Bruschetta z pomidorami przepis z Włoch

Bruschetta z pomidorami to grillowana i polana obficie oliwą kromka wiejskiego chleba z pomidorami, świeżą bazylią i solą morską.

Bruschetta z pomidorami (czyt. brus’ketta) to nic innego jak grzanka tyle, że po włosku. Taka tradycyjna, ortodoksyjna wręcz bruschetta to kromka wiejskiego chleba polana oliwą extra vergine i posypana gruboziarnistą solą morską. Tak bywało drzewiej, dzisiaj natomiast dodatkiem do takiej grzanki może być w zasadzie wszystko. A co konkretnie to zależy jedynie od inwencji kucharza. Obecnie najprostszą, a zarazem najbardziej popularną jest bruschetta na bazie jak powyżej, dodatkowo z pomidorami i świeżą bazylią. W kuchni włoskiej wystarczą zaledwie 2-3 składniki, za to najwyższej jakości, aby przygotować coś pysznego,. Tak samo jest w tym przypadku. Ale dwa warunki. Pomidory muszą być naprawdę dojrzałe, a chleb odpowiedni. Żadne takie tostowe czy inne cuda.

Składniki

chleb (nie byle jaki, tzw. ciężki, na zakwasie, z twardą skórką);
dojrzałe na słońcu pomidory np. Lima;
najlepsza z możliwych oliwa extra virgin;
świeża bazylia;
czosnek;
sól morska gruboziarnista;
świeżo zmielony pieprz;

Bruschetta z pomidorami przepis

Przygotuj wszystkie składniki. Składniki do bruschetty muszą być najwyższej jakości. Krótko mówiąc bez kompromisów, bez zamienników. Odkrój z chleba kilka kromek o grubości około jednego centymetra i włóż do opiekacza. Opiekaj, aż staną się chrupkie (alternatywnie przyrumień na ruszcie). Pomidory umyj, osusz, a następnie pokrój na ćwiartki. Usuń pestki, a pozostały miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Opieczone kromki natrzyj obficie obranym czosnkiem.

Przygotuj pomidory z bazylią w oliwie

Pokrojone pomidory włóż do miski, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wlej do pomidorów oliwę (całkiem sporo) i wrzuć porwane listki bazylii. Całość dobrze zamieszaj, aby sok z pomidorów połączył się z oliwą. Dopraw do smaku, jeśli jeszcze potrzeba. Mamma mia, jakie to będzie dobre!

Robimy bruschettę

Nakładaj pomidory na chleb, skrop całość dodatkowo oliwą i udekoruj listkami bazylii. Chleb powinien lekko nasiąknąć sosem, ale skórki powinny nadal pozostać chrupiące. To dlatego tak ważny jest wybór chleba do przygotowania bruschetta. Bruschetta z pomidorami to jedna z najlepszych rzeczy, jaką można zjeść. Pod warunkiem użycia najlepszych jakościowo składników.


Wypróbuj jak fenomenalnie smakuje ciabatta z dorszem pieczonym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *