cevapcici

Cevapcici to po prostu kotleciki mielone. Kto był w Chorwacji ten wie, że podawane tam cevapcici to pyszne kotleciki z dobrze (najlepiej dwukrotnie) zmielonego mięsa. Ich głównymi przyprawami są sól i odrobina pieprzu. W necie znalazłem nieco zaskakujący przepis na cevapcici z dodatkiem wielu składników, które winny nadać kotlecikom jeszcze lepszego smaku. Sprawdziłem; tak przyrządzone cevapcici są naprawdę wyśmienite. Jeżeli wydaje Ci się, że podanych dodatków i przypraw w tym przepisie jest za dużo, to naprawdę Ci się tylko wydaje – nie rezygnuj z nich. Tak przyrządzone cevapcici zwalają z nóg swoim smakiem. Inspirację do tak przyrządzonych i tak właśnie przyprawionych cevapcici znalazłem na stronie kuchnia prezydentowej. Gorąco polecam ten blog – świetne przepisy i piękne zdjęcia.

 

CEVAPCICI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mielonej jagnięciny;
  • 500 gramów mielonej wołowiny;
  • 4 duże cebule;
  • 10 ząbków czosnku;
  • 6 łyżek ajvaru, najlepiej ostrego;
  • 2 łyżki musztardy Dijon;
  • 3 łyżki vegety;
  • 4 łyżki czerwonej słodkiej papryki;
  • 1 łyżka czerwonej ostrej papryki;
  • 1 mała suszona papryczka chilli;
  • świeżo zmielony pieprz;
  • 2 łyżki suszonego majeranku;
  • zioła prowansalskie;
  • trochę suszonego cząbru lub 4 łyżki przyprawy „zioła dalmatyńskie”;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 500 gramów mielonej jagnięciny i 500 gramów mielonej wołowiny. Oba rodzaje mięs wymieszaj dokładnie w misce.

 

2. W blenderze zmiksuj bardzo dokładnie na masę 4 naprawdę duże cebule. Mogą być białe, czerwone, trochę takich, trochę takich, ważne żeby były cztery.

 

3. Dodaj zmiksowane cebule do mięsa.

 

4. Dodaj 10 zmiażdżonych ząbków czosnku.

 

5. Mięso wyrób bardzo dobrze na gładką masę. Ta powinna się lekko lepić do rąk.

 

6. Dodawaj kolejne składniki: 6 łyżek ajvaru, najlepiej ostrego, 2 łyżki musztardy Dijon, 3 łyżki vegety (to nie żart – to konieczność, aby cevapcici były naprawadę odlotowe).

 

7. Następnie dodaj 4 łyżki czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżkę czerwonej ostrej papryki.

 

8. W moździerzu utrzyj małą suszoną papryczkę chili i również dodaj do mięsa.

 

9. Na koniec przypraw mięso; dodaj świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki suszonego majeranku, zioła prowansalskie i trochę cząbru lub 4 łyżki przyprawy „zioła dalmatyńskie”.

 

10. Całość bardzo dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki najlepiej na całą noc.

 

11. Przed smażeniem (najlepiej grillowaniem) uformuj około 20 małych kotlecików. Grilluj po kilka minut na każdej stronie (oczywiście w zależności od temperatury „żaru”) lub smaż na patelni tak długo, jak to będzie potrzebne.

 

12. Cevapcici podawaj z ajvarem, sosem tzatziki i białym, świeżym pieczywem.


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “CEVAPCICI kotleciki mielone z Chorwacji”

  1. zgadzam się z Tobą – nie używam wegety i tego typu podobnych rzeczy od wielu, wielu lat. Ale to jest przepis „zapożyczony”, o czym pisze na wstępie, a takowych nie zmieniam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *