Chilli con carne, czyli papryczki chilli z mięsem to jedno z tych dań, które jest znane i chętnie jadane na całym świecie. Wbrew pozorom jego pochodzenie nie jest jednoznaczne; z pewnością nie można stwierdzić, że pochodzi z Meksyku, raczej z Ameryki Północnej. Dla mnie nie ma to większego znaczenia, albowiem chilli con carne to danie naprawdę fantastyczne. Jego dewizą jest prostota i mnóstwo smaku. I musi być naprawdę ostre, i musi być naprawdę dość długo gotowane, dzięki czemu smak budowany jest właściwie.

Utarło się (szczególnie w Polsce), że aby danie było meksykańskie wystarczy dodać do niego czerwoną fasolkę i kukurydzę. W prawdziwym chilli con carne jest tylko mnóstwo chilli i mięso. A u mnie? Podobnie, ale jednak z fasolą, papryką i chipotle. Do tego właściwe przyprawy i … sporo jogurtu. Bo będzie piekło. Będzie bardzo piekło.

 

CHILLI CON CARNE

SKŁADNIKI:

  • 700 gramów przerośniętej wołowiny (kark, łopatka – najlepsze tzw. plecko);
  • kilka tajskich (lub innych, byle ostrych) papryczek chilli;
  • 500 ml passaty pomidorowej;
  • 1 puszka czarnej fasoli;
  • 1 mała czerwona papryka;
  • 1 mała żółta papryka;
  • 1-2 cebule;
  • 2 papryczki chipotle (wędzone jalapeno w sosie adobo);
  • 1-3 ząbki czosnku;
  • słodka mielona czerwona papryka;
  • limonka;
  • mieszanka przypraw w ziarnach (kmin rzymski, czarny pieprz, kolendra);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Przyprawy wrzuć na średnio rozgrzaną, suchą patelnię i praż chwilę, aż poczujesz, że wydobywa się z nich wspaniały aromat. Wtedy zdejmij je z patelni i pozostaw do przestygnięcia.

 

3. Mięso zmiel w maszynce, papryki czerwoną i żółtą pokrój w drobną kostkę, cebule obierz i również pokrój w drobną kostkę, posiekaj papryczki chilli wraz z pestkami. Przygotuj również papryczki chipotle w sosie adobo – to bardzo ostre papryczki o mocnym, wędzonym aromacie – nadają daniom wyśmienity smak i aromat. To opcja, ale naprawdę warto ich użyć, szczególnie w tym daniu.

 

4. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Smaż chwilę, aż nieco zbrązowieje. Przesuń część mięsa na bok patelni i wrzuć paprykę.

 

5. Gdy papryka się podsmaży wrzuć również cebulę. Smaż kolejne kilka minut, aż cebula się zeszkli.

 

6. Gdy wszystkie składniki na patelni staną się rumiane i nieco zmiękną zmniejsz pod patelnią gaz do minimum i wsyp 1 łyżkę mielonej słodkiej papryki.

 

7. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie wrzuć posiekaną papryczkę chipotle wraz z odrobiną sosu adobo. Jeżeli trzeba dolej nieco wody. Zwiększ gaz pod patelnią. Duś wszystko około 5 minut na średnim ogniu.

UWAGA: Uważaj z ilością dodanej chipotle i sosem adobo – są wściekle ostre.

 

8. W moździerzu utrzyj uprażone wcześniej przyprawy wraz z 1 łyżeczką soli i i obranymi ząbkami czosnku. Uzyskaną pastę przełóż na patelnię.

 

9. Na koniec wrzuć również pokrojone tajskie papryczki chilli. Wymieszaj i duś kolejne 10 minut.

 

10. Przełóż zawartość patelni do garnka i wlej passatę pomidorową. Ja użyłem swoich własnych przetworów pomidorowych zmiksowanych w malakserze tuż przed ich dodaniem do garnka.

 

11. Wlej również do garnka około 1 szklanki gorącej wody.

 

12. Fasolkę z puszki odcedź i również wrzuć do garnka.

 

13. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz pod nim gaz do minimum i duś chilli con carne 45 minut. Jeżeli zajdzie potrzeba dolej w trakcie duszenia odrobinę wody (w ostateczności).

 

14. Mniej więcej w połowie duszenia dodaj sól oraz w razie konieczności pozostałą pastę z uprażonych wcześniej przypraw lub same przyprawy (mielone), gdy pasty już nie masz. Gotowe chilli con carne powinno być gęste, ale nieco lejące się. W ostateczności jednak to Ty decydujesz, jaka konsystencja Twojego dania Cię zadowala 😉

 

15. Chilli con carne możesz podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest serwowanie go w kukurydzianych tortillach jako tacos. Dodatkami mogą być sałata lodowa, pomidor, cebula, kolendra oraz śmietana lub jogurt naturalny.

 

16. Chilli con carne jadane jest również bardzo chętnie z ryżem – tutaj z czarnym ryżem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *