Blog

W tym miejscu znajdziecie moje krótkie wpisy na najprzeróżniejsze tematy. Będą to osobiste przemyślenia, notatki z podróży kulinarnych, informacje o produktach z całego świata, z którymi „miałem do czynienia”, opisy i zdjęcia dań i potraw, które miałem okazję jeść, a które warte są odnotowania, a także cały szereg wpisów na tematy jeszcze bliżej niesprecyzowane 😉 Mam zamiar zamieszczać tutaj również informacje o nierzetelnych sprzedawcach i ich praktykach, byście nie wpadali w pułapkę marketingu i kupowali kota w worku. Czytajcie, komentujcie,


Oregano ty moje najzdrowsze

Oregano to bez wątpienia jedno z najbardziej "wpływowych" ziół na świecie. I choć większość z nas tego nie wie to regularne spożywanie tego niezwykle aromatycznego zioła pomoże nam żyć dłużej i w lepszym zdrowiu. Już w starożytności uważano je za panaceum na wszelkie dolegliwości i choroby. Jest niezwykle ważnym składnikiem ...
Czytaj Dalej

Zielono mi, czyli jak zachować świeżość ziół

Zielono mi, czyli dzisiaj dwa słowa o tym, jak zachować świeżość i aromat ziół. A świeże zioła to coś, co nie daje większości z nas spokoju. Pomidory owszem, da się w słoiki na zimę zapakować. To samo cukinię i inne warzywa. Mięsa toż to klasyka w słoikach. Ale zioła? No jasne, ...
Czytaj Dalej

Oscypek czyli nie daj zrobić z siebie barana

Oscypek to twardy, wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, wpisany w 2008 roku na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Niewiele jest w Polsce produktów, które w tak wielkim stopniu mylone są z powszechnie dostępnym serkiem górskim. I myślę, że nie ma najmniejszych szans, aby w najbliższych latach cokolwiek zmieniło ...
Czytaj Dalej

Tapas to czy pinchos

Tapas to czy pinchos ? A cóż to za pytanie... Tapas, to nic innego, jak słynne na cały świat, a serwowane na każdym kroku w Hiszpanii przekąski. Według jednej z legend zwyczaj ich jedzenia wziął się stąd, iż w gorącym, hiszpańskim klimacie do podanego kieliszka wina często lubiły dostawać się ...
Czytaj Dalej

Da Michele i fenomen pizzy

Da Michele to jedna z najstarszych pizerii w Neapolu. Od samego początku, czyli od 147 lat prowadzi ją ta sama rodzina Condurro, a menu wciąż jest takie samo: dwa rodzaje pizzy i to tylko neapolitańskiej, piwo, woda mineralna, cola (ta ostatnia zapewne dopiero od pewnego czasu...). Pizza to albo margherita ...
Czytaj Dalej