Burger rybny z zielonym sosem to moja propozycja nie tylko dla fanów ulicznego jedzenia. Uwielbiam ryby, choć nie za wszystkimi przepadam jednakowo. Ale z szczególnie smakuje mi prosty i pyszny burger rybny taki, jak ten. Błyskawiczne, smaczne i niedrogie, ot kawałek ryby i bułka – całości dopełnia świetny sos. Do tego fast food’u (brzmi źle, ale uwierz – nie każdy fast food musi być zły) trzeba użyć ryby o zwartym mięsie lub taki filet, który w trakcie smażenia nie rozpadnie się.

 

BURGER RYBNY Z ZIELONY SOSEM

SKŁADNIKI:

  • trzy filety rybne (dorsz, sola, miruna);
  • 3 bułki według wyboru;
  • 200 gramów jogurtu typu greckiego;
  • 4 korniszony;
  • natka pietruszki;
  • 1 łyżka kaparów;
  • sałata little gem;
  • 1-2 cytryny;
  • słodka, mielona papryka;
  • mąka pszenna;
  • świeżo starty parmezan;
  • kiełki według wyboru;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od zrobienia sosu. W tym celu przygotuj: opakowanie gęstego jogurtu, cytrynę, 4 korniszony w zależności od ich wielkości i Twoich upodobań smakowych, pół pęczka natki pietruszki, 1 łyżkę kaparów, sałatę little gem lub połowę sałaty rzymskiej.

 

2. Wszystkie składniki sosu (oprócz cytryny) włóż do miski malaksera i zmiksuj. Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny – według uznania. Tak przygotowany sos przełóż do miseczki i wsadź na kilkanaście minut do lodówki. Ten czas przeznacz na przygotowanie ryby.

 

3. Filety rybne (dorsz, sola, miruna itp) dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oprósz je delikatnie z obu stron mąką.

 

4. Filety posól, popieprz i dopraw solidnie mieloną słodką i ostrą papryką.

 

5. Filety rybne smaż z jednej strony na wolnym ogniu przez kilka minut (w zależności od grubości filetów). Następnie posyp je świeżo startym parmezanem i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze max 2 minuty, aby ser stopił się i lekko zrumienił.

 

6. Na spód bułki nakładaj kolejno: trochę wcześniej przygotowanego sosu, filet rybny, ponownie łyżkę sosu oraz kiełki, jakie lubisz. Przykryj górną połówką bułki. Burger rybny z zielonym sosem to proste, szybkie, smaczne i zdrowe jedzenie.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *