bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami (czyt. brus’ketta) to nic innego, jak grzanka tyle, że po włosku. Taka tradycyjna, ortodoksyjna wręcz to kromka wiejskiego chleba opieczona w piecu, polana oliwą extra vergine i posypana gruboziarnistą sola morską. Tak bywało drzewiej, dzisiaj dodatkiem do takiej grzanki może być w zasadzie wszystko, a co konkretnie to zależy jedynie od inwencji kucharza.

Obecnie najprostszą, a zarazem najbardziej popularną jest bruschettą na bazie, jak powyżej, dodatkowo z pomidorami i świeżą bazylią. W kuchni włoskiej wystarczą zaledwie 2-3 składniki, za to najwyższej jakości, aby przygotować coś pysznego, Tak samo jest w tym przypadku. Ale dwa warunki – pomidory muszą być słodkie od słoneczka, dojrzałe, a chleb odpowiedni.

 

BRUSCHETTA Z POMIDORAMI

SKŁADNIKI:

  • chleb (nie byle jaki – tzw. ciężki, na zakwasie, z twardą skórką);
  • dojrzałe na słońcu pomidory;
  • najlepsza z możliwych oliwa extra virgin;
  • świeża bazylia;
  • czosnek;
  • sól morska gruboziarnista;
  • świeżo zmielony pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Muszą być najwyższej jakości. Bez kompromisów, bez zamienników.

 

2. Odkrój z chleba kilka kromek o grubości około jednego centymetra i włóż do opiekacza. Opiekaj, aż staną się chrupkie (alternatywnie przyrumień na ruszcie).

 

3. Pomidory umyj, osusz, pokrój na ćwiartki – usuń pestki, a pozostały miąższ pokrój w drobną kosteczkę.

 

4. Opieczone kromki natrzyj obficie obranym czosnkiem.

 

5. Pokrojone pomidory włóż do miski – posól i popieprz.

 

6. Wlej do pomidorów oliwę (całkiem sporo) i wrzuć porwane listki bazylii.

 

7. Całość dobrze zamieszaj, aż sok z pomidorów połączy się z oliwą. Dopraw do smaku, jeżeli jeszcze potrzeba.

 

8. Nakładaj pomidory na chleb, skrop dodatkowo oliwą i udekoruj listkami bazylii. Chleb powinien lekko nasiąknąć sosem, ale skórki powinny nadal pozostać chrupiące. To dlatego tak ważny jest wybór chleba do bruschetta… Bruschetta z pomidorami to jedna z najlepszych rzeczy, jaką można zjeść. Pod warunkiem użycia najlepszych jakościowo składników.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *