BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

Burger wegetariański z tofu i surową makrelą to moja kolejna propozycja tzw. szybkiej kanapki. To naprawdę świetna propozycja zarówno dla osób nie jedzących mięsa, jak i dla tych, którzy od mięsa potrzebują czasem odpocząć. Użyłem tofu wędzone i świeżą makrelę, ale oczywiście Ty możesz wprowadzić własne poprawki, byle zachować sens mojego przepisu. Wiem, że nie każdy lub świeżą makrelę ze względu na kolor mięsa i smak, ale to najzdrowsza zdaje się ryba z ogromną ilością OMEGA-3, dlatego warto jeść ją częściej. Do moich burgerów dodałem czerwoną kiszoną kapustę oraz … plasterek przesmażonej na chrupko szynki szwarcwaldzkiej (jednak…), bo burger bez mięsa no to bez mięsa, ale też i … bez przesady. Zapraszam.

 

BURGER WEGETARIAŃSKI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów świeżej makreli;
  • 300 gramów wędzonego tofu;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej;
  • 1 łyżeczka Twojej ulubionej przyprawy;
  • 4 bułki do burgerów;
  • czerwona kiszona kapusta;
  • kawałek kapusty pekińskiej;
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej;
  • jogurt naturalny;
  • szczypiorek;
  • sos sojowy;
  • sos tabasco lub chilli;
  • sos ajvar lub pindżur;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

2. Tofu pokrój na plastry, przełóż do dużej miski i zmiażdż dokładnie widelcem.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

3. Rybę pozbaw ości i posiekaj drobno nożem lub zmiel w maszynce. Przełóż do miski z tofu.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

4. Do miski wsyp 1 łyżkę mąki kukurydzianej, 1 łyżeczkę ulubionej przyprawy,  dodaj posiekany szczypiorek, wlej 1 łyżkę sosu sojowego, kilka kropel sosy tabasco.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

5. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę – jeżeli potrzeba dodaj jeszcze nieco brakującej przyprawy. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

6. Kapustę kiszoną dobrze odsącz z soku, a kapustę pekińską posiekaj dość drobno.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

7. Plastry szynki szwarcwaldzkiej lub boczku przesmaż na patelni, aż staną się chrupkie. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

8. Wyjmij z lodówki masę; uformuj 4 burgery wielkości bułek i smaż na oliwie lub oleju arachidowym.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

9. Burgery przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

10. W międzyczasie przetnij bułki na połowę – spody posmaruj pindżurem lub ajvarem, a na niego nałóż kapustę pekińską.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

11. Nałóż usmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu burgery, a na nie nałóż chrupiącą szynkę.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

12. Na wierzch połóż trochę kiszonej kapusty, dodaj kleks jogurtu i kilka kropel sosu tabasco.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

 

13. Przykryj burgery wierzchnią częścią bułek. Burger wegetariański z tofu i makreli podawaj gorące.

BURGER WEGETARIAŃSKI z tofu i makrelą

Przygotuj także BURGERA RYBNEGO przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *