Chilli con carne na ostro przepis oryginalny

Chilli con carne, czyli mięso mielone duszone i przygotowane na ostro. Przyrządzamy je z mielonej wołowiny, którą dusimy razem z aromatycznymi przyprawami, pomidorami i fasolą.

Chilli con carne to mięso mielone duszone i przygotowane na ostro. Przyrządzam je z mielonej wołowiny, którą duszę razem z aromatycznymi przyprawami, pomidorami i fasolą. Chilli con carne, czyli papryczki chili z mięsem to jedno z tych dań, które jest znane i chętnie jadane na całym świecie. Wbrew pozorom jego pochodzenie nie jest jednoznaczne. Z pewnością nie można stwierdzić, że pochodzi z Meksyku, raczej z Ameryki Północnej. Dla mnie nie ma to większego znaczenia, albowiem chilli con carne to danie naprawdę fantastyczne. Jego dewizą jest prostota i mnóstwo smaku. I musi być naprawdę ostre, i musi być naprawdę dość długo gotowane, dzięki czemu smak budowany jest właściwie. I będzie potrzeba sporo jogurtu. Bo będzie piekło. Będzie bardzo piekło.

Składniki

700 gramów przerośniętej wołowiny (kark, łopatka, najlepsze tzw. plecko);
kilka tajskich (lub innych, byle ostrych) papryczek chili;
500 ml passaty pomidorowej;
puszka czarnej fasoli;
mała czerwona papryka;
1 mała żółta papryka;
1 lub 2 cebule;
2 papryczki chipotle (wędzone jalapeno w sosie adobo);
1 do 3 ząbków czosnku;
słodka mielona czerwona papryka;
limonka;
mieszanka przypraw w ziarnach (kmin rzymski, czarny pieprz, kolendra);
sól, pieprz;

Chilli con carne przepis

Przyprawy wrzuć na średnio rozgrzaną, suchą patelnię i praż chwilę, aby uwolniły wspaniały aromat. Wtedy zdejmij je z patelni i pozostaw do przestygnięcia.

Przygotuj wszystkie składniki

Mięso zmiel w maszynce, papryki czerwoną i żółtą pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój obrane cebule cebule. Posiekaj papryczki chilli wraz z pestkami. Przygotuj również papryczki chipotle w sosie adobo. To bardzo ostre papryczki o mocnym, wędzonym aromacie, nadają daniom wyśmienity smak i aromat. To opcja, ale naprawdę warto ich użyć, szczególnie w tym daniu.

Przesmaż mięso 

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Smaż chwilę, aby nieco zbrązowiało. Przesuń część mięsa na bok patelni i wrzuć paprykę. Gdy papryka się podsmaży wrzuć również cebulę. Smaż kolejne kilka minut, aż cebula się zeszkli.  Gdy wszystkie składniki na patelni staną się rumiane i nieco zmiękną zmniejsz pod patelnią gaz do minimum i wsyp 1 łyżkę mielonej słodkiej papryki.

Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie wrzuć posiekaną papryczkę chipotle wraz z odrobiną sosu adobo. Jeżeli trzeba dolej nieco wody. Zwiększ gaz pod patelnią. Duś wszystko około 5 minut na średnim ogniu.

Porada-> uważaj z ilością dodanej chipotle i sosem adobo, są wściekle ostre.

W moździerzu utrzyj uprażone wcześniej przyprawy wraz z 1 łyżeczką soli i i obranymi ząbkami czosnku. Uzyskaną pastę przełóż na patelnię. Na koniec wrzuć również pokrojone tajskie papryczki chilli. Duś kolejne 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Przygotuj chilli con carne

Przełóż zawartość patelni do garnka i wlej passatę pomidorową. Ja użyłem swoich własnych przetworów pomidorowych zmiksowanych w malakserze tuż przed ich dodaniem do garnka. Wlej również do garnka około 1 szklanki gorącej wody.

Fasolkę z puszki odcedź i również wrzuć do garnka. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz pod nim gaz do minimum i duś chilli con carne 45 minut. Jeżeli zajdzie potrzeba dolej w trakcie duszenia odrobinę wody (w ostateczności).

Mniej więcej w połowie duszenia dodaj sól oraz w razie konieczności pozostałą pastę z uprażonych wcześniej przypraw lub same przyprawy (mielone), gdy pasty już nie masz. Gotowe chilli con carne powinno być gęste, ale nieco lejące się. W ostateczności jednak to Ty decydujesz, jaka konsystencja Twojego dania Cię zadowala.

Chilli con carne sposób podania

Możesz podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest serwowanie go w kukurydzianych tortillach jako tacos. Dodatkami mogą być sałata lodowa, pomidor, cebula, kolendra oraz śmietana lub jogurt naturalny. Chilli con carne jadane jest również bardzo chętnie z ryżem – tutaj z czarnym ryżem.


Poznaj przepis na pieczeń rzymską i upiecz fantastyczny klops mięsny. Warto.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *