Bresaola to suszona wołowina. Kawał pięknego mięsa (najczęściej polędwicy wołowej, ale nie tylko) naciera się solą i pozostawia na tydzień w pojemniku z czosnkiem, liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu (w tym czasie sól wyciąga z mięsa wodę).

BRESAOLA DOJRZEWA

Następnie mięso osusza się i wiesza w jaskini, w której dzięki ogniu i dymowi panuje stała temperatura 25 stopni – po paru dniach mięso traci resztę wody. Mięso dojrzewa jeszcze przez następne 3-4 miesiące. 

POCHODZENIE

Bresaolę wytwarza się w Lombardii (Włochy), a konkretnie w Valtellinie. Jest bardzo droga, tym niemniej wystarczy kilka plasterków, by móc się nią rozkoszować. Za kilogram breasoli zapłacić trzeba nawet 160 PLN, ale te 6 plasterków kosztuje raptem 5 PLN.

JAK JEŚĆ

Jak jadać bresaolę? Najlepiej cieniutko pokrojoną z sałatką, jak na zdjęciu: garść mieszanych sałat, gotowane jajko, trochę rzodkiewki, oliwki, trochę startego parmezanu i grzanki oraz dressing. Przepis na taką sałatkę znajdziesz <<TUTAJ>>.

Włoska sałatka z bresaolą

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *