BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

Bitki cielęce w sosie grzybowym to danie znakomite i pyszne. Jak to zwykle bywa z bitkami jest banalne w przygotowaniu, a o ostatecznym smaku dania decydują detale. W tym wypadku jest to perłowa cebulka, która wspaniale swoją delikatnością i słodyczą „doprawia” danie oraz marchewka. Interesującym dodatkiem decydującym o grzybowym charakterze sosu jest „gotowiec”.

Niedawno udało mi się kupić niewielki słoik duszonych na maśle podgrzybków – bez chemii w postaci wzmacniaczy smaku, czy też innych zbędnych dodatków dyskwalifikujących produkt na wstępie. I co najważniejsze – zawartość słoiczka, czyli grubo krojone grzyby smakują wybornie. Dzięki takiemu słoiczkowi sos grzybowy zrobicie błyskawicznie i będzie smakował naprawdę świetnie.

 

BITKI CIELĘCE W SOSIE GRZYBOWYM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów udźca cielęcego pokrojonego na nieduże kotleciki;
  • 5-8 cebulek perłowych;
  • 1 marchewka;
  • mały słoiczek duszonych podgrzybków;
  • kwaśna, gęsta śmietana;
  • skrobia ziemniaczana;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

2. Kotlety delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Byłoby idealnie, gdyby każdy z kotletów miał zbliżoną wielkość tak, aby równomiernie się potem dusiły.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

3. Cebulki obierz z łupinek, przygotuj marchewkę. Z jakością marchewek jest różnie – zawsze próbuj marchewkę przed jej użyciem w daniu.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

4. Marchewkę obierz, oczyść i pokrój w drobną kosteczkę.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

5. Bitki oprósz mąką. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła, a następnie rozłóż na niej bitki oraz cebulki.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

6. Bitki i cebulki smaż na dość mocnym ogniu przez 2 minuty z każdej strony, aż lekko się zrumienią.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

7. Przesmażone bitki przełóż do rondelka i zalej około 0,5 litrem gorącej wody tak, aby na koniec uzyskać żądaną ilość sosu.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

8. Do rondelka przełóż również ładnie zrumienione cebulki perłowe. Nadadzą one daniu wspaniałego, niepowtarzalnego smaku 🙂

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

9. Do rondelka przełóż również marchewkę.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

10. Aby uzyskać grzybowy smak dodaj 1-2 łyżki duszonych podgrzybków ze słoiczka. Jeżeli takich nie posiadasz wrzuć świeże podgrzybki przesmażone na tej samej patelni co bitki. Alternatywnie (zimą) wrzuć namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą, w której się moczyły.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

11. Duś bitki pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut, aż mięso stanie się miękkie.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

12. W szklance rozpuść 1 łyżeczkę śmietany w odrobinie sosu z rondelka. Wymieszaj i wlej zawartość szklanki do rondelka. Zamieszaj.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

13. Rozpuść 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej w 1 łyżeczce zimnej wody i wlej do sosu, aby go zagęścić (jeżeli sos zgęstnieje wcześniej nie wlewaj całej skrobi). Zagotuj krótko.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

 

14. Bitki cielęce w sosie grzybowym podawaj np. z kaszą jęczmienną i burakami zasmażanymi. Przepyszne i proste danie, które zachwyci każdego.

BITKI CIELĘCE w sosie grzybowym

Spróbuj także pyszne BITKI według przepisu <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *