Borówki w cukrze

Borówki w cukrze to absolutny „niezbędnik” dla amatorów tych przepysznych, delikatnych owoców. Wysyp borówek (to lokalna, krakowska nazwa owoców zwanych w pozostałych regionach Polski jagodami) to raj dla ich amatorów. Jednymi z najpopularniejszych dań z ich udziałem są pierogi lub naleśniki. Warto pomyśleć, by te pyszne owoce zamknąć w słoiku tak, aby móc się nimi rozkoszować nie tylko w sezonie, ale również w zimowe, długie wieczory.

Najprostszą metodą jest przegotowanie borówek z cukrem, a następnie umieszczenie ich w dobrze wyparzonych słoiczkach. Tak przygotowane, a następnie pasteryzowane borówki wytrzymają wiele, wiele miesięcy zachowując przy tym wspaniały smak. Ilość cukru użytego zależy od indywidualnych preferencji; ja cukru używam bardzo oszczędnie, jednak 30% wagi owoców jest absolutnie niezbędne, by w ogóle takie przetwory się udały.

 

BORÓWKI W CUKRZE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram borówek (jagód);
  • 300 gramów cukru;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą i głównym składnikiem są oczywiście borówki – muszą być bardzo dojrzałe, smaczne, leśne. Kupuj raczej na placach, bazarach, targach, pod sklepem u baby, ale nie w supermarketach. Przed zakupem koniecznie spróbuj borówek – często te pięknie wyglądające nie mają w ogóle dobrego smaku. Potrzebować będziesz 1 kilogram borówek, które trzeba dobrze opłukać i pozbawić często towarzyszących im listków.

Borówki w cukrze

 

2. Oczyszczone borówki przełóż do dużego garnka i wsyp do nich 300 gramów cukru.

Borówki w cukrze

 

3. Borówki wymieszaj dokładnie z cukrem i pozostaw na godzinę, aż puszczą sok.

Borówki w cukrze

 

4. W międzyczasie przygotuj małe słoiki (mniejsze słoiki pozwolą Ci lepiej zarządzać przetworami) – umyj je gorącą wodą i wyparz razem z zakrętkami. Następnie bardzo dobrze wytrzyj je do sucha.

Borówki w cukrze

 

5. Borówki wymieszane z cukrem gotuj na wolnym ogniu około 15 minut od momentu, aż się zagotują. Gdy pojawi się piana na powierzchni usuń ją delikatnie.

Borówki w cukrze

 

6. Do każdego słoika wlewaj uzyskany syrop z borówkami i mocno zakręcaj słoik zakrętką.

Borówki w cukrze

 

7. Do szerokiego naczynia lub na dużą patelnię wlej gorącą wodę i wstaw zakręcone słoiki z borówkami. Wody powinno być tyle, aby sięgały ¾ wysokości słoików. Woda powinna lekko pyrkać, jak przy gotowaniu rosołu. W taki sposób pasteryzuj borówki przez 15 minut.

Borówki w cukrze

 

8. Na blacie rozłóż ściereczki i połóż na nich zakrętkami w dół słoiki z borówkami. Przykryj je kolejną ściereczką i pozostaw do wystygnięcia najlepiej na całą noc. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w spiżarni.

Borówki w cukrze

 

9. Borówki w cukrze przywołują smak lata w środku zimy – znakomicie pasują do do naleśników, jogurtu, herbaty itp. W zasadzie pasują do wszystkiego – są znakomite, a tak przygotowane nic nie tracą na swym smaku.

Borówki w cukrze

Ciasto DROŻDŻOWE z BORÓWKAMI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *