CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

Chilli con carne, czyli papryczki chilli z mięsem to jedno z tych dań, które jest znane i chętnie jadane na całym świecie. Wbrew pozorom jego pochodzenie nie jest jednoznaczne; z pewnością nie można stwierdzić, że pochodzi z Meksyku, raczej z Ameryki Północnej. Dla mnie nie ma to większego znaczenia, albowiem chilli con carne to danie naprawdę fantastyczne. Jego dewizą jest prostota i mnóstwo smaku. I musi być naprawdę ostre, i musi być naprawdę dość długo gotowane, dzięki czemu smak budowany jest właściwie.

Utarło się (szczególnie w Polsce), że aby danie było meksykańskie wystarczy dodać do niego czerwoną fasolkę i kukurydzę. W prawdziwym chilli con carne jest tylko mnóstwo chilli i mięso. A u mnie? Podobnie, ale jednak z fasolą, papryką i chipotle. Do tego właściwe przyprawy i … sporo jogurtu. Bo będzie piekło. Będzie bardzo piekło.

 

CHILLI CON CARNE

SKŁADNIKI:

  • 700 gramów przerośniętej wołowiny (kark, łopatka – najlepsze tzw. plecko);
  • kilka tajskich (lub innych, byle ostrych) papryczek chilli;
  • 500 ml passaty pomidorowej;
  • 1 puszka czarnej fasoli;
  • 1 mała czerwona papryka;
  • 1 mała żółta papryka;
  • 1-2 cebule;
  • 2 papryczki chipotle (wędzone jalapeno w sosie adobo);
  • 1-3 ząbki czosnku;
  • słodka mielona czerwona papryka;
  • limonka;
  • mieszanka przypraw w ziarnach (kmin rzymski, czarny pieprz, kolendra);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

2. Przyprawy wrzuć na średnio rozgrzaną, suchą patelnię i praż chwilę, aż poczujesz, że wydobywa się z nich wspaniały aromat. Wtedy zdejmij je z patelni i pozostaw do przestygnięcia.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

3. Mięso zmiel w maszynce, papryki czerwoną i żółtą pokrój w drobną kostkę, cebule obierz i również pokrój w drobną kostkę, posiekaj papryczki chilli wraz z pestkami. Przygotuj również papryczki chipotle w sosie adobo – to bardzo ostre papryczki o mocnym, wędzonym aromacie – nadają daniom wyśmienity smak i aromat. To opcja, ale naprawdę warto ich użyć, szczególnie w tym daniu.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

4. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Smaż chwilę, aż nieco zbrązowieje. Przesuń część mięsa na bok patelni i wrzuć paprykę.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

5. Gdy papryka się podsmaży wrzuć również cebulę. Smaż kolejne kilka minut, aż cebula się zeszkli.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

6. Gdy wszystkie składniki na patelni staną się rumiane i nieco zmiękną zmniejsz pod patelnią gaz do minimum i wsyp 1 łyżkę mielonej słodkiej papryki.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

7. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie wrzuć posiekaną papryczkę chipotle wraz z odrobiną sosu adobo. Jeżeli trzeba dolej nieco wody. Zwiększ gaz pod patelnią. Duś wszystko około 5 minut na średnim ogniu.

UWAGA: Uważaj z ilością dodanej chipotle i sosem adobo – są wściekle ostre.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

8. W moździerzu utrzyj uprażone wcześniej przyprawy wraz z 1 łyżeczką soli i i obranymi ząbkami czosnku. Uzyskaną pastę przełóż na patelnię.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

9. Na koniec wrzuć również pokrojone tajskie papryczki chilli. Wymieszaj i duś kolejne 10 minut.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

10. Przełóż zawartość patelni do garnka i wlej passatę pomidorową. Ja użyłem swoich własnych przetworów pomidorowych zmiksowanych w malakserze tuż przed ich dodaniem do garnka.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

11. Wlej również do garnka około 1 szklanki gorącej wody.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

12. Fasolkę z puszki odcedź i również wrzuć do garnka.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

13. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz pod nim gaz do minimum i duś chilli con carne 45 minut. Jeżeli zajdzie potrzeba dolej w trakcie duszenia odrobinę wody (w ostateczności).

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

14. Mniej więcej w połowie duszenia dodaj sól oraz w razie konieczności pozostałą pastę z uprażonych wcześniej przypraw lub same przyprawy (mielone), gdy pasty już nie masz. Gotowe chilli con carne powinno być gęste, ale nieco lejące się. W ostateczności jednak to Ty decydujesz, jaka konsystencja Twojego dania Cię zadowala 😉

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

15. Chilli con carne możesz podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest serwowanie go w kukurydzianych tortillach jako tacos. Dodatkami mogą być sałata lodowa, pomidor, cebula, kolendra oraz śmietana lub jogurt naturalny.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

 

16. Chilli con carne jadane jest również bardzo chętnie z ryżem – tutaj z czarnym ryżem.

CHILLI CON CARNE przepis oryginalny

Upiecz doskonałą PIECZEŃ RZYMSKĄ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *