Bogracz gulasz zupa węgierska z kociołka

Bogracz gulasz to pyszna węgierska zupa gulaszowa przygotowana z wołowiny z dodatkiem warzyw korzeniowych, pomidora, cebuli i dużej ilości mielonej papryki.

Bogracz gulasz to jedna z najczęściej masakrowanych zup w naszym pięknym kraju. Przepis, który przedstawiam jest przepisem na wskroś oryginalnym choć wiem, że znajdą się tacy, którzy temu zaprzeczą i znajdą jakieś jego wady. Czy papryka w kostkę krojona, czy może jednak w całości zatopiona powinna być w garnku? Czy warzywa przesmażyć z mięsem, bez, czy w ogóle ich nie smażyć ? Bez znaczenia. Wiem tylko, że bogracz gulasz według tego przepisu smakuje wybornie. Tak dobrze, jak na Węgrzech.

Składniki

800 gramów przerośniętej wołowiny (plecówka, karczek, łopatka, pręga);
marchewka;
pietruszka;
mały kawałek selera korzeniowego;
4 duże ziemniaki;
duży pomidor;
2 lub 3 ząbki czosnku;
2 liście laurowe;
dwie porządne łyżki smalcu z mangalicy;
mały plasterek wędzonej słoniny z mangalicy;
1 duża cebula;
duża żółta papryka;
2 do 3 łyżek słodkiej, mielonej papryki;
1 łyżeczka mielonego kminku;
sól, pieprz;

Przepis na bogracz gulasz

Mięso pokrój w kostkę wielkości około 2 centymetrów, a słoninę w drobną kostkę. Słonina wędzona z mangalicy jest bardzo aromatyczna i jeden cienki plasterek w zupełności wystarczy, aby podkręcić smak zupy. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę wielkości około 1 centymetra. Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Pomidora sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skóry. Następnie posiekaj go w drobną kostkę.

W dużym garnku rozgrzej smalec i pokrojoną w kostkę słoninę. Wrzuć do garnka cebulę i smaż na niezbyt mocnym ogniu, aby się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli wrzuć pokrojone marchewkę, pietruszkę, a także selera i smaż kilka minut często mieszając, aż warzywa się nieco przesmażą. Wtedy dodaj do nich pieprz. Do garnka z przesmażonymi warzywami wrzuć mięso. Smaż mięso z warzywami kilka minut na dość mocnym ogniu, a następnie wsyp mieloną, słodką paprykę oraz kminek. Zamieszaj wszystko i smaż jeszcze 1 minutę.

Porada-> smażenie mięsa nie jest obowiązkowe.

Wlej do garnka około 1 litra gorącej wody, tyle, aby całość nabrała konsystencję dość gęstej zupy. Wrzuć do zupy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę oraz czosnek i liście laurowe. Na koniec wrzuć do zupy pokrojonego pomidora. Jeżeli potrzeba dolej jeszcze tyle wody, aby zupa miała dość gęstą konsystencję.

Gotuj bogracz gulasz około 1,5 do  2 godzin do miękkości mięsa.

Gdy mięso jest miękkie wrzuć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki , jeżeli zupa jest zbyt gęsta wlej również nieco wody, w której znajdowały się ziemniaki. Gotuj zupę 10 minut, aby ziemniaki zmiękły.

Pora zupę wreszcie posolić. Wcześniej soli nie dodawałem, ponieważ do doprawienia bograczu używam węgierskiej pasty paprykowej, która jest bardzo słona i bardzo ostra. Za jednym zamachem uzyskuję odpowiednią słoność i ostrość zupy. Zwykle słoiczek takiej pasty stawia się na stole obok talerza zupy do indywidualnego doprawienia, jednak u mnie w domu wiem, jak ma smakować prawdziwy węgierski bogracz gulasz.

Bogracz gulasz sposób podania

Nie da się zaprzeczyć, że porządny bogracz gulasz najlepszy jest na drugi dzień. Podawaj z kromkami świeżego białego pieczywa.


Wypróbuj również jak smakuje węgierska klasyka, czyli zupa fasolową Jokai. Tak dobra, jak porządny gulasz węgierski. Spróbuj również jak smakuje inna węgierska zupa z zielonego groszku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *