biszkopt z mascarpone z dżemem

Biszkopt z mascarpone z dżemem to dowód na to, że warto coś słodkiego raz na czas zjeść. Z okazji, albo bez okazji. Tym razem proponuję szybki w przygotowaniu biszkopt z mascarpone i dżemem, czyli biszkopt przekładany masą z mascarpone i wanilii oraz dżemem malinowym. Ciasto jest delikatne i bardzo wykwintne, najlepiej podawać je z kieliszkiem dobrego, półwytrawnego wina musującego.

 

BISZKOPT Z MASCARPONE Z DŻEMEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów masła;
  • 270 gramów cukru;
  • 4 duże jajka;
  • 230 gramów mąki pszennej;
  • 30 gramów mą kukurydzianej;
  • 300 gramów serka mascarpone;
  • proszek do pieczenia;
  • 4 łyżki dżemu malinowego;
  • cukier puder;
  • laska wanilii lub pasta waniliowa;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki..

 

2. Masło roztop w małym rondelku (nie zagotuj) i pozostaw do przestygnięcia.

 

3. Formę do ciasta o średnicy 25 cm wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.

 

4. Do dużej miski przesiej 230 gramów mąki pszennej, 30 gramów mąki kukurydzianej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj wszystko.

 

5. Do miski malaksera wsyp 220 gramów cukru i rozpocznij ucieranie. Od razu powoli wlewaj roztopione, przestudzone masło.

 

6. Następnie nie przerywając ucierania dodawaj co kilkadziesiąt sekund po jednym jajku (jajka najlepiej wybić do miseczki i z niej dodawać do miski malaksera po sztuce).

 

7. Na koniec wsypuj powoli przygotowaną wcześniej „suchą masę” (mąki z proszkiem do pieczenia); dodaj również do smaku nieco wanilii, pasty waniliowej lub cukru waniliowego. Po dodaniu wszystkich składników miksuj całość jeszcze kilka minut, aż uzyskasz gładką, puszystą masę. Otrzymaną masę przelej do przygotowanej wcześniej formy.

 

8. Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni i stanie się sprężyste. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika, wyłóż ciasto z formy i pozostaw do przestygnięcia.

 

9. Pora przygotować masę; w tym celu do miski malaksera przełóż 300 gramów serka mascarpone, dodaj łyżeczkę pasty waniliowej lub cukru waniliowego oraz dodaj 50 gramów cukru. Ucieraj wszystko na jednolitą masę.

 

10. Przestudzony biszkopt przekrój delikatnie w poprzek na dwie równe połowy. Spód wysmaruj 3-4 łyżkami dżemu malinowego.

 

11. Na dżemie rozprowadź następnie masę z ubitego mascarpone.

 

12. Wysmarowany dżemem i masą spód biszkoptu przykryj górną połową ciasta; lekko dociśnij, a następnie posyp ciasto cukrem pudrem.

 

13. Biszkopt z mascarpone z dżemem podawaj z kieliszkiem dobrego, musującego wina.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *