BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

Bogracz gulasz to jedna z najczęściej masakrowanych zup w naszym pięknym kraju. Przepis, który Wam przedstawiam jest przepisem na wskroś oryginalnym, choć wiem, że znajdą się tacy, którzy temu zaprzeczą i znajdą jakieś jego wady. Czy papryka w kostkę krojona, czy może jednak w całości zatopiona powinna być w garnku? A może jednak cała główka czosnku na cały czas gotowania zupy do garnka włożona zamiast dwóch ledwie obranych i zmiażdżonych ząbków? Czy warzywa przesmażyć z mięsem, bez, czy w ogóle ich nie smażyć ? Nie wiem. Wiem tylko, że bogracz gulasz według tego przepisu smakuje wybornie. Tak dobrze, jak na Węgrzech.

 

BOGRACZ GULASZ

SKŁADNIKI:

  •  800 gramów przerośniętej wołowiny (plecówka, karczek, łopatka, pręga);
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • mały kawałek selera korzeniowego;
  • 4 duże ziemniaki;
  • 1 duży pomidor;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 porządne łyżki smalcu z mangalicy;
  • mały plasterek wędzonej słoniny z mangalicy;
  • 1 duża cebula;
  • duża żółta papryka;
  • 2-3 łyżki słodkiej, mielonej papryki;
  • 1 łyżeczka mielonego kminku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

2. Mięso pokrój w kostkę wielkości około 2×2 centymetra, a słoninę w drobną kostkę. Słonina wędzona z mangalicy jest bardzo aromatyczna i taki jeden cienki plasterek w zupełności wystarczy, aby podkręcić smak zupy.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

3. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę wielkości około 1×1 centymetra.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

4. Obierz i pokrój w drobna kostkę cebulę. Pomidora sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skóry. Następnie posiekaj go w drobną kostkę.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

5. W dużym garnku rozgrzej smalec i pokrojoną w kostkę słoninę.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

6. Wrzuć do garnka cebulę i smaż na niezbyt mocnym ogniu, aż się zeszkli.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

7. Do zeszklonej cebuli wrzuć pokrojone marchewkę, pietruszkę i selera i smaż kilka minut często mieszając, aż warzywa się nieco przesmażą. Wtedy dodaj do nich pieprz.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

8. Do garnka z przesmażonymi warzywami wrzuć mięso.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

9. Smaż mięso z warzywami kilka minut na dość mocnym ogniu, a następnie wsyp mieloną, słodką paprykę oraz kminek. Zamieszaj wszystko i smaż jeszcze 1 minutę.

UWAGA: Smażenie mięsa nie jest obowiązkowe.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

10. Wlej do garnka około 1 litra gorącej wody – tyle, aby całość nabrała konsystencję dość gęstej zupy.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

11. Wrzuć do zupy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę oraz czosnek i liście laurowe.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

12. Na koniec wrzuć do zupy pokrojonego pomidora. Jeżeli potrzeba dolej jeszcze tyle wody, aby zupa miała dość gęstą konsystencję.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

13. Gotuj bogracz gulasz około 1,5 – 2 godziny do miękkości mięsa.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

14. Gdy mięso jest miękkie wrzuć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki – jeżeli zupa jest zbyt gęsta wlej również nieco wody, w której znajdowały się ziemniaki. Gotuj zupę 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

15. Pora zupę wreszcie posolić. Wcześniej soli nie dodawałem, ponieważ do doprawienia bograczu używam węgierskiej pasty paprykowej, która jest bardzo słona i … bardzo ostra. Za jednym zamachem uzyskuję odpowiednią słoność i ostrość zupy. Zwykle słoiczek takiej pasty stawia się na stole obok talerza zupy do indywidualnego doprawienia, jednak u mnie w domu wiem, jak ma smakować prawdziwy węgierski bogracz gulasz…

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

16. Nie da się zaprzeczyć – porządny bogracz gulasz najlepszy jest na drugi dzień.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

 

17. Bogracz gulasz (Gulyasleves) wymaga towarzystwa białego pieczywa – tak, jak podaje się ją na Węgrzech.

BOGRACZ GULASZ węgierska zupa gulaszowa

Wypróbuj również genialną ZUPĘ FASOLOWĄ JOKAI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *