Bitki w sosie mocno interesującym, na bazie natki pietruszki przyrządzonym to przykład na to, że ta intensywna w smaku zielna nać nie musi służyć jedynie do ozdoby dania na talerzu. W tym daniu stanowi ona podstawę niezwykle aromatycznego i smakowitego sosu, w którym podaję delikatne bitki cielęce. Samo przygotowanie sosu może wydawać się Wam nieco dziwne i niepotrzebnie skomplikowane. Spowodowane było to chęcią zrównoważenia smaku. Wskutek dodania chrzanu sos stał się zbyt natarczywy w smaku, więc przygotowania wcześniej marchewka smak ten nieco złagodzić musiała. Mając mój przepis Ty możesz dowolnie swój sos pietruszkowy kształtować. Pamiętaj jednak, że natki pietruszki musi być naprawdę sporo.

 

BITKI W SOSIE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów bitek cielęcych;
  • duży pęczek natki pietruszki;
  • 1 nieduża marchewka;
  • 1 mała laska świeżego chrzanu;
  • gęsta, kwaśna śmietana 18 %;
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cielęcinę na bitki możesz kupić w zaprzyjaźnionym sklepie, ale jeszcze lepiej będzie, jeżeli kupisz „cały” udziec cielęcy i samemu wykroisz mięso. W ten sposób możesz wykroić kotlety i bitki, a pozostałe, małe części pokroić na gulasz cielęcy i zamrozić. Dzięki takiemu zabiegowi jednorazowy, spory wydatek na mięso pozwoli Ci zaspokoić apetyt na kilka dobrych obiadów.

 

2. Przygotuj bitki oraz pozostałe składniki.

 

3. Mięso delikatnie rozbij na cienkie kotleciki, a następnie posól je i popieprz świeżo zmielonym pieprzem.

 

4. Obtocz mięso w niedużej ilości mąki, jej nadmiar otrzep i smaż bitki na rozgrzanej oliwie z odrobiną masła na dość mocnym ogniu.

 

5. W międzyczasie obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę i obierz laskę chrzanu.

 

6. Po 3-4 minutach smażenia z obu stron (łącznie) przełóż bitki do małego rondelka i wlej do niego również zdeglasowaną zawartość patelni (po zdjęciu bitek z patelni wlej na nią pół szklanki wody, zaczekaj aż ta zawrze, zeskrob delikatnie drewnianą łyżką zawartość patelni ze smażenia mięsa). Jeżeli trzeba dolej jeszcze nieco gorącej wody, aby bitki mogły dusić się w wystarczającej ilości wody. Duś mięso około 10 minut.

UWAGA: Smaż bitki na mocnym ogniu bardzo krótko.

 

7. Po upływie wskazanego wyżej czasu wyjmij mięso na talerz. Do rondelka wrzuć zaś posiekany pęczek natki pietruszki i starty drobno kawałek świeżego chrzanu. Czy juz czujesz, że bitki w sosie to będzie naprawdę coś dobrego?

 

8. Jeżeli sos jest zdecydowanie za ostry to jest to dobry moment, aby dodać również nieco startej marchewki. Całość duś na wolnym ogniu kilka minut.

 

9. W szklance rozmieszaj 1 łyżkę śmietany z chochelką sosu. Dodaj rozpuszczoną 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody.

 

10. Wlej zahartowaną śmietanę do sosu. Dopraw sos jeżeli trzeba i pozwól mu się zagotować.

 

11. Sos bardzo dokładnie zmiksuj blenderem lub w malakserze. Wlej go z powrotem do rondelka i włóż do niego uduszone wcześniej bitki. Przygotuj danie do wydania. Mój sos pietruszkowy jest pyszny, aksamitny i aromatyczny, ale ze względu na jego dość specyficzną strukturę powinien być podany dość szybko po jego zmiksowaniu, w przeciwnym razie straci swoją gładkość. Jeżeli tak się stanie wystarczy zmiksować go ponownie.

 

12. Bitki w sosie podawaj na przykład z kaszą gryczaną i startą marchewką.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *