Burgery drobiowe przygotowane według mojego przepisu są naprawdę pyszne, a połączenie mięsa drobiowego z jedną z najzdrowszych kasz bulgurem daje zaskakująco dobry wynik. Z czystym sumieniem przekazuję Wam zatem przepis na te pyszne burgery wierząc, że i Wam zasmakują. W przeciwieństwie do klasycznych burgerów te są naprawdę „lekkie”, a dzięki bulgurowi pożywne i zdrowe. Zamiast upychać dodatki do burgerów do bułki proponuję „zatopić je” w smakowitym sosie. Tak jest i smaczniej, i wygodniej.

 

BURGERY DROBIOWE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mięsa z wyluzowanych udek z kurczaka;
  • pół szklanki bulguru;
  • 250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego;
  • 3 łyżki płynnego jogurtu naturalnego;
  • garść posiekanej natki pietruszki;
  • garść posiekanego szczypiorku;
  • 1 łyżka majonezu;
  • 1 łyżka mielonej kolendry;
  • 2 pomidory;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka musztardy Dijon;
  • sałata masłowa lub lodowa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym 300 gramów mięsa z wyluzowanych udek z kurczaka.

 

2. Wsyp do rondelka pół szklanki bulguru i zalej szklanką wrzątku. Gotuj na małym ogniu kilka minut, a gdy woda prawie w całości wyparuje wyłącz gaz pod rondelkiem, przykryj go pokrywką i odstaw, aż bulgur wchłonie resztę wody, zmięknie i spęcznieje (około 15 minut). Po tym czasie bulgur spulchnij widelcem i pozostaw do przestygnięcia.

 

3. Przygotuj sos: do miski przełóż 250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego, dolej 3 łyżki płynnego jogurtu naturalnego, dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki, garstkę posiekanego szczypiorku, 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę mielonej kolendry.

 

4. Obierz ze skórki dwa pomidory, usuń wnętrze; pomidora pokrój w drobną kostkę i dodaj do sosu. Posól, popieprz, wymieszaj sos, aż składniki się dobrze połączą.

 

5. Przygotowany sos wstaw do lodówki do schłodzenia.

 

6. Mięso kurczaka zmiel w maszynce. Do miski z mięsem dodaj przestudzony bulgur, 1 jajko, 1 łyżkę musztardy Dijon; posól, popierz do smaku i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę (koniecznie), aby masa się połączyła, a burgery nie rozpadły w czasie smażenia.

 

7. Uformuj 4 okrągłe burgery i smaż po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.

 

8. Na stole rozłóż przekrojone na pół podgrzane w piekarniku „na chrupiąco” bułki; na spód każdej połóż spory liść sałaty.

 

9. Usmażone burgery drobiowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i rozłóż na sałacie.

 

10. Na wierzch każdego burgera wyłóż przygotowany wcześniej sos.

 

11. Przykryj bułkę „górą” i zajadaj ze smakiem. Burgery drobiowe robią furorę wszędzie tam, gdzie się pojawiają…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *