Drukuj przepis

Dlaczego właśnie burger ze śledziem? No bo skoro burger to również kanapka, to dlaczego nie miałbym zamieścić w tym dziale przepisu na pysznego, na wskroś szwedzkiego burgera? A z czym burger szwedzki może być, jak nie ze śledziem bałtyckim… Strömmingssburgare, bo tak należy nazwać szwedzkiego burgera śledziowego, przyrządza się błyskawicznie. A skoro to klasyczny fast food to i składniki będą gotowe (ze sklepu); udowodnię Wam, że również w sklepach można kupić dobre rzeczy. A jeżeli będziecie kiedyś w Sztokholmie zajrzyjcie do NYSTEKT STROMMING i spróbujcie oryginału – choćby po to, aby przekonać się, że mój burger ze śledziem jest lepszy 😉

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 10 surowych filetów śledziowych (w zależności od ich wielkości) dobrze opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i posól.

 

2. Przygotuj składniki do burgera: kilka liści sałaty lodowej (żeby chrupało), 2 duże, miękkie bułki z sezamem, jedną posiekaną w piórka czerwoną cebulę, garść ogórków z sałatki szwedzkiej (ogórki ze słodko-kwaśnej zalewy), nieco świeżego koperku i około 200 gramów surówki coleslaw.

 

3. Śledzie obtocz w mące i smaż na oleju najpierw skórą do dołu.

 

4. Gdy skóra się przyrumieni odwróć śledzie na drugą stronę i smaż chwilę, aż będą gotowe. Odsącz usmażone śledzie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

5. Przekrój bułkę na pół; na spodnią część nałóż 2-3 listki sałaty lodowej, a na nią nałóż 4-5 usmażonych filetów śledziowych.

 

6. Na śledzie nałóż sporą porcję surówki coleslaw. Moja sprawdzona, gotowa, która mogę polecić z czystym sumieniem to ta od Grześkowiaka http://surowki.pl/nasze-produkty/surowki/coleslaw-wykwintny-z-sosem-nbsp-chrzanowym.html

 

7. Na surówkę nałóż nieco czerwonej cebuli.

 

8. Na wierzch rozłóż odsączone z zalewy ogórki słodko-kwaśne (a jakże, przecież jesteśmy w Szwecji :-)). Te sprawdzone, najlepsze znalazłem w IKEA; podaję link do tych ogórków http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60255381/

 

9. Posyp wszystko odrobiną posiekanego świeżego koperku i przykryj górną częścią bułki.

 

10. Burger ze śledziem zajadaj od razu 🙂

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *