Brukselka z łososiem po azjatycku to wspaniałe połączenie produktów, których w zasadzie łączyć się nie powinno. Szlachetny łosoś i ta „obskurna” brukselka? To się nie może udać. Może, Panie i Panowie – bo to świetne połączenie. Skorzystajcie z mojego przepisu zwłaszcza, gdy ta trudna „w odbiorze” brukselka nie jest Waszym faworytem. Dajcie jej szansę, bo zasługuje na nią. Jest bardzo zdrowa, ale życie jej nie rozpieszcza (no bo kto ją lubi?), więc trochę goryczy w sobie skrywa… Ale mój łosoś bardzo ją polubił, tylko kazał najpierw ją zblanszować, potem smażyć na woku i dopiero na wielki finał do niej dołączył… Wpadli sobie w oko od pierwszego wejrzenia, pokochali się. I żyli razem krótko (bo tylko chwilę w woku i na talerzu), ale za to bardzo szczęśliwie; swym szczęściem emanowali i zadowolenie jedzącemu dali…

 

BRUKSELKA Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

  • około 500 gramów brukselki;
  • 1 marchewka;
  • czosnek – ilość według uznania, czyli dużo;
  • jasny sos sojowy;
  • sos ostrygowy;
  • kotleciki z łososia – jak je zrobić przepis znajdziesz TUTAJ >
  • biały pieprz w ziarnach;
  • olej arachidowy do smażenia;
  • świeża kolendra;
  • limonka lub cytryna;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Oczyść brukselki z wierzchni liści, odetnij końcówki z każdej z nich. Umyj, osusz dokładnie.

 

3. Marchewkę myj, osusz i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki, jeżeli marchewka jest gruba.

 

4. Czosnek obierz i zgnieć nożem. Pamiętaj o wyjęciu kiełka ze środka – w czym rzecz przeczytasz TUTAJ >.

 

5. Przygotuj kotleciki z łososia – jak je zrobić dowiesz się TUTAJ >. Już wkrótce przekonasz się, że brukselka z łososiem to naprawdę smaczne połączenie.

 

6. Do woka wlej gorącą wodę i wrzuć do niej brukselki i pokrojoną marchewkę. Gdy woda ponownie zawrze gotuj warzywa 5 minut.

 

7. Do mojego dania można dodać tradycyjnego pieprzu, ale dodanie białego zdecydowanie wzbogaca jego smak. Najlepiej, jak zmiażdżysz ziarenka w moździerzu tuż przed dodaniem pieprzu do dania.

 

8. Podgotowane warzywa odcedź na durszlaku.

 

9. Woka przemyj wodą, osusz dokładnie i wstaw z powrotem na gaz. Wlej nieco oleju i wrzuć czosnek. Smaż go kilkadziesiąt sekund na średnim ogniu, a gdy się lekko zrumieni wyjmij go w woka.

 

10. Podkręć gaz pod wokiem i wrzuć brukselkę i marchewkę (w woku najlepiej jest smażyć dania dla każdego osobno).

 

11. Smaż warzywa na mocnym ogniu około 2 minut, aż lekko się zrumienią, a następnie włóż do woka małe kotleciki z łososia. Smaż wszystko kolejne 2 minuty odwracając w połowie tego czasu kotleciki na drugą stronę. Jeżeli wolisz kotleciki możesz usmażyć wstępnie na osobnej patelni i dodać je do warzyw właśnie teraz. Gdy danie jest już prawie gotowe wrzuć garść zerwanych na początku listków brukselki. Szybko się przesmażą, a część z nich stanie się chrupka, jak czipsy…

UWAGA: Kotleciki z łososia smaż bardzo krótko, aby mięso nie wyschło.

 

12. Zmniejsz gaz pod wokiem do minimum – pora doprawić danie. Wlej do woka 1 łyżkę jasnego sosu sojowego.

 

13. Dodaj również świeżo zmiażdżony biały pieprz i 1 łyżkę sosu ostrygowego. Zamieszaj całość delikatnie i wyłącz gaz pod wokiem.

 

14. Brukselka z łososiem po azjatycku smakuje znakomicie podana od razu, posypana listkami świeżej kolendry i skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z limonki lub cytryny.

Drukuj

2 thoughts on “Brukselka z łososiem po azjatycku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *