BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

Bitki cielęce po cygańsku to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste, kruche mięso w pysznym sosie z dodatkiem świeżej papryki, ogórków kiszonych i smażonych pieczarek tworzą znakomite, zrównoważone w smaku danie. Podpowiadam, że gdy cebulę i pieczarki przesmażycie na domowym gęsim smalcu, a dodacie do tego wędzoną słoninę otrzymacie danie – petardę. Do dyskusji pozostawiam, czy na koniec całość „podbić” gęstą, kwaśną śmietaną, czy raczej zagęścić w inny sposób. Ja danie zagęściłem skrobią ziemniaczaną, ale… następnego dnia do bitek dodałem jednak jeszcze odrobinę śmietany. I uwierzcie. Bitki cielęce po cygańsku zyskały dodatkowo na smaku…

 

BITKI CIELĘCE PO CYGAŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów kotletów z udźca cielęcego;
  • 300 gramów pieczarek;
  • mała czerwona papryka;
  • 1 mała żółta papryka;
  • kawałek zielonej papryki;
  • 2-3 domowe ogórki kiszone;
  • 1 duża cebula;
  • mały plaster słoniny wędzonej;
  • słodka mielona papryka;
  • ostra mielona papryka;
  • koncentrat pomidorowy;
  • domowy gęsi smalec;
  • mąka pszenna;
  • skrobia ziemniaczana (opcja);
  • gęsta, kwaśna śmietana (opcja);
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

2. Kotlety cielęce pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie plastry.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

3. Papryki pozbaw nasion, umyj, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w kostkę. Papryki nie powinno być za dużo – zużyłem jedynie połowę papryk wskazanych powyżej. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

4. Bitki cielęce posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki pokrój w plasterki, ogórki kiszone w niedużą kostkę.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

5. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki domowego, gęsiego smalcu. Jeżeli wolisz możesz oczywiście użyć innego tłuszczu, ale gęsi smalec jest zdrowy i bardzo smaczny. I znakomicie podnosi walory smakowe dania. Jak uzyskać domowy gęsi smalec dowiesz się <<TUTAJ>>.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

6. Bitki oprósz mąką i smaż na „rumiano” na dużym ogniu. Myślę, że po 1 minucie z każdej strony w zupełności wystarczy.

UWAGA: Podczas smażenia bitek tłuszcz będzie mocno pryskać.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

7. Przesmażone bitki przełóż do garnka. Wlej do niego tyle gorącej wody, aby ledwie przykryła mięso. Przykryj garnek pokrywką i duś bitki około 15 minut na wolnym ogniu.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

8. Podczas, gdy mięso się dusi przygotuj pozostałe składniki. Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć posiekaną cebulę.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

9. Aby wzmocnić i uatrakcyjnić smak dania pokrój w drobną kostkę nieduży plaster wędzonej słoniny. Wrzuć ją na patelnię do towarzystwa smażącej się cebuli.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

10. Gdy cebula się podsmaży, a słonina wytopi wrzuć na patelnię pieczarki. Dodaj sól, pieprz i duś, a następnie smaż kilka minut, aż woda z pieczarek odparuje, a grzyby ładnie się przyrumienią.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

11. Przesmażone pieczarki przełóż do garnka z mięsem. Jeżeli potrzeba uzupełnij danie niewielką ilością gorącej wody.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

12. Wsyp do garnka 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki, 1 łyżeczkę mielonej ostrej papryki oraz sól – do smaku.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

13. Dodaj również 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla poprawy koloru i smaku sosu.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

14. Gdy mięso jest miękkie wrzuć do garnka paprykę i ogórki kiszone. W wyjątkowym przypadku dolej gorącej wody, gdy sosu jest stanowczo za mało. Odradzam jednak lekkomyślne „chluśnięcie”, bo może to zniszczyć smak całego dania.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

15. Sos można zagęścić albo 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody, albo gęstą, kwaśną śmietaną. Wybór pozostawiam Wam.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

 

16. Bitki cielęce po cygańsku z warzywami podawaj np. z kromką świeżego pieczywa. Świetna sprawa.

BITKI cielęce po CYGAŃSKU z warzywami

Wypróbuj również przepis na BITKI w sosie GRZYBOWYM <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *