Chłopskie jadło to odpowiednia nazwa mojego makaronu z kiełbasą zwyczajną i warzywami. Choć są tutaj warzywa, to obecność makaronu (zamiast ziemniaków), zwyczajnej kiełbasy, cebuli i czosnku oraz sposób przyrządzenia dania wskazuje na jego pożywność, prostotę i właśnie tradycyjny charakter. Nie oszukujmy się, to po prostu danie z tego, co w lodówce akurat zbędne. Ale czyż nie pisałem już kiedyś, że to właśnie w takich przypadkach rodzą się rzeczy nadzwyczajne? Jak dla mnie takie dania są kwintesencją lokalnego jedzenia, ponieważ w lodówkach zwykle „zalegają” składniki, które są najpopularniejsze w danym regionie. Czyż nie mam racji?

 

CHŁOPSKIE JADŁO

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów makaronu penne;
  • 300 gramów niezbyt tłustej kiełbasy zwyczajnej;
  • 1-2 cebule;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 mała czerwona papryka;
  • garść zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona);
  • 1 mała papryczka chilli;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Fasolkę szparagową pozbaw końcówek, umyj i pokrój w kawałki wielkości makaronu. Tak przygotowaną fasolkę wrzuć wraz z makaronem do osolonej, gotującej się wody. Gotuj fasolkę i makaron około 10 minut (sprawdź na opakowaniu, jak długo należy gotować makaron – czas potrzebny na jego ugotowanie powinien wystarczyć, aby fasolka zmiękła).

 

3. Cebule obierz i pokrój w piórka.

 

4. Paprykę pokrój w niedużą kostkę lub paski długości i szerokości makaronu, jeżeli wolisz.

 

5. Pokrój kiełbasę w półplasterki.

 

6. Czosnek i chilli drobno posiekaj, a następnie przygotuj mały „pęczek” świeżego tymianku.

 

7. Ugotowane makaron i fasolkę odcedź i odstaw na bok.

 

8. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego (im bardziej tłusta kiełbasa tym mniej oleju) i wrzuć cebulę. Podsmaż ją, aż się lekko zeszkli.

 

9. Dodaj kiełbasę i smaż wszystko 2 minuty. Kiełbasa ma się właściwie podgrzać, niekoniecznie usmażyć „na wiór”.

 

10. Wrzuć paprykę, chilli, czosnek, tymianek i dobrze popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Smaż 2 minuty.

 

11. Dodaj ugotowane makaron i fasolkę szparagową.

 

12. Dopraw swoje chłopskie jadło czym uznasz za stosowne i wyjmij tymianek. Danie jest gotowe.

 

13. Chłopskie jadło podawaj od razu po jego przygotowaniu. Będzie smakować.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *