bolonia na weekend włochy

Położona na północy Włoch Bolonia jest stolicą niezwykle bogatego kulinarnie regionu o nazwie Emilia Romania. Sama Bolonia ma przydomek „la grassa”, co oznacza „tłusta”. Powodem jest oczywiście tutejsze jedzenie: bardzo konkretne, momentami naprawdę tłuste i sycące. Nic to jednak, bo tutejsze jedzenie jest po prostu niezwykłe – pyszne i nietuzinkowe. Zresztą, przekonajcie się sami.

BOLONIA – LA GRASSA

Jednak trudno odmówić tutejszemu jedzeniu smaku, wspaniałego smaku. Dość powiedzieć, że to właśnie z Emilii Romanii pochodzą najsłynniejsze produkty, których jakość i smak uznawany jest na całym świecie. Czy mówią Wam coś nazwy miast z tego regionu? Bolonia, Parma, Ferrara, Modena? Jeśli nie do końca to może powiem tak: parmigiano reggiano (ser parmezan), aceto balsamico (ocet balsamiczny z Modeny), prosciutto di parma (szynka parmeńska), mortadela bolońska, pancetta (nacierany przyprawami i suszony surowy boczek), wszelkiego rodzaju makarony (tortellini, tagliatelle, pappardelle), pierożki zrobione z ciasta makaronowego (tortellini, tortelloni, ravioli), lasagne…

ŚWIATOWY SMAK

Mało? Chciałbym, aby którykolwiek z regionów w Polsce miał choćby jeden tak znany i szanowany produkt na całym świecie, jak któryś z powyższych. I nawet jeżeli jest to w części efekt dobrego marketingu, to włoskie produkty bronią się sam smakiem, jakością i szczerością. A sami Włosi są doskonałymi ambasadorami swoich produktów – pokazują całemu światu, że jedzenie może nie tylko zaspokajać głód, ale przede wszystkim cieszyć, łagodzić obyczaje i zbliżać ludzi. Bolonia to idealne miejsce, aby swoją przygodę z prawdziwa kuchnią włoską zacząć. Zapraszam do Bolonii.


Zrób prawdziwą PIADINĘ ROMAGNOLA przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *