Bucatini alla crudaiola przetłumaczyć można jako makaron na surowo (crudaiola po włosku znaczy mniej więcej „na surowo”). W praktyce chodzi o to, że do oczywiście ugotowanego makaronu dodaje się świeże, letnie surowe warzywa „macerowane” w oliwie i świeżej bazylii. Do dania użyłem makaronu bucatini, czyli takiego grubszego spaghetti, które jest puste w środku. Po co puste? Bo bez tego ten dość gruby makaron nie ugotowałby się równomiernie. Oczywiście możesz użyć makaronu spaghetti, jeżeli wolisz zwłaszcza, że bucatini jest dość trudno u nas kupić. Użyj jak najbardziej dojrzałych, słodkich pomidorków koktajlowych. Sos musi się kilka godzin „przegryzać”, ale koniecznie trzeba wyjąć go z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem dania.

 

BUCATINI ALLA CRUDAIOLA

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu bucatini;
  • 8 pomidorków koktajlowych;
  • garstka liści bazylii;
  • jedna łodyga selera naciowego;
  • jedna zielona papryka;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1-2 łyżeczki kaparów;
  • suszone oregano;
  • oliwa extra vergin;
  • sól, pieprz;\

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki sosu: 8 pomidorków koktajlowych, garstka liści bazylii, jedna łodyga selera naciowego, jedna zielona papryka, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki kaparów, suszone oregano, oliwa extra vergin.

 

2. Pomidorki przekrój w poprzek na połowę i usuń z nich pestki – pozostaw sam miąższ.

 

3. Przełóż pomidorki do miski i wlej około 100 ml oliwy extra vergin.

 

4. Dodaj porwane listki bazylii oraz jedną łyżeczkę kaparów.

 

5. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy. Całość posyp szczyptą suszonego oregano.

 

6. Zieloną paprykę pokrój w bardzo drobne paseczki i również umieść w misce. Dodaj obrany i zmiażdżony ząbek czosnku.

 

7. Dodaj jedną łyżeczką posiekanych kaparów, posól całość, popieprz i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Jeżeli potrzeba dodaj drugi ząbek czosnku. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

 

8. Do wrzącej, sporo osolonej wody wrzuć 250 gramów makaronu bucatini i gotuj, aż będzie „al dente”. Pamiętaj o trzech zasadach gotowania makaronu: na 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody, woda musi być dobrze posolona i musi „dobrze buzować” podczas gotowania.

 

9. Makaron odcedź, włóż z powrotem do garnka i przełóż przygotowany wcześniej sos z warzywami (wyjmij go z lodówki na 60 minut przed jego użyciem). Całość delikatnie wymieszaj.

 

10. Bucatini alla crudaiola podawaj udekorowane listkami bazylii oraz kaparkami.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *