bruschetta

Bruschetta to bardzo popularna we Włoszech przekąska, którą ze względu na jej ważność w lokalnej kuchni można postawić na równi z hiszpańskimi <<PINXOS>>. Często jej przyrządzanie poza Italią powoduje załamanie nerwowe u Włochów, ponieważ kaleczona jest niemiłosiernie. Nawet w sklepach sprzedawane są kromki chleba o nazwie bruschetta, które z tą tradycyjną wiejską grzanką nie mają nic wspólnego.

BRUSCHETTA CZYLI WIEJSKIE JADŁO

Drzewiej będąc głodnym na włoskiej prowincji odkrawało się pajdę porządnego chleba, opiekało ją w piecu, a następnie polewało oliwą extra vergine i posypywało solą. Było to najprostsze wiejskie jedzenie zrobione z tego co w domu najlepsze, z tego co w domu zawsze było. Rarytasem były grzanki np. z pastą z wątróbki króliczej, czy nawet z pomidorami. I właśnie przepis na tę ostatnią bruschettę Wam poniżej prezentuję. Na bazie poniższego przepisu możecie jednak przygotować również inne włoskie grzanki, takie według swojego smaku, np. z włoskim salami i oliwkami.

bruschetta z salami

ZACHOWAJ IDEĘ SZANUJ TRADYCJĘ

Znajomość pochodzenia tradycyjnych potraw jest bardzo ważna. Umożliwia ona bowiem zrozumienie, czym dana potrawa jest, gdzie, dlaczego i jak powstała. Mając taką wiedzę łatwiej jest taką potrawę odtworzyć, a jest to o tyle ważne, że tylko wtedy jesteśmy w stanie docenić jej smak. No i nie tworzy się wtedy potraw w stylu carpaccio z buraka – właśnie z szacunku dla tradycji… Zrób więc samodzielnie najprawdziwszą bruschettę – poczuj i zrozum w końcu, czym zachwycają się Włosi.

Przepis na najprawdziwszą, pyszną BRUSCHETTĘ z pomidorami znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *