bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami (czyt. brus’ketta) to nic innego, jak grzanka tyle, że po włosku. Taka tradycyjna, ortodoksyjna wręcz to kromka wiejskiego chleba opieczona w piecu, polana oliwą extra vergine i posypana gruboziarnistą sola morską. Tak bywało drzewiej, dzisiaj dodatkiem do takiej grzanki może być w zasadzie wszystko, a co konkretnie to zależy jedynie od inwencji kucharza.

Obecnie najprostszą, a zarazem najbardziej popularną jest bruschettą na bazie, jak powyżej, dodatkowo z pomidorami i świeżą bazylią. W kuchni włoskiej wystarczą zaledwie 2-3 składniki, za to najwyższej jakości, aby przygotować coś pysznego, Tak samo jest w tym przypadku. Ale dwa warunki – pomidory muszą być słodkie od słoneczka, dojrzałe, a chleb odpowiedni.

 

BRUSCHETTA Z POMIDORAMI

SKŁADNIKI:

  • chleb (nie byle jaki – tzw. ciężki, na zakwasie, z twardą skórką);
  • dojrzałe na słońcu pomidory;
  • najlepsza z możliwych oliwa extra virgin;
  • świeża bazylia;
  • czosnek;
  • sól morska gruboziarnista;
  • świeżo zmielony pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Muszą być najwyższej jakości. Bez kompromisów, bez zamienników.

 

2. Odkrój z chleba kilka kromek o grubości około jednego centymetra i włóż do opiekacza. Opiekaj, aż staną się chrupkie (alternatywnie przyrumień na ruszcie).

 

3. Pomidory umyj, osusz, pokrój na ćwiartki – usuń pestki, a pozostały miąższ pokrój w drobną kosteczkę.

 

4. Opieczone kromki natrzyj obficie obranym czosnkiem.

 

5. Pokrojone pomidory włóż do miski – posól i popieprz.

 

6. Wlej do pomidorów oliwę (całkiem sporo) i wrzuć porwane listki bazylii.

 

7. Całość dobrze zamieszaj, aż sok z pomidorów połączy się z oliwą. Dopraw do smaku, jeżeli jeszcze potrzeba.

 

8. Nakładaj pomidory na chleb, skrop dodatkowo oliwą i udekoruj listkami bazylii. Chleb powinien lekko nasiąknąć sosem, ale skórki powinny nadal pozostać chrupiące. To dlatego tak ważny jest wybór chleba do bruschetta… Bruschetta z pomidorami to jedna z najlepszych rzeczy, jaką można zjeść. Pod warunkiem użycia najlepszych jakościowo składników.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *