burger ze śledziem bałtyckim

Burger ze śledziem? A dlaczego by nie. No bo skoro burger to również kanapka, to dlaczego nie miałbym zamieścić w tym dziale przepisu na pysznego, na wskroś szwedzkiego burgera? A z czym burger szwedzki może być, jak nie ze śledziem bałtyckim… Strömmingssburgare, bo tak należy nazwać szwedzkiego burgera śledziowego, przyrządza się błyskawicznie. A skoro to klasyczny fast food to i składniki będą gotowe (ze sklepu); udowodnię Wam, że również w sklepach można kupić dobre rzeczy. A jeżeli będziecie kiedyś w Sztokholmie zajrzyjcie do NYSTEKT STROMMING i spróbujcie oryginału – choćby po to, aby przekonać się, że mój burger ze śledziem jest lepszy…

 

BURGER ZE ŚLEDZIEM

SKŁADNIKI:

  • 10 surowych filetów śledziowych;
  • kilka liści sałaty lodowej;
  • 2 duże, miękkie bułki z sezamem;
  • 1 posiekana czerwona cebula;
  • garść ogórków z sałatki szwedzkiej (ogórki ze słodko-kwaśnej zalewy);
  • pęczek świeżego koperku;
  • 200 gramów surówki coleslaw;
  • mąka pszenna;
  • olej do smażenia;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 10 surowych filetów śledziowych (w zależności od ich wielkości) dobrze opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i posól.

 

2. Przygotuj składniki do burgera: kilka liści sałaty lodowej (żeby chrupało), 2 duże, miękkie bułki z sezamem, jedną posiekaną w piórka czerwoną cebulę, garść ogórków z sałatki szwedzkiej (ogórki ze słodko-kwaśnej zalewy), nieco świeżego koperku i około 200 gramów surówki coleslaw.

 

3. Śledzie obtocz w mące i smaż na oleju najpierw skórą do dołu.

 

4. Gdy skóra się przyrumieni odwróć śledzie na drugą stronę i smaż chwilę, aż będą gotowe. Odsącz usmażone śledzie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

5. Przekrój bułkę na pół; na spodnią część nałóż 2-3 listki sałaty lodowej, a na nią nałóż 4-5 usmażonych filetów śledziowych.

 

6. Na śledzie nałóż sporą porcję surówki coleslaw. Moja sprawdzona, gotowa, która mogę polecić z czystym sumieniem to ta od Grześkowiaka http://surowki.pl/nasze-produkty/surowki/coleslaw-wykwintny-z-sosem-nbsp-chrzanowym.html

 

7. Na surówkę nałóż nieco czerwonej cebuli.

 

8. Na wierzch rozłóż odsączone z zalewy ogórki słodko-kwaśne (a jakże, przecież jesteśmy w Szwecji). Te sprawdzone, najlepsze znalazłem w IKEA; podaję link do tych ogórków http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60255381/

 

9. Posyp wszystko odrobiną posiekanego świeżego koperku i przykryj górną częścią bułki.

 

10. Burger ze śledziem zajadaj od razu. Proste, szybkie i naprawdę super smakuje. Nie trzeba od razu łososia, by zjeść dobrą rybkę.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *