Bucatini to grubsza odmiana spaghetti, w dodatku…pusta w środku. Dziurka w tym makaronie potrzebna jest, aby ten dość gruby makaron ugotował się równomiernie. A do makaronu nie ma nic lepszego niż świetne pesto prosto z Sycylii. Pesto możesz zmiksować na gładką masę, ale lepsze będzie, gdy pod zębem postawią lekki opór nie do końca zmiksowane migdały. Zapraszam na bucatini alla trapanese – przepis przywieziony prosto z Sycylii…

 

BUCATINI ALLA TRAPANESE

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu bucatini;
  • 250 gramów pomidorów koktajlowych;
  • 100 gramów migdałów;
  • ser pecorino romano;
  • garść świeżej bazylii;
  • 1 ząbek czosnku;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 250 gramów makaronu bucatini, 250 gramów pomidorów koktajlowych lub podobnych (tu wiśniowe), 100 gramów migdałów, ser pecorino romano, garść świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku.

 

2. Migdały upraż na patelni dla podkreślenia smaku.

 

3. Czosnek obierz, ser zetrzyj na tarce.

 

4. Obierz pomidory ze skóry po uprzednim ich sparzeniu. Jeżeli tolerujesz skórkę z pomidorów pomiń ten krok.

 

5. Do miski malaksera wrzuć: pomidory, uprażone migdały, starty ser, bazylię, czosnek. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.

 

6. Dolej około 60 ml oliwy extra virgin (najlepszej, jaką masz).

 

7. Miksuj krótko pesto na gładką masę. Jeżeli jest za gęste dolej nieco więcej oliwy.

 

8. Makaron wrzuć do osolonej, gotującej się wody. Gotuj, aż będzie „al dente”. Pod koniec zachowaj pół szklanki wody z gotowania makaronu; może być za chwilę potrzebna.

 

9. Odcedź makaron i wrzuć go z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodaj do makaronu pesto i wymieszaj całość. Jeśli jest za gęsty dolej nieco zachowanej wody z gotowania makaronu, po czym wymieszaj szybko. Bucatini alla trapanese jest gotowe do podania.

 

10. Nałóż bucatini alla trapanese na talerz; całość posyp dodatkowo startym serem pecorino romano.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *