Buraki marynowane to świetny pomysł na odpowiedni zapas buraków dla burakofilów. Czyż nie jest przyjemnie mieć w lodówce spory słoik posiekanych, lekko kwaskowych, aromatycznych, bardzo soczystych buraków? Do kolacji, do obiadu, na śniadanie. Do sałatki, do śledzia, czy do farszu mięsnego (kuchnia szwedzka się kłania)… Unikajcie bardzo kwaśnych i wykręcających usta ostrych zalew octowych – burak na nie nie zasługuje. Wypróbujcie mój przepis i zróbcie buraki czerwone marynowane dla siebie i całej Waszej rodziny. Dla dobrego smaku, dla zdrowia.

 

BURAKI MARYNOWANE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram buraków czerwonych lub młodych buraków z botwinki;
  • 200 ml octu z czerwonego wina;
  • 1 liść laurowy;
  • 2 kulki ziela angielskiego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wiosną znakomitym pomysłem jest użycie młodych buraków z botwinki. Muszą to być jednak już takie większe buraki, czyli pod koniec sezonu botwinkowego. Oczywiście ilość buraków, które planujesz zamarynować zależy od Ciebie. Ja podaję przepis podstawowy.

 

2. Buraki porządnie wyszoruj, umieść w garnku i zalej zimną wodą. Im mniej wody będziesz potrzebować do przykrycia buraków, tym mniej zużyjesz octu winnego. Dopasuj idealnie garnek do ilości i wielkości buraków.

 

3. Wlej do garnka z burakami około 100 ml octu winnego. Na początek. By nie było za kwaśno. Jeżeli wolisz zacznij od 50 ml, spróbuj płynu i dopiero potem ewentualnie dolej jeszcze octu.

 

4. Dorzuć do buraków liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli i trochę pieprzu.

 

5. Gotuj buraki około 45 minut, aż będą al dente”. Jeżeli masz młode buraki uważaj, bo pewnie ugotują się szybciej. W trakcie gotowania spróbuj zalewy i jeżeli potrzeba dolej jeszcze octu winnego i dodaj soli. Wszystko według uznania.

 

6. Ugotowane buraki zdejmij z gazu i pozostaw do przestygnięcia w garnku i zalewie, w której się gotowały. To dlatego tak ważne jest, by ugotować je „al dente”, aby nie rozmiękły spędzając dodatkowy czas w gorącej zalewie po ich ugotowaniu.

 

7. Przestudzone buraki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oczywiście nie musisz ich trzeć; możesz je pokroić, posiekać, czy w dowolny sposób przygotować pod swoim kątem.

 

8. Do miski ze startymi burakami przecedź zalewę z garnka.

 

9. Teraz pora na ostatnią czynność – doprawienie. Po raz ostatni spróbuj zalewy – jeżeli uznasz za stosowne dolej jeszcze octu winnego. Jeden woli bardziej kwaśne, inny mniej. Wszystko według własnego smaku.

 

10. Buraki marynowane umieść w słoiku, zamknij i wstaw do lodówki. Rozkoszuj się nimi o dowolnej porze dnia i nocy, przy każdej okazji.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *