Botwinka wiosenna zupa z młodych buraków

Botwinka czyli wiosenna zupa z młodych buraków z dodatkiem koperku podawana z jajkiem gotowanym.

Botwinka to sztandarowa wiosenna zupa przyrządzana z młodych buraków wraz ich nacią. Polacy kochają buraki i dobrze, bo to wspaniałe warzywa. Botwinka, czyli młody, wiosenny burak, wraz z liśćmi to specjał znakomity. Trudno o prostszy przepis, trudno o prostsze danie, które jednocześnie daje tyle doznań smakowych. Nigdzie nie zjecie lepszej botwinki, aniżeli we własnym domu samodzielnie przyrządzonej, dlatego wykorzystajcie mój przepis i zróbcie ją sami. A dodać do niej możecie, co tylko dusza zapragnie. A to białą fasolkę, a to ser feta, a to przesmażone ziemniaki (bratkartofle). Botwinka „przyjmie” wszystko, bo to zupa znakomita.

Składniki

2 duże pęczki botwinki;
dwa pęczki świeżego koperku;
2 cytryny;
masło klarowane;
1 łyżka mąki;
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany;
sól, pieprz;
dodatki do zupy według uznania;

Botwinka zupa z młodych buraków przepis

Botwinkę umyj dokładnie, otrzep z nadmiaru wody i odkrój buraczki. Buraki wyszoruj szczoteczką i pokrój w drobną kosteczkę, natomiast liście i łodygi drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i wrzuć posiekaną botwinkę. Następnie botwinkę posól, popieprz i duś około 5 minut na niezbyt dużym ogniu. Gdy odparuje cała woda podkręć gaz pod patelnią i dosmaż botwinkę przez około 1-2 minut, aż nieco zmięknie. Przesmażoną botwinkę przełóż do garnka i wlej do niej 1,2 litra gorącej wody. Do zupy wyciśnij sok z jednej cytryny, a także dodaj 1,5 pęczka posiekanego koperku. Następnie gotuj zupę około 20 minut, aż botwinka, a w szczególności buraczki zmiękną.

Podczas gdy botwinka się gotuje ugotuj po 1 jajku na osobę i podziel je na ćwiartki. Przygotuj białą fasolkę z puszki, a poza tym obierz, pokrój w niedużą kostkę i ugotuj 2 duże ziemniaki.

Gdy buraki są miękkie wsyp do zupy resztę posiekanego koperku i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny tak, aby smak zupy był zrównoważony. Do szklanki wsyp 1 łyżkę mąki i rozpuść ją w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj 3 kopiate łyżeczki kwaśnej, 18 % śmietany. Całość dobrze wymieszaj. Teraz zahartuj śmietanę chochelką zupy, zamieszaj i wlej ją do zupy. Zagotuj zupę, ewentualnie jeszcze dopraw w razie konieczności.

Botwinka zupa ze smakiem

Do miski włóż trochę białej fasoli, ugotowane ziemniaki i pokrojone w ćwiartki jajka. Dodaj trochę świeżego koperku i zalej gorącą botwinką. Znakomicie smakuje w dniu, w którym jest przygotowana, ale i na drugi dzień jest znakomita.


Przygotuj pyszny gravlax z burakiem i chrzanem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *