BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

Burgery rybne w sosie pomidorowym to znakomite danie dla rodziców chcących swoim małym pociechom przekazać w diecie nieco ryb i warzyw. Moje burgery rybne są bardzo delikatne i z pewnością zasmakują Twoim pociechom. Nawet nie poczują, że jedzą nielubianą przez siebie rybę. Na te burgery najlepiej jest spożytkować dorsza, albo łupacza, o ile macie możliwość jego zakupu. Łupacz to ryba z rodziny dorszowatych o zwartym, białym mięsie. Nie ma za wiele ości i smakuje znakomicie. Sos pomidorowy najlepiej jest przygotować z własnych pomidorów pasteryzowanych latem w słoikach. Jeżeli ich nie masz użyj pasaty pomidorowej.

 

BURGERY RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM

SKŁADNIKI:

  • 900 gramów dorsza lub łupacza bez skóry;
  • 1 duża bułka pszenna;
  • 1 mała główka czosnku;
  • 1 duża cebula;
  • 2 wiejskie jajka;
  • pęczek natki pietruszki;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • pęczek świeżego koperku;
  • mielony kmin rzymski;
  • mielony cynamon;
  • mielona kolendra;
  • 500 ml domowego sosu pomidorowego lub pasaty pomidorowej;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

2. Do klopsików, burgerów, pulpetów itp. rybnych używam zwykle filetów lub ścinek od tzw. polędwiczki. Z powodzeniem zrobisz to samemu dzieląc filet rybny na polędwiczkę i ścinki. Polędwiczki zachowaj na kolejny obiad, a ścinki zmiel w maszynce wraz z bułką.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

3. Do zmielonej ryby dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Na taką ilość ryby (jak dla mnie) główka czosnku będzie w sam raz…

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

4. Posiekaj drobno natkę pietruszki i kolendrę. Dodaj zioła do ryby.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

5. Posiekaj drobno koperek i również dodaj go do zmielonej ryby.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

6. Do miski z rybą wbij 2 jajka, dodaj sól, pieprz oraz 1 kopiatą łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

7. Rękami zagnieć wszystkie składniki na jednolitą, klejącą się masę. Wstaw miskę z masą rybną do lodówki i zabierz się za przygotowanie sosu pomidorowego.

UWAGA: Przetrzymanie masy rybnej w lodówce przez 30 minut ułatwi Ci formowanie burgerów i ich smażenie.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

8. Domowy przecier lub sos pomidorowy (lub kupną pasatę) wlej na dużą patelnię (jak zrobić latem pyszny sos pomidorowy z dojrzałych pomidorów dowiesz się <<TUTAJ>>.) Do sosu wsyp 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej kolendry i pół łyżeczki mielonego cynamonu. Gotuj sos kilka minut.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

9. Dodaj do sosu garść posiekanej świeżej kolendry. Sos pomidorowy posól i popieprz do smaku.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

10. Wyjmij masę rybną z lodówki i uformuj 16 burgerów. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury dość sporo oliwy i smaż kolejno wszystkie burgery rybne z obu stron. Czas smażenia burgerów nie powinien przekroczyć 3-4 minut łącznie.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

11. Usmażone burgery rybne układaj na ręcznikach papierowych, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

12. Jeżeli do smażenia burgerów używasz patelni teflonowej to pewnie nie będziesz mieć pysznego „smaczku”, jaki zbiera się podczas smażenia na patelni „bezpowłokowej”… Jeżeli używasz takiej patelni, jak moja (bez teflonu, bez żadnej powłoki ochronnej) zeskrob delikatnie pozostałości ze smażenia. Na patelni powinno zostać również trochę oliwy ze smażenia burgerów – byle nie za wiele.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

13. Na patelnię po smażeniu burgerów (tę z oliwą po smażeniu burgerów i pozostałościami z ich smażenia) nałóż przygotowany chwilę wcześniej sos pomidorowy, Ostrożnie – będzie pryskać…

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

14. Pogotuj sos 2-3 minuty, dopraw w razie konieczności. Wyłącz gaz pod patelnią i wlej 2 łyżki oliwy extra vergine. Zamieszaj. Następnie włóż na patelnię (na sos pomidorowy) burgery rybne.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

 

15. Burgery rybne w sosie pomidorowym posyp świeżą kolendrą i/lub natką pietruszki. Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami. Absolutna rewelacja.

BURGERY RYBNE w sosie pomidorowym

Wypróbuj SAŁATKĘ z DORSZEM i ciecierzycą przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *