Bucatini alla crudaiola moc dojrzałych warzyw

Bucatini alla crudaiola czyli makaron podany z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i świeżą papryką marynowanymi w oliwie z bazylią i kaparami.

Bucatini alla crudaiola przetłumaczyć można jako makaron na surowo (crudaiola po włosku znaczy mniej więcej „na surowo”). W praktyce chodzi o to, że do oczywiście ugotowanego makaronu dodaje się świeże, letnie, surowe warzywa „macerowane” w oliwie i świeżej bazylii. Do dania użyłem makaronu bucatini, czyli takiego grubszego spaghetti, który jest pusty w środku. Po co pusty? Bo bez dziurki ten dość gruby makaron nie ugotowałby się równomiernie. Sos musi się kilka godzin „przegryzać”, ale koniecznie trzeba wyjąć go z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem dania.

Składniki

250 gramów makaronu bucatini;
8 pomidorków koktajlowych;
garstka liści bazylii;
jedna łodyga selera naciowego;
jedna zielona papryka;
1-2 ząbki czosnku;
1-2 łyżeczki kaparów;
suszone oregano;
oliwa extra vergin;
sól, pieprz;

Przepis na bucatini alla crudaiola

Składniki sosu to 8 pomidorków koktajlowych, garstka liści bazylii, jedna łodyga selera naciowego, jedna zielona papryka, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki kaparów, suszone oregano oraz oczywiście oliwa extra vergin. Pomidorki przekrój w poprzek na połowę i usuń z nich nasiona, pozostaw jedynie sam miąższ. Przełóż pomidorki do miski i wlej około 100 ml oliwy extra vergin. Dodaj porwane listki bazylii, a także jedną łyżeczkę kaparów. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy.

Całość posyp szczyptą suszonego oregano. Zieloną paprykę pokrój w bardzo drobne paseczki i również umieść w misce. Dodaj obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość posól, popieprz i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Jeśli potrzeba dodaj drugi ząbek czosnku. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Do wrzącej, sporo osolonej wody wrzuć 250 gramów makaronu bucatini i gotuj, aż będzie „al dente”. Pamiętaj o trzech zasadach gotowania makaronu: na 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody, woda musi być dobrze posolona i musi „dobrze buzować” podczas gotowania.

Bucatini alla crodaiola sposób podania

Makaron odcedź, włóż z powrotem do garnka i dodaj przygotowany wcześniej sos z warzywami (wyjmij go z lodówki na 60 minut przed jego użyciem). Na koniec całość delikatnie wymieszaj. Podawaj udekorowane listkami bazylii oraz kaparkami.


Poznaj oryginalny przepis na bucatini alla trapanese przywieziony prosto ze smacznej Sycylii.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *