Bottarga

Bottarga dla większości osób to słowo obce. Wygląda na talerzu niepozornie, prawda? W dodatku niezbyt ciekawie. Ale jakby nie patrząc ten brązowy proszek, którym posypane jest spaghetti na zdjęciu to wielki sycylijski przysmak, nazywany Bottarga. Jest uwielbiana i traktowana jako coś niezwykle cennego. Zresztą, jak spojrzeć na jej cenę to trudno się dziwić. Czy można bottargę porównać zatem np. do kawioru?

BOTTARGA DELIKATES

Bottarga to po prostu suszona tradycyjnymi metodami ikra tuńczyka, bądź cefala. Ma mocny rybi, słony smak. Jak powstaje? Z wnętrza ryby wyjmuje się całe gonady, dokładnie myje i soli. Po tym następuje suszenie i sezonowanie. Bottargę można kupić w całych kawałkach lub sproszkowaną. 

PRZYPRAWA JAK SIĘ PATRZY

Klasyczne danie z bottargą to właśnie spaghetti, jak na zdjęciu – makaron gotuję się „al dente”, odcedza, polewa obficie oliwą i skrapia sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Na koniec całość posypuje się właśnie bottargą. Kto nie jadł, niech żałuje. Prawdziwą bottargę najbliżej Krakowa znalazłem w Wiedniu na targu Naschmarkt. Lepiej jednak, żebyście nie wiedzieli, ile kosztuje…

bottarga
Uwielbiane na Sycylii spaghetti z bottargą

A gdy STEKA z TUŃCZYKA Ci się zachce kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *