Bitki cielęce po cygańsku to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste, kruche mięso w pysznym sosie z dodatkiem świeżej papryki, ogórków kiszonych i smażonych pieczarek tworzą znakomite, zrównoważone w smaku danie. Podpowiadam, że gdy cebulę i pieczarki przesmażycie na domowym gęsim smalcu, a dodacie do tego wędzoną słoninę otrzymacie danie – petardę. Do dyskusji pozostawiam, czy na koniec całość „podbić” gęstą, kwaśną śmietaną, czy raczej zagęścić w inny sposób. Ja danie zagęściłem skrobią ziemniaczaną, ale… następnego dnia do bitek dodałem jednak jeszcze odrobinę śmietany. I uwierzcie. Bitki cielęce po cygańsku zyskały dodatkowo na smaku…
BITKI CIELĘCE PO CYGAŃSKU
SKŁADNIKI:
- 500 gramów kotletów z udźca cielęcego;
- 300 gramów pieczarek;
- mała czerwona papryka;
- 1 mała żółta papryka;
- kawałek zielonej papryki;
- 2-3 domowe ogórki kiszone;
- 1 duża cebula;
- mały plaster słoniny wędzonej;
- słodka mielona papryka;
- ostra mielona papryka;
- koncentrat pomidorowy;
- domowy gęsi smalec;
- mąka pszenna;
- skrobia ziemniaczana (opcja);
- gęsta, kwaśna śmietana (opcja);
- sól;
BITI CIELĘCE PO CYGAŃSKU PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Kotlety cielęce pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie plastry.
3. Papryki pozbaw nasion, umyj, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w kostkę. Papryki nie powinno być za dużo – zużyłem jedynie połowę papryk wskazanych powyżej. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
4. Bitki cielęce posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki pokrój w plasterki, ogórki kiszone w niedużą kostkę.
5. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki domowego, gęsiego smalcu. Jeżeli wolisz możesz oczywiście użyć innego tłuszczu, ale gęsi smalec jest zdrowy i bardzo smaczny. I znakomicie podnosi walory smakowe dania. Jak uzyskać domowy gęsi smalec dowiesz się <<TUTAJ>>.
6. Bitki oprósz mąką i smaż na „rumiano” na dużym ogniu. Myślę, że po 1 minucie z każdej strony w zupełności wystarczy.
UWAGA: Podczas smażenia bitek tłuszcz będzie mocno pryskać.
7. Przesmażone bitki przełóż do garnka. Wlej do niego tyle gorącej wody, aby ledwie przykryła mięso. Przykryj garnek pokrywką i duś bitki około 15 minut na wolnym ogniu.
8. Podczas, gdy mięso się dusi przygotuj pozostałe składniki. Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć posiekaną cebulę.
9. Aby wzmocnić i uatrakcyjnić smak dania pokrój w drobną kostkę nieduży plaster wędzonej słoniny. Wrzuć ją na patelnię do towarzystwa smażącej się cebuli.
10. Gdy cebula się podsmaży, a słonina wytopi wrzuć na patelnię pieczarki. Dodaj sól, pieprz i duś, a następnie smaż kilka minut, aż woda z pieczarek odparuje, a grzyby ładnie się przyrumienią.
11. Przesmażone pieczarki przełóż do garnka z mięsem. Jeżeli potrzeba uzupełnij danie niewielką ilością gorącej wody.
12. Wsyp do garnka 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki, 1 łyżeczkę mielonej ostrej papryki oraz sól – do smaku.
13. Dodaj również 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla poprawy koloru i smaku sosu.
14. Gdy mięso jest miękkie wrzuć do garnka paprykę i ogórki kiszone. W wyjątkowym przypadku dolej gorącej wody, gdy sosu jest stanowczo za mało. Odradzam jednak lekkomyślne „chluśnięcie”, bo może to zniszczyć smak całego dania.
15. Sos można zagęścić albo 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody, albo gęstą, kwaśną śmietaną. Wybór pozostawiam Wam.
BITKI CIELĘCE PO CYGAŃSKU Z WARZYWAMI
Podawaj np. z kromką świeżego pieczywa. Świetna sprawa.
Wypróbuj również przepis na BITKI w sosie GRZYBOWYM <<TUTAJ>>.