popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Smaż 2 minuty.
11. Dodaj ugotowane makaron i fasolkę szparagową.
12. Dopraw swoje chłopskie jadło czym uznasz za stosowne i wyjmij tymianek. Danie jest gotowe.
13. Chłopskie jadło podawaj od razu po jego przygotowaniu. Będzie smakować.