BOTWINKA

Botwinka to sztandarowa wiosenna zupa. Polacy kochają buraki i dobrze, bo to wspaniałe warzywa; a botwinka, czyli młody, wiosenny burak, wraz z liśćmi to specjał znakomity. Trudno o prostszy przepis, trudno o prostsze danie, które jednocześnie daje tyle doznań smakowych.  Nigdzie nie zjecie lepszej botwinki, aniżeli we własnym domu samodzielnie przyrządzonej, dlatego wykorzystajcie mój przepis i zróbcie ją sami. A dodać do niej możecie, co tylko dusza zapragnie. A to białą fasolkę, a to ser feta, a to przesmażone ziemniaki (bratkartofle). Botwinka „przyjmie” wszystko, bo to zupa znakomita.

 

BOTWINKA

SKŁADNIKI:

  • 2 duże pęczki botwinki;
  • dwa pęczki świeżego koperku;
  • 2 cytryny;
  • masło klarowane;
  • 1 łyżka mąki;
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany;
  • sól, pieprz;
  • dodatki do zupy według uznania;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Warzywa musza być świeże i jędrne.

BOTWINKA

 

2. Botwinkę umyj dokładnie, otrzep z nadmiaru wody i odkrój buraczki.

BOTWINKA

 

3. Buraki wyszoruj szczoteczką i pokrój w drobną kosteczkę, a liście i łodygi drobno posiekaj.

BOTWINKA

 

4. Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i wrzuć posiekaną botwinkę.

BOTWINKA

 

5. Botwinkę posól, popieprz i duś około 5 minut na niezbyt dużym ogniu.

BOTWINKA

 

6. Gdy odparuje cała woda podkręć gaz pod patelnią i dosmaż botwinkę przez około 1-2 minut, aż nieco zmięknie.

BOTWINKA

 

7. Przesmażoną botwinkę przełóż do garnka i wlej do niej 1,2 litra gorącej wody.

BOTWINKA

 

8. Do zupy wyciśnij sok z jednej cytryny.

BOTWINKA

 

9. Dodaj 1,5 pęczka posiekanego koperku i gotuj zupę około 20 minut, aż botwinka, a w szczególności buraczki zmiękną.

BOTWINKA

 

10. W międzyczasie ugotuj po 1 jajku na osobę i podziel je na ćwiartki. Przygotuj białą fasolkę z puszki, a przede wszystkim obierz, pokrój w niedużą kostkę i ugotuj 2 duże ziemniaki.

BOTWINKA

 

11. Gdy buraki są miękkie wsyp do zupy resztę posiekanego koperku i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny tak, aby smak zupy był zrównoważony.

BOTWINKA

 

12. Do szklanki wsyp 1 łyżkę mąki i rozpuść ją w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj 3 kopiate łyżeczki kwaśnej, 18 % śmietany. Całość dobrze wymieszaj.

BOTWINKA

 

13. Zahartuj śmietanę chochelką zupy, zamieszaj i wlej śmietanę do zupy.

BOTWINKA

 

14. Zagotuj zupę, ewentualnie jeszcze dopraw w razie konieczności.

BOTWINKA

 

15. Do miski włóż trochę białej fasoli, ugotowane ziemniaki i pokrojone w ćwiartki jajka. Dodaj trochę świeżego koperku.

BOTWINKA

 

16. Botwinka znakomicie smakuje w dniu, w którym jest przygotowana, ale i na drugi dzień jest znakomita.

BOTWINKA

Przygotuj pyszny GRAVLAX z BURAKIEM przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *