Bułki pszenne plus świeżutkie masło to znakomity początek dnia. Warto jeść świeże, zdrowe pieczywo bez chemii choć wiem, że codzienność i rutyna naszego życia nie ułatwia nam tego. Jeżeli nie macie możliwości w tygodniu zróbcie sobie takie bułki w weekend; moje bułki pszenne mają tę zaletę, że ciasto zagniatasz błyskawicznie wieczorem, a rano jedynie formujesz z niego bułki; w międzyczasie, gdy wyrastają nagrzewasz piekarnik. Pieczenie trwa maksymalnie 20 minut. Zachęcam Was, bo co domowe pieczywo to domowe.

 

BUŁKI PSZENNE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 10 gramów świeżych drożdży;
  • 160 ml letniego mleka;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 nieduże jajko;
  • 2 łyżki roztopionego letniego masła;
  • szczypta soli;
  • ziarna sezamu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki – to składniki na 5 bułek po 100 gramów każda. Na początek w letnim mleku rozpuść łyżeczkę cukru i drożdże. Przykryj i odstaw na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

 

2. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj.

 

3. Do mąki wklej masło i wbij jajko.

 

4. Na koniec wlej zaczyn; wymieszaj i zagniataj wszystko, aż uzyskasz miękkie, dość klejące się ciasto.

 

5. Gotowe ciasto włóż do dużej, wysmarowanej tłuszczem miski; miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 4-5 godzin.

 

6. Ciasto wyjmij z lodówki przed pieczeniem – powinno znacznie powiększyć swoją objętość przez te kilka godzin spędzonych w lodówce 😉

 

7. Odwróć miskę i wyłóż ciasto na blat – ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza co oznacza, że drożdże dobrze wykonały swoja prace.

 

8. Podziel ciasto na równe kawałki.

 

9. Z podzielonego ciasta formuj bułki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki przykryj suchą ściereczką i odstaw na 30 minut, aż jeszcze podrosną.

 

10. Po upływie 30 minut bułki są gotowe do pieczenia.

 

11. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułki pszenne roztopionym masłem lub roztrzepanym kurzym białkiem, a następnie posyp sezamem. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez 15-20 minut.

 

12. Wiem, że łatwo nie będzie, ale jednak bułki pszenne powinny przestygnąć przed jedzeniem…

 

13. Bułki pszenne smakują najlepiej zaraz po przestudzeniu. Ze świeżym masłem, dżemem, serem, wędliną lub dowolna pastą. Albo ze wszystkim naraz… Są pyszne.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.