BURGERY DROBIOWE z bulgurem

Burgery drobiowe przygotowane według mojego przepisu są naprawdę pyszne, a połączenie mięsa drobiowego z jedną z najzdrowszych kasz bulgurem daje zaskakująco dobry wynik. Z czystym sumieniem przekazuję Wam zatem przepis na te pyszne burgery wierząc, że i Wam zasmakują. W przeciwieństwie do klasycznych burgerów te są naprawdę „lekkie”, a dzięki bulgurowi pożywne i zdrowe. Zamiast upychać dodatki do burgerów do bułki proponuję „zatopić je” w smakowitym sosie. Tak jest i smaczniej, i wygodniej.

 

BURGERY DROBIOWE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mięsa z wyluzowanych udek z kurczaka;
  • pół szklanki bulguru;
  • 250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego;
  • 3 łyżki płynnego jogurtu naturalnego;
  • garść posiekanej natki pietruszki;
  • garść posiekanego szczypiorku;
  • 1 łyżka majonezu;
  • 1 łyżka mielonej kolendry;
  • 2 pomidory;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka musztardy Dijon;
  • sałata masłowa lub lodowa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym 300 gramów mięsa z wyluzowanych udek z kurczaka.

BURGERY DROBIOWE z bulgurem

 

2. Wsyp do rondelka pół szklanki bulguru i zalej szklanką wrzątku. Gotuj na małym ogniu kilka minut, a gdy woda prawie w całości wyparuje wyłącz gaz pod rondelkiem, przykryj go pokrywką i odstaw, aż bulgur wchłonie resztę wody, zmięknie i spęcznieje (około 15 minut). Po tym czasie bulgur spulchnij widelcem i pozostaw do przestygnięcia.

BURGERY DROBIOWE z bulgurem

 

3. Przygotuj sos: do miski przełóż 250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego, dolej 3 łyżki płynnego jogurtu naturalnego, dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki, garstkę posiekanego szczypiorku, 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę mielonej kolendry.

BURGERY DROBIOWE z bulgurem

 

4. Obierz ze skórki dwa pomidory, usuń wnętrze; pomidora pokrój w drobną kostkę i dodaj do sosu. Posól, popieprz, wymieszaj sos, aż składniki się dobrze połączą.

BURGERY DROBIOWE z bulgurem

 

5. Przygotowany sos wstaw do lodówki do schłodzenia.

BURGERY DROBIOWE z bulgurem

 

6. Mięso kurczaka zmiel w maszynce. Do miski z mięsem dodaj przestudzony bulgur, 1 jajko, 1 łyżkę musztardy Dijon; posól, popierz do smaku i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę (koniecznie), aby masa się połączyła, a burgery nie rozpadły w czasie smażenia.

BURGERY DROBIOWE z bulgurem

 

7. Uformuj 4 okrągłe burgery i smaż po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.

BURGERY DROBIOWE z bulgurem

 

8. Na stole rozłóż przekrojone na pół podgrzane w piekarniku „na chrupiąco” bułki; na spód każdej połóż spory liść sałaty.

BURGERY DROBIOWE z bulgurem

 

9. Usmażone burgery drobiowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i rozłóż na sałacie.

BURGERY DROBIOWE z bulgurem

 

10. Na wierzch każdego burgera wyłóż przygotowany wcześniej sos.

BURGERY DROBIOWE z bulgurem

 

11. Przykryj bułkę „górą” i zajadaj ze smakiem. Burgery drobiowe robią furorę wszędzie tam, gdzie się pojawiają…

BURGERY DROBIOWE z bulgurem

A może jednak BURGER WEGETARIAŃSKI? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *