Cevapcici kotleciki mielone rodem z Chorwacji

Cevapcici to kotleciki z mielonego mięsa zmieszanego z przyprawami, formowane w wałeczki i pieczone na ruszcie. W poniższym przepisie w wersji wyjątkowej.

Cevapcici to po prostu kotleciki mielone. Kto był w Chorwacji ten wie, że podawane tam cevapcici to pyszne kotleciki z dobrze (najlepiej dwukrotnie) zmielonego mięsa. Ich głównymi przyprawami są sól i odrobina pieprzu. W necie znalazłem nieco zaskakujący przepis na cevapcici z dodatkiem wielu składników, które winny nadać kotlecikom jeszcze lepszego smaku. Sprawdziłem. Tak przyrządzone cevapcici są naprawdę wyśmienite. Jeśli wydaje Ci się, że podanych dodatków i przypraw w tym przepisie jest za dużo, to naprawdę Ci się tylko wydaje. Nie rezygnuj z nich. Bez wątpienia tak przyrządzone cevapcici zwalają z nóg swoim smakiem.

Składniki

500 gramów mielonej jagnięciny;
500 gramów mielonej wołowiny;
4 duże cebule;
10 ząbków czosnku;
6 łyżek ajvaru, najlepiej ostrego;
2 łyżki musztardy Dijon;
3 łyżki vegety;
4 łyżki czerwonej słodkiej papryki;
1 łyżka czerwonej ostrej papryki;
1 mała suszona papryczka chilli;
świeżo zmielony pieprz;
2 łyżki suszonego majeranku;
zioła prowansalskie;
trochę suszonego cząbru lub 4 łyżki przyprawy „zioła dalmatyńskie”;
sól;

Przepis na cevapcici

Do dużej miski włóż 500 gramów mielonej jagnięciny i 500 gramów mielonej wołowiny. W blenderze zmiksuj bardzo dokładnie na masę 4 naprawdę duże cebule. Mogą być białe, czerwone, trochę takich, trochę takich, ważne aby były cztery. Dodaj zmiksowane (lekko odciśnięte) cebule do mięsa razem z 10 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wyrób mięso bardzo dobrze na gładką masę, tak aby lekko lepiła się do rąk.

Dodawaj kolejne składniki, czyli 6 łyżek ajvaru, najlepiej ostrego, 2 łyżki musztardy Dijon, 3 łyżki vegety (to nie żart). Do mięsa dodaj także 4 łyżki czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżkę czerwonej ostrej papryki.

W moździerzu utrzyj małą suszoną papryczkę chili i również dodaj do mięsa. Ponadto przypraw cevapcici świeżo zmielonym pieprzem, a także dodaj 2 łyżki suszonego majeranku, zioła prowansalskie i trochę cząbru lub 4 łyżki przyprawy „zioła dalmatyńskie”. Całość bardzo dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki najlepiej na całą noc.

Cevapcici sposób podania

Przed smażeniem (najlepiej grillowaniem) uformuj około 20 małych kotlecików. Grilluj po kilka minut na każdej stronie (oczywiście w zależności od temperatury „żaru”) lub smaż na patelni tak długo, jak to będzie potrzebne. Podawaj z ajvarem, sosem tzatziki i białym, świeżym pieczywem w typie ciabatty lub pity.


Spróbuj także przepis na pljeskavica z serem super smak z Bałkanów.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *