Brukselka z chorizo z grzybami jest daniem bardzo interesującym. Ta mała kapusta nie jest naszą ulubienicą, a to ze względu na specyficzną goryczkę, jaką w sobie skrywa. Ludność całego świata wymyśla co rusz to nowe sposoby, aby ją tej goryczki pozbawić. Zupełnie tego nie rozumiem, bo ja właśnie za ten jej charakterystyczny smak ją lubię. Dlatego nie blanszuję jej, a gotuję kilka minut, a następnie przesmażam, aż staje się chrupka z zewnątrz, lecz pozostaje „al dente” w środku. Nie od dzisiaj wiadomo również, że brukselka kocha się w kiełbasach, stąd pomysł na sparowanie jej z chorizo. Grzyby shimeji dodają daniu kolorytu i smaku.

 

BRUKSELKA Z CHORIZO Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów małej brukselki o zbliżonej wielkości;
  • 150 gramów miękkiego chorizo;
  • paczka grzybów shimeji lub innych;
  • 2 wiejskie jajka;
  • świeża rukiew wodna;
  • kiełki buraka;
  • parmezan;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Brukselki pozbaw nieczystości, odkrój twarde końcówki przy głąbie i wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj 10 minut.

 

3. Kiełbasę chorizo pozbaw skóry i pokrój w półplasterki lub inaczej, jeśli wolisz.

 

4. Z grzybów shimeji odkrój korzonki – reszta jest jak najbardziej jadalna.

 

5. Jajka rozkłóć w miseczce. Posól je, lekko posyp świeżo zmielonym pieprzem i smaż omleta.

 

6. Podgotowaną brukselkę odcedź i odłóż na bok. Usmażonego omleta odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i pokrój w cienkie wstążki, jak makaron.

 

7. Na dużą patelnię wrzuć chorizo i smaż na średnim ogniu 1 minutę, aż z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz. Wtedy wrzuć grzyby. Zamieszaj i smaż dalej.

 

8. Po chwili wrzuć brukselkę – jeżeli wolisz możesz ją jeszcze przekroić na pół, aby kawałki były mniejsze.

 

9. Smaż wszystko około 3 minut, aż brukselka zacznie się rumienić.

 

10. Gdy danie jest właściwie gotowe wrzuć paski omleta i poszarpaną rukiew wodną. Oczywiście może to być inne zioło – według Twojego uznania. Zamieszaj i smaż jeszcze 1 minutę.

 

11. Na koniec uatrakcyjnij danie pięknymi kiełkami buraka.

 

12. Brukselka z chorizo z grzybami już na talerzu winna zostać posypana świeżo startym serem, np. parmezanem.

A co powiesz na BRUKSELKĘ Z ŁOSOSIEM po azjatycku? Przepis na to pyszne danie znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *