Oscypek to twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, wpisany w 2008 roku na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. …
Blog
Świeże ryby czyli jak rozpoznać super sztuki
Świeże ryby to ideał, który przyrządzony nawet w najprostszy sposób smakować będzie zawsze i chyba każdemu. Gwarantuję, że jeżeli choć …
Jarmark wielkanocny w Wiedniu
Jarmark wielkanocny w Wiedniu bez wątpienia należy do najpiękniejszych w Europie. Mówiąc po prawdzie w okresie przedwielkanocnym w stolicy Austrii …
Podpłomyk z Alzacji czyli flammkuchen
Podpłomyk z Alzacji czyli flammkuchen to błyskawiczne i bardzo smaczne jadło. Ten cienki placek z mąki i wody powstał w …
Schweizerhaus duma wiedeńskiego Prateru
Schweizerhaus, czyli jedna z najpopularniejszych wiedeńskich restauracji i jednocześnie ogródków piwnych już w najbliższy weekend wystartuje po przerwie zimowej w …
Jak obrać ananasa i zachować palce w całości
Jak obrać ananasa wydaje się sprawą prostą. W rzeczywistości faktycznie nie jest to czynność wymagająca ukończenia studiów wyższych. Tym niemniej …
Pizza doskonała pięć stopni wtajemniczenia
Pizza doskonała czyli najlepsza i pyszna to marzenie każdego z nas. Wciąż zbyt często rodzime pizzerie oferują nam koszmary nie …
Raclette kulinarne oblicze Szwajcarii
Raclette to słowo znane każdemu Szwajcarowi. I temu małemu, i temu dużemu. Ba, słowo to znane jest bodaj w każdym …
Kiełbaski norymberskie. Mała rzecz, a jednak cieszy.
Kiełbaski norymberskie to ikona niemieckiej Norymbergi. Chyba nikogo tym nie zaskoczyłem, prawda? Norymberga to największe miasto i stolica wchodzącego w …
Stek idealny jak dobrze wybrać mięso na steka
Stek idealny to taki, do którego mięsożerca z krwi i kości wznosić będzie modły i śnić będzie o nim po …
W piątek będzie awanturka? Będzie!
Awanturka w piątek murowana, to pewne. To już przecież tradycja. Zresztą jak w każdy dzień „bezmięsny”. Oczywiście nie zamierzam nikogo …