Biszkopt z mascarpone i dżemem malinowym

Włoski biszkopt przekładany w połowie masą z mascarpone i dżemu malinowego.

Biszkopt z mascarpone przełożony masą z sera mascarpone i dżemem to dowód na to, że warto coś słodkiego raz na czas zjeść. Z okazji, albo bez okazji. To szybki w przygotowaniu biszkopt przekładany masą z serem oraz dżemem malinowym. Ciasto jest delikatne i bardzo wykwintne, najlepiej podawać je z kieliszkiem dobrego, półwytrawnego wina musującego.

Składniki

250 gramów masła;
270 gramów cukru;
4 duże jajka;
230 gramów mąki pszennej;
30 gramów mą kukurydzianej;
300 gramów serka mascarpone;
proszek do pieczenia;
4 łyżki dżemu malinowego;
cukier puder;
laska wanilii lub pasta waniliowa;

Przepis na biszkopt z mascarpone

Do dużej miski przesiej 230 gramów mąki pszennej, 30 gramów mąki kukurydzianej, a także łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj wszystko.

Do miski malaksera wsyp 220 gramów cukru i rozpocznij ucieranie. Od razu, powoli wlewaj roztopione wcześniej, a potem przestudzone masło. Następnie nie przerywając ucierania dodawaj co kilkadziesiąt sekund po jednym jajku (jajka najlepiej wybić do miseczki i z niej dodawać do miski malaksera po sztuce). Na koniec wsypuj powoli przygotowaną wcześniej „suchą masę” (mąki z proszkiem do pieczenia). Dodaj również do smaku nieco wanilii, pasty waniliowej lub cukru waniliowego. Następnie po dodaniu wszystkich składników miksuj całość jeszcze kilka minut, aż uzyskasz gładką, puszystą masę.

Otrzymaną masę przelej do przygotowanej wcześniej formy (formę do ciasta o średnicy 25 cm wysmaruj wcześniej tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia). Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20-25 minut, aby ciasto się zrumieniło i stało sprężyste. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika, wyłóż ciasto z formy i pozostaw do przestygnięcia.

Pora przygotować masę. W tym celu do miski malaksera przełóż 300 gramów serka mascarpone, dodaj łyżeczkę pasty waniliowej lub cukru waniliowego dodaj również 50 gramów cukru. Następnie ucieraj wszystko na jednolitą masę.

Biszkopt z mascarpone sposób podania

Przestudzony biszkopt przekrój delikatnie w poprzek na dwie równe połowy. Spód wysmaruj 3 łyżkami dżemu malinowego. Na dżemie rozprowadź następnie masę z ubitego mascarpone. Wysmarowany dżemem i masą spód biszkoptu przykryj górną połową ciasta. Lekko dociśnij, a następnie posyp ciasto cukrem pudrem. Podawaj z kieliszkiem dobrego, musującego wina.


Poznaj przepis na włoskie smakołyki, oto crostata z dżemem oraz biszkopt mocno cytrynowy. Który wybierzesz dla siebie?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *