BUCATINI alla trapanese Sycylią pachnące

Bucatini alla trapanese to takie grubsze spaghetti, lecz puste w środku podane z migdałowo pomidorowym pesto. Dziurka w bucatini potrzebna jest, aby to dość grube spaghetti ugotowało się równomiernie. A do takiego makaronu nie ma nic lepszego niż świetne pesto prosto z Sycylii. Pesto możesz zmiksować na gładką masę, ale lepsze będzie, gdy pod zębem postawią lekki opór nie do końca zmiksowane migdały. Zapraszam na bucatini alla trapanese – przepis przywieziony prosto z Sycylii…

 

BUCATINI ALLA TRAPANESE

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu bucatini;
  • 250 gramów pomidorów koktajlowych;
  • 100 gramów migdałów;
  • ser pecorino romano;
  • garść świeżej bazylii;
  • 1 ząbek czosnku;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 250 gramów makaronu bucatini, 250 gramów pomidorów koktajlowych lub podobnych (tu wiśniowe), 100 gramów migdałów, ser pecorino romano, garść świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku.

BUCATINI alla trapanese Sycylią pachnące

 

2. Migdały upraż na patelni dla podkreślenia smaku.

BUCATINI alla trapanese Sycylią pachnące

 

3. Czosnek obierz, ser zetrzyj na tarce.

BUCATINI alla trapanese Sycylią pachnące

 

4. Obierz pomidory ze skóry po uprzednim ich sparzeniu. Jeżeli tolerujesz skórkę z pomidorów pomiń ten krok.

BUCATINI alla trapanese Sycylią pachnące

 

5. Do miski malaksera wrzuć: pomidory, uprażone migdały, starty ser, bazylię, czosnek. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.

BUCATINI alla trapanese Sycylią pachnące

 

6. Dolej około 60 ml oliwy extra virgin (najlepszej, jaką masz).

BUCATINI alla trapanese Sycylią pachnące

 

7. Miksuj krótko pesto na gładką masę. Jeżeli jest za gęste dolej nieco więcej oliwy.

BUCATINI alla trapanese Sycylią pachnące

 

8. Makaron wrzuć do osolonej, gotującej się wody. Gotuj, aż będzie „al dente”. Pod koniec zachowaj pół szklanki wody z gotowania makaronu; może być za chwilę potrzebna.

BUCATINI alla trapanese Sycylią pachnące

 

9. Odcedź makaron i wrzuć go z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodaj do makaronu pesto i wymieszaj całość. Jeśli jest za gęsty dolej nieco zachowanej wody z gotowania makaronu, po czym wymieszaj szybko. Bucatini alla trapanese jest gotowe do podania.

BUCATINI alla trapanese Sycylią pachnące

 

10. Nałóż bucatini alla trapanese na talerz; całość posyp dodatkowo startym serem pecorino romano.

BUCATINI alla trapanese Sycylią pachnące

Spróbuj CIASTA CYTRYNOWEGO z ricottą przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *